Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt?

vitamins

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt?

Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten vitamines zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminegebrek kan tot heel specifieke ziekten leiden.

Hieronder beschrijven we kort voor welke vitaminen een tekort van invloed is op de gezondheid.

Vitamine A- tekort: symptomen en gevolgen

Een tekort aan vitamine A kan een droge huid en dof haar veroorzaken. Ook zal je een verminderde weerstand hebben. Wanneer er sprake is van een chronisch tekort van deze vitamine, dan kan nachtblindheid een gevolg zijn. Deze kan mogelijk overgaan tot totale blindheid.

Vitamine B- tekort: symptomen en gevolgen

Een tekort aan vitamine B1 kan afwijkingen aan hart – en zenuwstelsel als gevolg hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geheugenverlies, depressie of problemen met de concentratie en vermoeidheidsklachten. Ook verminderde eetlust of reflexen kunnen een gevolg zijn, net als gewichtsverlies of spierzwakte. Alcoholisme leidt tot een grotere behoefte aan B-vitaminen.

Een tekort aan vitamine B12 komt veel voor bij mensen die gedurende een langere periode geen dierlijke producten gebruiken.  

Dit-zijn-de-beste-en-slechtste-supplementen_mh_crop627x418.jpg

Vitamine C- tekort: symptomen en gevolgen

Vitamine C vervult diverse belangrijke rollen in het menselijk lichaam. Vitamine C is o.a. betrokken bij de energieproductie, productie van collageen voor het behoud van normaal functionerende gewrichten, pezen, huid, botten, tanden en tandvlees en voor de algemene ondersteuning van het immuunsysteem. Een tekort uit zich in een verminderde weerstand en wondgenezing, slapeloosheid, vermoeidheid, bloedend tandvlees en reumatische klachten. Roken leidt tot een toegenomen behoefte aan vitamine C.

Vitamine D- tekort: symptomen en gevolgen

Vitamine D3 draagt bij aan onder meer het behoud van gezonde botten en tanden, het normaal functioneren van de spieren en ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Een tekort geeft een toenemende kans op botontkalking. Een ernstig tekort aan vitamine D kan spierkrampen of –zwakte als gevolg hebben.

Vitamine E- tekort

Een tekort komt vrij weinig voor, alleen wanneer er een stoornis van de voedselopname is. Er ontstaan dan klachten als bloedarmoede en schade aan de hersenen.

Vitamine K- tekort

Tekort aan vitamine K zorgt bij baby’s voor bloedingen bij baby’s. Volwassen kunnen last hebben van een vertraagde bloedstolling. 

Magnesium

Magnesium is na calcium het meest bekende mineraal. Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij heel veel processen in het menselijk lichaam. Magnesium draagt onder meer bij aan vermindering van geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, normaal functioneren van het zenuwstelsel, normaal functioneren van spieren, behoud van een normale botstructuur en tanden. Ook mensen met psychische klachten hebben baat bij het slikken van een magnesium supplement.

Visolie

Visolie supplementen kunnen door iedereen gebruikt worden die niet in staat zijn om minimaal 2 x per week vette vis te consumeren, voor jong en oud en voor zwangere/zogende. Het is van groot belang voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen, aangezien het lichaam deze niet zelf kan aanmaken. Het gebruik van visolie is bevorderlijk voor zowel de lichamelijke conditie als de mentale conditie van ons lichaam. We hebben de vetzuren EPA en DHA nodig voor het aanmaken en vernieuwen van cellen in ons lichaam. Het is van belang voor groei en ontwikkeling o.a. van de hersenen en ons zenuwstelsel.

Vitaminesupplementen?

vitamin-supplementsEr is veel onderzoek gedaan naar het nut van vitaminesupplementen. Je kunt niet zomaar stellen dat het gebruik van extra vitaminen een “must” is. Je dient alleen vitamine te slikken wanneer je klachten hebt.

Als je vitaminesupplementen slikt, dan lijken de supplementen met een plantaardige oorsprong beter dan synthetische pillen uit de fabriek.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s