Hoe kom je Amsterdam Dance Event heelhuids door?

Amsterdam-Dance-Event.jpgNu ADE van start is, vloeit er rijkelijk alcohol in de hoofdstad en is geen dansvloer meer onbewoond. Amsterdam zal niet rusten dit weekend. Maar dan is er ook die morning after. Vandaag geef ik je de allerbeste tips tegen een kater zodat je de volgende dag weer verder kunt dansen waar je de dag ervoor gebleven was en maandag weer fit op kantoor kan verschijnen.

Hoe herken je een kater?

Je hebt dorst en hoofdpijn, voelt je moe en trillerig, hebt diarree en bent misschien ook nog duizelig en misselijk. En o ja, klein detail: de klachten dienen zich aan nadat je veel alcohol achterelkaar hebt gedronken.

Wat gebeurt er met de alcohol in je lichaam?

De alcohol wordt in de darmen opgenomen en via het bloed verdeeld over het lichaamsvocht. Een klein deel van de alcohol raak je kwijt dankzij uitademen, plassen en zweten. Je lever breekt de rest af. Dat duurt één tot anderhalf uur per glas.

Wat gaat er mis?

Bij de afbraak van alcohol ontstaat er aceetaldehyde. Daar voel je je ziek door. Deze stof is nog giftiger en schadelijker voor het lichaam dan alcohol en zorgt voor het trillerige gevoel. Bovendien laat de alcohol de nieren sneller werken en daardoor verliest het lichaam meer water dan normaal. Gevolg: de volgende dag heb je enorme dorst en voel je je moe.

Waarom word je misselijk?

Alcohol is een bijtende stof; het tast de slijmvliezen in het lichaam aan. Alles wat met alcohol in aanraking komt (mond, keel, slokdarm en maag), wordt hierdoor geprikkeld. Dat kan maagpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kun je door de alcohol duizelig worden en je evenwicht verliezen, en ook daardoor voel je je misselijk.

En de hoofdpijn?

Daarvoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Bijvoorbeeld het schadelijke aceetaldehyde. Verder vermindert, door het vochtverlies, de hoeveelheid vloeistof waarin de hersenen ‘dobberen’, zodat de hersenen gevoeliger worden voor bewegingen. Soms daalt de bloedsuikerspiegel door het alcoholgebruik en ook daarvan kun je hoofdpijn krijgen.

En tot slot is het ene drankje het andere niet. Weliswaar is de alcohol in alle dranken hetzelfde, maar andere stoffen, voor de geur, smaak en houdbaarheid, kunnen hoofdpijn veroorzaken.

Kun je de malaise voorkomen?

Een kater kun je alleen voorkomen door de alcohol te laten staan. Wie toch aan het slempen slaat, kan de kans op een kater verminderen door extra vocht te drinken, bijvoorbeeld om en om een alcoholisch drankje en een glas water. Ook helpt het om aan het eind van de avond veel water te drinken. Tussendoor een hapje eten kan helpen om een lage bloedsuikerspiegel te bestrijden.

1033x640q=90_elrow_house_Slide_tv_(23)_148565_148569_x640_90_0_0_c.jpg

Wat moet je doen als je een kater hebt?

  1. Alcoholmoleculen zijn dol op water en oorzaak nummer één van de welbekende nadorst. Deze moleculen zuigen het water op uit je lichaam, waardoor je uitdroogt en last krijgt van hoofdpijn. Voldoende drinken voor het slapen gaan, kan dit enigszins voorkomen. Zijn we te laat met dit nieuws dan doe je er goed aan vandaag kokosnootwater te drinken. Dit verfrissende drankje bevat maar weinig suiker en net zoveel elektrolyten als de meeste sportdrankjes – de ideale combinatie voor een goed gehydrateerd lichaam.
  2. Eet een banaan voor het slapen gaan. Een banaan voorkomt dat je de volgende dag barstende koppijn hebt en misselijk bent.
  3. Als je wakker bent geworden met een misselijk gevoel, is gember je beste vriend vandaag. Een kop verse gember thee stimuleert je spijsvertering en kan constipatie, vrijkomende gassen, een opgeblazen gevoel en zelfs misselijkheid verminderen. Voeg hier vers citroensap aan toe. Vitamine C helpt de lever om het lichaam te zuiveren van giftige stoffen zoals alcohol.
  4. Verdrijf (of verlicht) hoofdpijn met een aspirine of een ander pilletje tegen hoofdpijn (als je tenminste geen maagproblemen hebt of om andere redenen deze medicijnen niet kunt gebruiken). Zorg ervoor dat je het pilletje met ruim water inneemt.
  5. Men zegt wel dat een slokje alcohol tegen een ‘kater’ helpt. Niets is minder waar! Alcohol op alcohol maakt het alleen nog maar moeilijker voor je lichaam om de grote hoeveelheden alcohol van de vorige avond te verwerken.
  6. Alcohol vernietigt vitamine B, waardoor je lichaam na een feestje een flink tekort heeft aan essentiële voedingsstoffen. Neem na je ontbijt een groot glas water en wat vitamine B.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s