6 Tips om Gewichtstoename te voorkomen tijdens de Kerst

kerstkilo'safvallen.jpegDe vakanties zijn altijd een spannende periode van het jaar. Maar tussen de feestjes, en alle stress, is het ook een tijd waarin mensen de neiging hebben om aan te komen.

Tussen medio november en medio januari komen volwassenen gemiddeld  een halve kilo aan (1).

Dit lijkt misschien niet veel, maar de meeste mensen verliezen niet het gewicht dat ze tijdens de vakantie aankomen. Om deze reden is de toename in vakantie-gewicht een van de grootste bijdragers aan de totale jaarlijkse gewichtstoename voor veel mensen.

Het goede nieuws is dat gewichtstoename tijdens de vakantie niet onvermijdelijk is.

Hier volgen 6 tips om gewichtstoename tijdens de feestdagen te voorkomen.

1. Wees actief met familie en vrienden

Lang tafelen, op de bank zitten, series/film kijken, zijn veel voorkomende vakantietradities voor veel gezinnen.

Inactiviteit kan bijdragen aan gewichtstoename, vooral wanneer relaxen gepaard gaat met het eten van overmatige hoeveelheden voedsel (2, 3).

Het doen van een soort van fysieke activiteit tijdens je vakantie  kan gunstig blijken te zijn voor gewichtsbeheersing.

Een activiteit zo simpel als een wandeling met het gezin kan voordelen bieden, omdat het je gedachte over eten uitzet en je weer in contact komt met je dierbaren.

2. Wees slim bij het snacken

Tijdens de feestdagen zijn ongezonde snacks zoals koekjes en andere zoetigheden meestal overal aanwezig.

Wanneer deze lekkernijen gemakkelijk toegankelijk zijn, is het waarschijnlijker dat er onnodig snacken plaatsvindt.

Thuis kan dit probleem worden opgelost door traktaties uit het zicht te houden. Die strategie is echter moeilijker te vermijden in situaties die je niet onder controle hebt, zoals een familiediner of feestje.

Je kunt deze situaties overwinnen door je snackende gewoonten in acht te nemen. Als je merkt dat je aan het snacken bent alleen maar omdat er eten beschikbaar is – en niet omdat je honger hebt – dan is het het beste om tussendoortjes helemaal te vermijden.

Als je echter honger hebt en een snack nodig hebt, kies dan voor echt voedsel. Fruit, groenten, noten en zaden zijn vullende snacks die geen toegevoegde suikers of ongezonde vetten bevatten, die beide kunnen leiden tot gewichtstoename.

3. Let op je portiegrootte 

Wanneer de feestdagen arriveren, kan het gemakkelijk zijn om je portiegrootte te overdrijven.

Degenen die eten delen, hebben de neiging om gemakkelijker aan te komen dan degenen die dat niet doen (4).

De beste manier om dit te ondervangen, is door je eten van kleinere borden te eten.

Ben je in een situatie waarin je niet in staat bent om op je portiegrootte te letten, gebruik dan je gezonde verstand om een redelijke hoeveelheid te nuttigen.  

kersteten.jpg

4. Oefen met aandachtig eten

Mensen zijn vaak gehaast en onderweg tijdens de vakantieperiode, wat vaak leidt tot multitasking tijdens de maaltijden.

Studies tonen aan dat degenen die eten terwijl ze worden afgeleid meer geneigd zijn te veel te eten. Dit komt omdat ze niet in staat zijn aandacht te schenken aan de “verzadigings” signalen van hun lichaam (5, 6).

Om dit te voorkomen, eet aandachtig zonder afleiding.

Een andere manier om bewust te eten is door langzaam te eten en je voedsel goed te kauwen, waardoor je de signalen van “verzadiging” van je lichaam beter kunt herkennen en minder calorieën kunt consumeren (7).

Het kan ook nuttig zijn om een paar keer diep adem te halen voordat je begint te eten. Dit kan ontspanning teweegbrengen en je helpen je volledige aandacht op je bord te houden, in plaats van andere dingen.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat degenen die zich bezighouden met bewuste eetgewoonten minder snel aankomen (8, 9).

5. Krijg voldoende slaap

Slaaptekort komt vrij veel voor tijdens de vakantie en kan gewichtstoename veroorzaken.

Dit komt omdat degenen die niet genoeg slapen, over het algemeen hongeriger zijn, meer calorieën consumeren en minder lichaamsbeweging krijgen (10, 11, 12, 13).

De reden hierachter is dat slaapbeperking je hongerhormoonspiegels kan verhogen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere calorie-inname.

Bovendien is ontoereikende slaap in verband gebracht met een lager metabolisme. Er wordt aangenomen dat dit te wijten is aan veranderingen in je circadiane ritme, dat bekend staat als de biologische klok die veel lichaamsfuncties regelt (10, 14).

6. Kies Desserts verstandig en proef ze

Dessert zijn overal tijdens de feestdagen. Dit leidt vaak tot overmatig suikerverbruik, een veelvoorkomende oorzaak van gewichtstoename (15).

In plaats van het eten van elk dessert, kan het nuttig zijn om je te concentreren op je favorieten. Eet alleen degene die je echt wilt en skip de rest weg.

Eet je dessert langzaam en met aandacht, zodat je ze echt kunt proeven en ervan kunt genieten.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s