Hoe herken en voorkom je een burn-out

De term burn-out werd halverwege de jaren zeventig in de wetenschappelijke literatuur geïntroduceerd door de Amerikaanse psychiater Herbert Freudenberger. Herbert Freudenberger beschrijft burn-out als een ernstige stress-toestand die leidt tot ernstige fysieke, mentale en emotionele uitputting. 

Mensen die een burn-out ervaren, hebben vaak het gevoel dat ze niets meer te geven hebben en kunnen elke ochtend vrezen om uit bed te komen. Ze kunnen zelfs een pessimistische kijk op het leven aannemen en zich hopeloos voelen.

Burnout verdwijnt niet vanzelf en als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstige lichamelijke en psychische aandoeningen zoals depressie, hartaandoeningen en diabetes.

Wie krijgt een burn-out?

Iedereen die voortdurend wordt blootgesteld aan hoge niveaus van stress kan een burnout ervaren.  Naast een burn-out die veroorzaakt wordt door je carrière kunnen mensen die voor kinderen zorgen, ook extreem uitgeput zijn. Een recent onderzoek wees uit dat, net als artsen en bedrijfsleiders, moeders en vaders ook kunnen doorbranden. Persoonlijkheidskenmerken zoals controle moeten hebben, perfectionisme en “Type A” zijn, kunnen ook het risico op burn-out vergroten.

Denk jij een burn-out te hebben of in het voorstadium te staan? We hebben een lijst met symptomen samengesteld die je als richtlijn kunt gebruiken.

Vermoeidheid

Een belangrijke indicatie van burn-out is dat je vermoeid bent. Je bent uitgeblust, vermoeid en je hebt het gevoel dat je steeds minder energie hebt. De vermoeidheid stapelt zich op, omdat je je dag na dag blijft doorgaan. Je blijft inspanningen leveren die boven je vermogen liggen, waardoor je steeds vermoeider wordt.

Slapeloosheid

Ook slapeloosheid hoort bij de symptomen van burn-out. Doordat je piekert over wat je nog moet doen, of wat je kan doen om de situatie wat aangenamer te maken, val je moeilijker in slaap of kan het zijn dat doorslapen moeilijker wordt.  

Lichamelijke pijnen

Ook lichamelijke pijnen maken deel uit van de symptomen van burn-out. De kans is groot dat de spanning en stress zich na een tijdje vertaalt in je lichaam. Zo kan je last krijgen van hoofdpijn, rugpijn en/of spierpijn.  

Verteringsproblemen en slechte eetlust

Ook je eetlust kan aangetast worden bij burn-out. Het kan zijn dat je net minder gaat eten, of dat je merkt dat je afvalt door de stress die je ervaart. Daarnaast kan ook je maag- en darmproblemen krijgen door de stress. Stress kan namelijk een grote invloed hebben op ons verteringsproces.

Het ervaren van specifieke stress symptomen

Omdat burn-out symptomen gebaseerd zijn op stress symptomen, is de kans ook groot dat je vaak algemene stress symptomen ervaart. Hieronder vallen symptomen zoals hartkloppingen, verhoogde cholesterolwaarden en een verhoogde bloeddruk. Dit is dus niet goed voor je gezondheid en kan je kwetsbaarheid ook verhogen.

Uitputting en een opgebrand gevoel

Maanden overbelasting van je lichaam en geest heeft tot gevolg dat onze hersenen letterlijk moe en uitgeput geraken en dringend nood hebben aan een degelijk herstel. Indien men dit niet doet, kan burn-out leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom, ook wel CVS genaamd

Concentratieproblemen

Burn-out leidt vaak tot concentratiestoornissen. Je kunt je moeilijk concentreren. Deze concentratieproblemen worden vaak erger naarmate de dag vordert.  

Geheugenproblemen

Mensen met symptomen van burn-out klagen vaak dat hun geheugen het niet meer doet. Ze hebben last om dingen te onthouden. Vaak verergeren deze klachten wanneer ze moe zijn, tegen het einde van de werkdag of na een lange taak.  

Aanhoudende sfeer van irritatie

Je zal merken dat je je gedachten nog moeilijk kan stilleggen bij het ervaren van symptomen van burn-out. Als iets je stress heeft bezorgd, kan je je erna nog maar moeilijk rustig krijgen. Je bent vaak prikkelbaar en geirriteerd.  

Depressieve en angst symptomen

Naast de typische symptomen van burn-out kan het ook vaak voorkomen dat je je depressief of angstig voelt. Zo beginnen mensen met symptomen van burn-out vaak ernstig te piekeren over hoe ze uit de situatie uit kunnen komen of nog meer hun best kunnen doen. Verder zal dit gedrag vaak huilbuien tot gevolg hebben, omdat je je grens bereikt hebt.  

Sociale contacten steeds meer uit de weg gaan

Doordat je niet goed weet hoe om te gaan met je symptomen van burn-out en je stress, kan het zijn dat je steeds minder zin hebt om met mensen af te spreken of om samen iets met andere mensen te doen. Ook kan deze isolatie of verminderde contactname eventueel leiden tot depressie symptomen.

Stress kan onvermijdelijk zijn, maar een burn-out is te voorkomen.  

Lichaamsbeweging

Niet alleen is lichaamsbeweging goed voor onze lichamelijke gezondheid, maar het kan ons ook een emotionele boost geven.

Je hoeft geen uren in de sportschool door te brengen om van deze voordelen te profiteren. Mini-workouts en korte wandelingen zijn handige manieren om van beweging een dagelijkse gewoonte te maken.

De-donkere-kant-van-yoga_img900

Eet een gebalanceerd dieet

Het eten van een gezond dieet bestaande uit omega-3-vetzuren kan een natuurlijk antidepressivum zijn. Het toevoegen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3’s zoals lijnzaadolie, walnoten en vis kunnen je humeur een boost geven.

Oefen goede slaapgewoonten

Ons lichaam heeft tijd nodig om te rusten en te resetten, daarom zijn gezonde slaapgewoonten essentieel voor ons welzijn.

Volgens de National Sleep Foundation kan het voorkomen van cafeïne voor het slapengaan, het opzetten van een ontspannend bedtijdritueel en het verbieden van smartphones vanuit de slaapkamer, helpen om een ​​goed slaappatroon te bevorderen.

Vraag om hulp

Tijdens stressvolle tijden is het belangrijk om hulp te zoeken. Ben je op zoek naar een coach? Meld je dan hier aan. Tijdens de coachsessies onderzoeken we de oorzaken van de ongezonde stress. Vanuit deze oorzaken gaan we op zoek naar oplossingen. Anders kijken naar jezelf en de wereld, assertief zijn, meer bewegen, minder werken, gezonde voeding, ondersteuning van voedingssupplementen die jij nodig hebt etc. Allemaal oplossingen om stress te verminderen.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s