11 voedingsmiddelen die mogelijk het risico op kanker verlagen

Wat je eet kan heel veel effect hebben op allerlei aspecten van je gezondheid, zoals op het risico dat je chronische ziektes krijgt, zoals hartziekte, diabetes en kanker. Vooral op het ontstaan van kanker blijkt je voedingspatroon grote invloed te kunnen hebben. Veel voeding bevat stoffen die goed voor je zijn en die kunnen bijdragen aan een lager risico op kanker. In dit artikel wordt ingegaan op 11 voedingsmiddelen die mogelijk het risico op kanker zouden kunnen verlagen.

health-benefits-of-broccoli.jpg

1. Broccoli

Broccoli bevat sulforafaan, een plantenstofje dat in kruisbloemige groenten wordt gevonden en dat mogelijk krachtige antikanker eigenschappen heeft. Bij een in-vitro onderzoek bleek dat inname van sulforafaan zorgde voor maximaal 75% minder kankercellen en afname van de grootte ervan (1). Sommige studies constateerden ook dat een hogere inname van kruisbloemige groenten zoals broccoli gerelateerd zou kunnen zijn aan een lager risico op colorectale kanker (2). Het kan dus helpen om een paar keer per week broccoli te eten tegen kanker. Maar denk er wel om dat er geen onderzoek bestaat waarin direct onderzocht is hoe broccoli kanker bij mensen kan beïnvloeden. Er is dus meer onderzoek nodig.

 2. Wortels

Verscheidene studies wijzen uit dat meer wortels eten samenhangt met een lager risico op bepaalde soorten kanker. De voedingspatronen van 1266 deelnemers met en zonder longkanker werden bijvoorbeeld geanalyseerd. Daaruit bleek dat mensen die op dat moment rookten en geen wortels aten drie keer zoveel kans liepen op longkanker als degenen die meer dan een keer per week wortels aten (3). Voeg eens een paar keer per week wat wortels toe aan je dieet als gezonde snack of gewoon als groente en misschien verlaag je daarmee het risico op kanker. Toch is het goed om te bedenken dat deze studies een verband tonen tussen het eten van wortels en kanker, maar dat andere factoren die ook een rol kunnen spelen buiten beschouwing zijn gebleven.

 3. Bonen

Bonen bevatten veel vezels, waarvan sommige studies hebben aangetoond dat ze bescherming bieden tegen colorectale kanker (456). Voor een studie werden 1905 mensen gevolgd met een geschiedenis van colorectale tumoren. Het bleek dat degenen die meer gekookte, gedroogde bonen aten ook vaker minder last hadden van de terugkeer van tumoren (7). Volgens deze bevindingen kan een paar keer per week wat bonen eten je vezelinname verhogen, wat kan helpen het risico op kanker te verlagen. Maar ook hier is het onderzoek tot nu toe beperkt tot dierstudies en studies die wel een verband aantonen, maar geen oorzakelijk verband. Er is meer onderzoek nodig specifiek bij mensen.

 4. Bessen

Bessen bevatten veel anthocyaninen, plantenpigmenten die werken als antioxidanten en die geassocieerd worden met een mogelijk lager risico op kanker. In een onderzoek werden 25 mensen met colorectale kanker zeven dagen lang behandeld met bosbesextract, waarna bleek dat de groei van kankercellen met 7% was afgenomen (8). In een dierstudie kregen ratten gevriesdroogde zwarte frambozen, waarna het ontstaan van slokdarmtumoren afnam met 54% en het aantal tumoren afnam met 62% (9). Tevens bleek uit een andere dierstudie dat toediening van een bessenextract aan ratten zorgde voor vermindering van verschillende biomarkers voor kanker (10). Gebaseerd op deze bevindingen kan gesteld worden dat een of twee keer per dag bessen eten kan helpen tegen kanker.

5. Kaneel

kaneel-afvallen.jpgKaneel staat erom bekend dat het gezond is, onder andere vanwege het vermogen om het bloedsuikerniveau te verlagen en ontstekingen te remmen (1112). Bovendien blijkt uit sommige laboratorium- en dierstudies dat kaneel de uitzaaiing van kankercellen kan helpen voorkomen. Uit een onderzoek bleek dat kaneelextract kon zorgen voor een afname van uitzaaiingen en dat het kankercellen kon doden (13). Als je ½ tot een 1 theelepel (2-4 gram) kaneel per dag gebruikt in je eten zou dat een mogelijke anti-kankerwerking kunnen hebben. Tevens kan het andere voordelen opleveren, zoals een verlaging van je bloedsuikerniveau en afname van ontstekingen.

6. Noten

Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten verband zou houden met een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Een onderzoek dat bijvoorbeeld keek naar het eetpatroon van 19.386 mensen stelde vast dat meer noten eten gerelateerd was aan een lager overlijdensrisico als gevolg van kanker (14). Ook zijn er studies die uitwijzen dat het eten van bepaalde soorten noten verband houdt met een lager kankerrisico. Paranoten bevatten bijvoorbeeld veel selenium, wat bij mensen met een laag seleniumgehalte zou kunnen bijdragen aan bescherming tegen longkanker (15). Het is echter van belang dat er meer onderzoek komt op mensen om te kunnen bepalen of het wel de noten zijn waardoor dit komt, of dat er andere factoren in het spel zijn.

 7. Olijfolie

Olijfolie zit vol met gezonde stoffen, dus het is wel logisch dat het een van de basisingrediënten is van het gezonde Mediterrane dieet. Verscheidene studies hebben uitgewezen dat meer olijfolie eten bescherming kan bieden tegen kanker. Een groot overzichtsonderzoek van 19 studies concludeerde dat mensen die de meeste olijfolie aten een minder kans liepen op borstkanker en kanker in het spijsverteringssysteem, dan degenen met de laagste inname (16). Een andere studie onderzocht de kankercijfers van 28 landen over de hele wereld en constateerde dat in gebieden met een hogere olijfolie-inname minder vaak colorectale kanker voorkwam (17). Een simpele manier om meer profijt te hebben van olijfolie is door gewoon andere soorten olie te vervangen door olijfolie. Je kunt het over salades sprenkelen en over gekookte groenten, of gebruik het in marinades voor vlees, vis of kip.

8. Kurkuma

Kurkuma is een specerij die bekend staat om de gezondheidsbevorderende eigenschappen. Curcumine, het actieve ingrediënt, is een stof met ontstekingsremmende, antioxidatieve en zelfs kankerremmende effecten. Bij een studie werd gekeken wat het effect van curcumine was op 44 patiënten met beschadigingen (laesies) in de darmen, die zich uiteindelijk tot kanker zouden kunnen ontwikkelen. Na 30 dagen lang 4 gram curcumine te hebben genomen was het aantal laesies afgenomen met 40% (18). Ook bij een labonderzoek bleek curcumine de uitzaaiing van darmkankercellen te verminderen, door een specifiek enzym te bestrijden dat gerelateerd is aan de groei van kankercellen (19). Voor het beste resultaat dien je tenminste ½ tot 3 theelepels (1-3 gram) kurkumapoeder per dag te nemen. Gebruik het als specerij om smaak aan je eten te geven en combineer het met zwarte peper om de opname ervan te verhogen.

 9. Citrusvruchten

In sommige studies zijn verbanden gevonden tussen het eten van citrusfruit – zoals citroenen, limoenen, grapefruits en sinaasappels – en een lager risico op kanker. Een groot onderzoek wees uit dat deelnemers die meer citrusvruchten aten minder kans liepen op het ontstaan van kanker in het spijsverteringsstelsel en de bovenste luchtwegen (20). Deze studies suggereren dat een paar keer per week citrusfruit eten het risico op het ontstaan van bepaalde soorten kanker zou kunnen verkleinen. Maar onthoud wel dat deze studies andere factoren die wellicht een rol spelen buiten beschouwing laten.

10. Tomaten

Lycopeen, een stofje dat in tomaten zit, is verantwoordelijk voor de helderrode kleur van tomaten en voor de kankerremmende werking. Uit verscheidene studies is gebleken dat een hogere inname van lycopeen en tomaten het risico op prostaatkanker zou kunnen verlagen. Een overzichtsstudie van 17 studies wees ook uit dat een hogere inname van rauwe en gekookte tomaten en lycopeen gerelateerd is aan een lager risico op prostaatkanker (21). Een studie met 47.365 personen concludeerde dat vooral een hogere inname van tomatensaus samenhangt met een lager risico op het ontstaan van prostaatkanker (22). Om ervoor te zorgen dat je er meer van binnenkrijgt kun je elke dag een of twee tomaten eten door ze bijvoorbeeld op je brood te doen, of door ze in salades, sauzen en pastagerechten te verwerken. Ook hier is het goed om te bedenken dat deze studies alleen een mogelijke samenhang aantonen tussen het eten van tomaten en een kleinere kans op prostaatkanker, maar dat ze andere factoren die mogelijk van invloed zijn buiten beschouwing laten.

 11. Knoflook

De actieve component in knoflook is allicine, een stofje dat kankercellen blijkt te kunnen doden, zoals gebleken is uit meerdere laboratoriumstudies (23). Er blijkt volgens verschillende studies verband te zijn tussen de knoflookinname en een lager risico op bepaalde soorten kanker. Een onderzoek onder 471 mannen wees uit dat meer knoflook eten verband hield met een lager risico op prostaatkanker (24). Gebaseerd op deze bevindingen zou het toevoegen van een dagelijkse portie van 2-5 gram (ongeveer één teentje) verse knoflook aan je eten ervoor kunnen zorgen dat je profijt trekt van de gezondheidsbevorderende eigenschappen ervan. Hoewel de resultaten die een verband aantonen tussen knoflook en minder kans op kanker veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om te bepalen of ook andere factoren een rol spelen.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s