20 Voedingsmiddelen die ongelooflijk laag zijn in calorieën

De-voor-en-nadelen-van-calorieen-tellen.jpegHet verlagen van uw calorie-inname kan een effectieve manier zijn om af te vallen.

Niet alle voedingsmiddelen zijn echter gelijk als het gaat om voedingswaarde. Sommige voedingsmiddelen bevatten weinig calorieën, maar bevatten ook weinig voedingsstoffen.

Wanneer u uw calorie-inname beperkt, is het belangrijk om voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen te kiezen, die veel voedingsstoffen bevatten voor het aantal calorieën dat ze leveren.

Hier volgen 20 voedingsmiddelen die weinig calorieën bevatten – en de meeste zijn zeer voedzaam.

1. Appels
De zeer voedingsrijke appel is een van de populairste fruitsoorten in de VS, aldus de Economic Research Service van de USDA (1). Een portie van 125 gram appelstukjes bevat 57 calorieën en bijna drie gram vezels (2). Omdat je lichaam ook energie moet verbranden om appels te verteren, is de netto hoeveelheid calorieën die dit fruit opbrengt waarschijnlijk lager dan wordt vermeld.

2. Rucola
Rucola is een donkergroene bladgroente met een pittige smaak. Het wordt veel in salades gebruikt, is rijk aan vitamine K en bevat ook folaat, calcium en kalium. Een portie van 10 gram rucola bevat maar drie calorieën (3).

3. Asperges
Asperges zijn groenten die in drie kleuren voorkomen: groen, wit en paars. Alle asperges zijn gezond, maar de paarse bevatten stoffen genaamd anthocyaninen, die preventief zouden werken tegen hartziektes (4). Een portie van 135 gram asperges bevat slechts 27 calorieën en is rijk aan vitamine K en folaat, met respectievelijk 70% en 17% van de ADH (5).

4. Bieten
Bieten zijn knollen met een kenmerkende donkerrode of paarse kleur. Een van de bekendste voordelen van bieten is het vermogen om de bloeddruk te verlagen (6). Bietjes bevatten slechts 59 calorieën per 135 gram en 13% van de ADH voor kalium (7).

soep-1-1280x640.jpg

5. Broccoli
Broccoli is een van de meest voedzame groenten ter wereld. Het hoort tot de familie van kruisbloemige groenten en kan helpen kanker te bestrijden (8). Een portie van 90 gram broccoli bevat slechts 30 calorieën en meer dan 100% van de dagelijkse behoefte aan vitamine C voor de meeste mensen (9).

6. Bouillon
Er zijn vele soorten bouillon, zoals kippen-, runder- en groentebouillon. Je kunt het zo eten of drinken of als basis gebruiken voor soepen, sauzen en stoofgerechten. Afhankelijk van het type bouillon bevat een portie van 240 ml ongeveer 7 tot 12 calorieën (101112).

7. Spruitjes
Spruitjes zijn zeer voedzaam. Ze lijken op mini-kooltjes en kunnen bijvoorbeeld gekookt of roergebakken worden gegeten. Uit onderzoek blijkt dat spruitjes DNA-schade zouden kunnen voorkomen door de grote hoeveelheid vitamine C die ze bevatten (13). Deze nutritionele krachtpatsers bevatten maar 43 calorieën per 100 gram (14).

8. Kool
Er bestaan groene, witte en rode kolen. Rode en witte worden vaak gebruikt in rauwkostsalades. Gefermenteerde kool staat bekend als zuurkool. Het bevat zeer weinig calorieën met slechts 27 calorieën per 100 gram (15).

9. Wortelen
Wortelen zijn erg populair. Meestal zijn ze oranje, maar je vindt ook wel rode, gele, paarse of witte. De meeste mensen associëren wortelen met een goed gezichtsvermogen omdat ze rijk zijn aan bètacaroteen, wat kan worden omgezet in vitamine A. Voor een goed gezichtsvermogen is het van belang om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Een portie van 130 gram wortelen bevat 53 calorieën en meer dan 400% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A (16).

10. Bloemkool
Bloemkool is meestal wit, maar er bestaan ook minder gangbare soorten in paars, oranje en geel. De afgelopen jaren is het erg populair geworden als substituut voor koolhydraatrijke groenten of granen. Een portie van 100 gram bloemkool bevat 25 calorieën en slechts vijf gram koolhydraten (17).

11. Bleekselderij
Bleekselderij is een van de bekendste caloriearme voedingsmiddelen. De lange groene stelen bevatten onoplosbare vezels die onverteerd door het lichaam passeren; die vezels dragen dus helemaal niet bij aan het aantal calorieën. Selderij bevat ook veel water, waardoor het ook al caloriearm is, met slechts 18 calorieën per 100 gram gesneden selderij (18).

12. Snijbiet
Snijbiet is groene bladgroente in verschillende variëteiten. Het bevat enorm veel vitamine K, een voedingsstof die bijdraagt aan de juiste bloedstolling.  Een portie van 35 gram snijbiet bevat slechts 7 calorieën en 374% van de ADH voor vitamine K (19).

13. Mandarijnen
Mandarijntjes zien eruit als kleine sinaasappels. Ze worden veel gegeten en staan bekend om de grote hoeveelheid vitamine C. Een mandarijntje van 75 gram bevat ongeveer 60% van de ADH aan vitamine C en slechts 35 calorieën (20).

14. Komkommers
De komkommer is een verfrissende groente die veel in salades wordt gebruikt. Ook zijn ze goed te gebruiken om water een smaakje te geven, samen met fruit en kruiden. Omdat komkommers vooral uit water bestaan bevatten ze maar heel weinig calorieën, met ongeveer 8 calorieën per 50 gram (21).

15. Venkel
Venkel is een knolgroente met een anijsachtige smaak. Gedroogde venkelzaadjes worden gebruikt om een anijssmaak aan gerechten toe te voegen. Venkel kan rauw, gekookt of roergebakken gegeten worden. Een portie van ongeveer 90 gram rauwe venkel bevat slechts 27 calorieën (22).

16. Knoflook
Knoflook heeft een sterke geur en smaak. Het wordt overal toegepast bij het koken om smaak aan gerechten geven. Tevens wordt het al eeuwen gebruikt als remedie tegen verschillende aandoeningen. Er is onderzoek dat erop wijst dat het de bloeddruk zou kunnen verlagen en infecties of zelfs kanker zou kunnen bestrijden (23). Een teentje knoflook van 3 gram bevat slechts 5 calorieën (24).

17. Grapefruit
Grapefruits horen tot de lekkerste en voedzaamste citrusvruchten. Ze kunnen zo worden gegeten, of door de yoghurt, sla of zelfs bij de vis. Bepaalde stoffen in grapefruit kunnen het cholesterolniveau verlagen en de stofwisseling versnellen (25). Er zitten 52 calorieën in een halve grapefruit van ongeveer 125 gram (26).

18. IJsbergsla
IJsbergsla staat erom bekend dat het veel water bevat. Het wordt veel gebruikt in salades en op burgers of sandwiches. Hoewel de meeste mensen denken dat het niet zo voedzaam is als andere slasoorten, bevat het wel veel vitamine K en A en folaat. Een portie van ongeveer 70 gram bevat slechts 10 calorieën (27).

19. Jicama (Yamboon)
De jicama is een wortelknol die een beetje lijkt op een knolraap. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is in Nederland vaak te koop in toko’s. Hij wordt meestal rauw gegeten en smaakt een beetje als een appel. Een portie jicama van 120 gram bevat meer dan 40% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C en maar 46 calorieën (28).

20. Boerenkool
Boerenkool is een groene bladgroente die de laatste jaren populariteit geniet vanwege de indrukwekkende nutritionele voordelen. Je kunt het in salades, smoothies en groentegerechten tegenkomen. En natuurlijk in Nederland ook in de stamppot. Boerenkool is een van de rijkste bronnen van vitamine K die te vinden is. Een portie van 65 gram bevat al bijna zeven keer de benodigde dagelijkse hoeveelheid vitamine K voor de gemiddelde persoon en slechts 34 calorieën (29).

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s