Fibromyalgie: natuurlijk behandelen

485012808.jpgAls je last hebt van fibromyalgie ben je zeker niet alleen! Men denkt dat ongeveer 3% van de bevolking last heeft van deze slopende aandoening. Terwijl het relatief vaak voorkomt, is er nog steeds niet heel veel bekend over fibromyalgie. Sommige artsen weigeren een diagnose te maken waardoor patiënten werkelijk jaren lang lopen met fibromyalgie zonder de klachten een naam te kunnen geven.

Ik denk dat je wel weet over welke klachten ik het heb: constante vermoeidheid, chronische pijn en niet goed kunnen slapen. Nu zijn er geen wondermiddelen om fibromyalgie klachten te stoppen. Wel zijn er een aantal tips beschikbaar om de klachten wat dragelijker te maken. Zodoende gaat de kwaliteit van je leven voorruit en kun je beter functioneren.

In dit artikel wil ik je een aantal tips geven om fibromyalgie klachten te verminderen. Tevens wil ik de correlatie gaan leggen tussen voeding en fibromyalgie. Voor de duidelijkheid: Een dieet neemt de klachten niet per direct weg. Echter, het eten van de verkeerde voedingsmiddelen kan fibromyalgie substantieel verergeren.

Daarnaast zal ik je een lijst geven met een aantal natuurlijke supplementen en remedies om de klachten van fibromyalgie wat te verminderen. Uiteraard zijn er ook medicatie beschikbaar om klachten zoals depressie en pijn te bestrijden. Echter, vanwege de bijwerkingen denk ik dat een natuurlijke aanpak de voorkeur moet hebben.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een vorm van reuma die de spieren en het bindweefsel treft, maar niet de gewrichten zelf. Fibromyalgie wordt daarom ook wel weke delen reuma genoemd. Het woord fibromyalgie komt uit het Grieks: ‘fibro’ staat voor bindweefsel, ‘myo’ staat voor spier en ‘algie’ voor pijn. De hoofdklachten zijn spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar pezen aan gewrichten aanhechten. Deze klachten doen zich op specifieke plekken voor, die tenderpoints worden genoemd. Deze pijnpunten beginnen meestal in de nek, schouders, lendenstreek en heupen. Andere klachten die bij fibromyalgie horen zijn chronische vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen, temperatuurgevoeligheid, concentratiestoornissen, darmklachten, gevoelloosheid, tintelingen, hoofdpijn, depressieve gevoelens en angsten. Fibromyalgie treft meestal vrouwen.

Het ”probleem” bij fibromyalgie is dat er geen specifiek test of diagnose voor handen ligt. Bij andere aandoeningen is er een duidelijke richtlijn om zodoende tot een correcte diagnose te komen. Er is geen specifieke test waardoor artsen genoodzaakt zijn om door middel van een cluster van symptomen tot de diagnose fibromyalgie te komen. Hierbij wordt er gekeken naar de zogenaamde ‘’tenderpoints’’ en hoe lang de pijn al aanhoudt.

Daarnaast zijn de symptomen niet uniek. Veel van de klachten komen ook voor bij andere gezondheidsaandoeningen. Sommige mensen hebben voornamelijk last van pijn in de spieren, gewrichten en een complete stijfheid. Terwijl iemand anders vooral last heeft van constipatie, hoofdpijn en nervositeit. Deze klachten komen ook voor bij een prikkelbare darm syndroom, ziekte van Lyme en MS.

De oorzaken van fibromyalgie zijn nog niet helemaal bekend. Er zijn theorieën dat het met de gevoeligheid van de zenuwen te maken heeft. Andere theorieën gaan uit van de hoeveelheid serotonine en dopamine in je systeem. Echter, één ding is wel duidelijk. Je voedingspatroon kan fibromyalgie klachten verminderen of verergeren.

Fibromyalgie en voeding

1395122112592392410242094.jpgIn een onderzoek gedaan door Webmd (2) gedaan onder de rol van voeding en fibromyalgie is het volgende naar voren gekomen: Een biologisch en zo vers mogelijk voedingspatroon het beste werkt. Dit betekent veel groenten, voldoende fruit, noten, zaden, volkoren en eventueel vitamine D* supplementen de klachten van fibromyalgie wat kunnen verminderen. Dit is ook logisch. Aangezien een dergelijk voedingspatroon erg rijk is aan antioxidanten, dit gaat van nature ontstekingen tegen.Een zeer recente studie bracht aan het licht dat fibromyalgiepatiënten vaak last hebben van chronische stille ontstekingen (1). Opvallend is dat het hier ook gaat om ontstekingen aan de neuronen. Suiker, vlees, zuivel, plantaardig geoxideerd vet en alcohol zijn de hoofdverdachten als het om het aanjagen van ontstekingen in het lichaam gaat. Aan de andere kant is er ook heel veel voedsel dat ontstekingen kan remmen: donkergroene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie werken sterk ontstekingsverlagend. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door de aanwezigheid van fenolen en carotenoïden (2).

Wees wel voorzichtig met groenten van de nachtschade familie. Niet iedereen kan deze groente (tomaten, aardappelen) goed verdragen.

Er zijn onderzoeken (3) gedaan dat mensen met fibromyalgie minder vitamine D in hun systeem hebben. Normaliter krijg je voldoende vitamine D binnen door in de zon te lopen. Indien je een tekort hebt kan dat voor spierpijn en pijn in de gewrichten zorgen.

Tenslotte, zorg dat je voldoende van de essentiële vetten binnenkrijgt. Deze haal je uit vette vis zoals wilde zalm. Indien je niet van vis houdt kun je ook een visolie supplement overwegen.

Dat gezonde en verse voeding rijk aan antioxidanten voor verlichting van klachten kan zorgen twijfelt niemand aan.  Aan de andere kant heb je ook voedingsmiddelen die fibromyalgie kunnen verergeren. Hieronder een lijst met de slechte voedingsmiddelen bij fibromyalgie:

  • Geraffineerde suiker! Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en moet je alvleesklier snel insuline afscheiden om het niveau glucose te laten dalen. Dit heeft invloed op je stresshormonen waardoor de klachten van fibromyalgie erger kunnen worden.
  • Teveel verzadigde vetten. Met name in producten zoals rood vlees, deze voedingsmiddelen promoten juist ontstekingen. Nu zijn verzadigde vetten niet ongezond, maar je moet er niet teveel van hebben!
  • Voedselintolerantie. Indien je een voedselintolerantie hebt zoals een glutenintolerantie, lactose of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen kan dit een grote invloed hebben op je energie en algehele malaise. Een gluten intolerantie lijkt vaker voor te komen bij mensen met fibromyalgie. Probeer eens een tijdje geen gluten te eten en kijk hoe je je voelt. Eventueel kun je ook een bloedonderzoek laten uitvoeren. Meestal wordt het eliminatie dieet voorgeschreven. Je stopt bijvoorbeeld met het eten van gluten, indien de klachten minder worden ga je weer wat gluten eten, worden de klachten dan erger, dan is er waarschijnlijk sprake van een intolerantie.

Fibromyalgie en supplementen

Er zijn onderzoeken gedaan dat mensen met fibromyalgie een verlichting van klachten ondervinden door supplementen te nemen, de onderstaande zijn de belangrijkste:

  • Zoals ik al gezegd vitamine D is essentieel. Indien er een tekort is kun je vitamine D krijgen uit voedingsmiddelen, bronnen of door wat meer buiten te zijn.
  • Schijnbaar helpt een magnesium supplement ook om fibromyalgie wat te verminderen.
  • Zorg dat je sowieso voldoende van de belangrijke antioxidanten binnenkrijgt. Je kunt een goede multivitaminen overwegen om tekort op te vangen.

Kortom het belangrijkste is om geraffineerde suikers, transvetten en zo’n beetje alles wat bewerkt is laten staan. Een geweldige tip is om elke dag een groene smoothie te drinken, zodoende krijg je per direct een shot met antioxidanten binnen.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s