Fat burners: hoe effectief zijn ze en waar moet je op letten als je een fat burner koopt?

on

De zomer nadert en in deze periode zijn fat burners één van de populairste fitness supplementen. Moeiteloos afvallen en vet verbranden zonder dat je er iets voor hoeft te doen! De hele dag door meer energie! Betere trainingsresultaten! Dat klinkt als muziek in de oren. En het enige wat je ervoor moet doen is dagelijks een supplement slikken. Maar…. zijn al de beloftes echt zo mooi als ze lijken, of zitten er nog wel wat addertjes onder het gras? In dit artikel zal ik de werking van fat burners uitleggen en kom je te weten of zo’n supplement geschikt is voor jou!

Fat burners bevatten stoffen die ervoor zorgen dat je meer energie krijgt en je stofwisseling (metabolisme) wordt verhoogd. Elke fat burner bevat weer een eigen mix van ingrediënten. Stoffen die we regelmatig terugvinden in vet verlies supplementen zijn onder andere:

  • L-Carnitine
  • Groene thee
  • Guarana
  • Cafeïne
  • Taurine
  • CLA

Niet van elke stof is bewezen dat zij ook daadwerkelijk bijdragen aan het verbranden van vet, echter weten we van cafeïne dat dit wel werkt. Elke fat burner bevat dan ook wel cafeïne als basis ingrediënt. Hiervan is namelijk bekend dat het zorgt voor meer energie en helpt het door het verminderen van het hongergevoel. Daarnaast zie je groene thee veel terugkomen. Groene thee (extract) is samen met cafeïne één van de weinig echt werkende én legale fatburners.

afvallen-met-groene-thee

Hoe werkt een fat burner?

Een fat burner zorgt ervoor dat jouw metabolisme sneller gaat werken. Je verbruikt daardoor meer energie. Het gevolg hiervan is dat je thermogenese – het proces waarbij vet in energie omgezet wordt – ook gestimuleerd wordt. Je verbrandt op die manier dus meer vet dan normaal, terwijl je nog precies hetzelfde doet! Op de lange termijn zou dit inderdaad tot gewichtsverlies moeten leiden.

Zijn fat burners effectief?

Die lange termijn is echter ook precies het probleem. Fat burners zijn tot op zekere hoogte namelijk wel effectief; ze bevatten stoffen waar je stofwisseling iets door versnelt. Je lichaam is echter ontzettend flexibel. Als je gedurende langere tijd een fat burner gebruikt, past het zich na verloop van tijd weer aan. Dit is een automatisch proces dat bedoeld is om energie te besparen – je lichaam probeert immers zo efficiënt mogelijk te blijven.

De fat burner heeft dan echter geen enkel effect meer, tenzij je steeds meer gaat nemen – en dat is juist enorm ongezond. Wil je het product ook na de beginfase van je training kunnen blijven gebruiken? Dan is het verstandig om regelmatig een paar weken met het supplement te stoppen. Na zo’n rustfase is het vervolgens weer effectiever.

Geen wondermiddel

Fat burners kunnen dus wel degelijk effect hebben. Het is echter belangrijk om je te realiseren dat ze zeker geen wondermiddelen zijn. Het is niet zo dat het lichaamsvet magisch van je buik afvalt zodra je zo’n supplement binnenkrijgt.

Dat betekent dus ook dat je goed op je moet blijven letten. Een fat burner is zeker geen vrijbrief om je helemaal te laten gaan met ongezonde voeding. Let er dus nog steeds op dat je minder eet dan je verbruikt. Alleen met een dieet dat echt op orde is, zul je resultaat zien bij het gebruik van die fat burner.

Het is wel belangrijk om te weten dat er heel wat rommel op de markt is. Sommige supplementen hebben meer geld besteed aan marketing dan aan daadwerkelijke ontwikkeling van een werkend product.

Om die reden is het verstandig om altijd goed de recensies en ervaringen van anderen te lezen. Onafhankelijke reviews geven je het beste idee van de effectiviteit van producten. Een fat burner die goed uit de test komt, is de High Five Fatburner van Nova Vitae. Deze bevat een goede hoeveelheid groene thee en cafeïne

835612.jpg

Hoeveel fat burner gebruiken?

Zeker als je een fat burner voor het eerst gebruikt, is het verstandig om met de laagst genoemde hoeveelheid te beginnen. Bouw dit rustig op en ga echter nooit over het maximale genoemde gebruik heen!

Te veel van bepaalde stoffen kan allerlei onaangename bijwerkingen hebben, zoals rusteloosheid en hoofdpijn. Denk er ook aan dat je fat burners niet in de avond neemt.

Let op met koffie

Nog een laatste waarschuwing: veel fat burners gebruiken onder andere cafeine als werkende stof. Wanneer je een fat burner gebruikt en daarnaast nog eens veel koffie drinkt, kan dat tot problemen leiden! Het is dan immers alsof je een overdosis van de fat burner binnenkrijgt. Dit leidt tot hartkloppingen en hoofdpijn, met op de lange termijn juist chronische vermoeidheid. Ook constante angstgevoelens zijn een veelgehoord probleem. Neem je een fat burner, dan kan het dus verstandig zijn om naar cafeïnevrije koffie over te schakelen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s