8 Gezondheidsvoordelen van Magnesium

on

Magnesium staat op de vierde plek van de meest voorkomende mineralen in het lichaam. Het is een mineraal dat honderden processen in je lichaam ondersteunt. Veel mensen krijgen echter minder binnen dan nodig, ook wanneer je een gezond voedingspatroon nastreeft. In dit artikel bespreek ik 8 gezondheidsvoordelen van magnesium.

Magnesium_Rich_Foods_HEADER.jpg                                 

1. Magnesium is betrokken bij honderden biochemische processen in het lichaam
Het magnesiummineraal wordt gevonden in de aarde, zee, planten, dieren en mensen. Ongeveer 60% van het magnesium bevindt zich in de botten. De rest bevindt zich in de spieren, weefsels en lichaamsvocht, waaronder ook het bloed. Elke lichaamscel bevat magnesium en heeft het nodig om te functioneren. Magnesium is betrokken bij meer dan 600 processen in je lichaam, waaronder:

  • Energieproductie: Helpt bij de omzetting van voedsel in energie.
  • Eiwitformatie: Helpt bij de productie van nieuwe eiwitten uit aminozuren.
  • DNA: Helpt bij de productie en het herstel van DNA en RNA.
  • Spierbeweging: Is onderdeel van de aanspanning en ontspanning van spieren.
  • Regulatie zenuwstelsel: Helpt bij de regulatie van neurotransmitters, die seintjes sturen in je hersenen en zenuwstelsel.                                                                                    

2. Magnesium kan je sportprestaties verbeteren  
Magnesium is ook betrokken bij je sportprestaties. Tijdens het sporten kan het zijn dat je 10-20% meer magnesium nodig hebt dan in rusttoestand, afhangende van de activiteit (1). Onderzoeken hebben uitgewezen dat magnesiumsupplementen de sportprestaties van atleten, ouderen en mensen met chronische ziekten kunnen verhogen (2,3). Bij een ander onderzoek behaalden atleten na vier weken magnesiumgebruik betere sprint-, wielren- en zwemprestaties bij de triatlon. Daarbij was er ook sprake van lagere insuline- en stresshormoonwaarden (4). 

3. Magnesium bestrijdt depressie

Magnesium speelt een belangrijke rol in de hersenfunctie en gemoedstoestand. Lagere magnesiumwaarden zijn gerelateerd aan een verhoogd risico op depressie (5,6). Een analyse onder ruim 8800 mensen wees uit dat 65-jarigen met de laagste inname 22% meer risico liepen op depressie (7). Supplementen kunnen de symptomen van depressie verminderen en in sommige gevallen kunnen de resultaten opzienbarend zijn (8). Bij een willekeurig gecontroleerde proef onder depressieve volwassenen, bleek 450 mg magnesium de gemoedstoestand net zo goed te verbeteren als antidepressiva (9).

4. Magnesium is effectief tegen diabetes type 2

Magnesium heeft ook gunstige effecten bij diabetes type 2. Er wordt gesteld dat zo’n 48% van de diabetici lage magnesiumwaarden in hun bloed hebben. Dit kan de functie van insuline om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden benadelen (10). Daarbij heeft onderzoek laten zien dat mensen met een laag magnesiumgehalte meer risico lopen om diabetes te ontwikkelen (11). 

5. Magnesium kan de bloeddruk verlagen

Onderzoeken wijzen uit dat magnesiumsupplementen de bloeddruk kunnen verlagen (12). Onderzoek ondervond dat magnesium de bloeddruk verlaagde bij mensen met een hoge bloeddruk, maar geen effect had bij degenen met een normale bloeddruk (13).

fe58df0c0d7d14b65431c1e5cf638c9e.jpg

6. Magnesium heeft ontstekingsremmende invloeden

Een lage magnesiuminname wordt in verband gebracht met chronische ontsteking, wat een van de oorzaken is van veroudering, obesitas en chronische aandoeningen (14,15). Magnesiumsupplementen kunnen CRP en andere gevolgen van ontstekingen verminderen bij oudere volwassenen, mensen met overgewicht en prediabetici (16,17). Magnesiumrijke voeding, zoals bijvoorbeeld vette vis en pure chocolade, kan eveneens ontstekingen verminderen.

7. Magnesium kan migraine helpen voorkomen

Een aantal onderzoeken heeft aangetoond dat magnesium zelfs migraine kan voorkomen en genezen (18,19,20). Bij een onderzoek bleek 1 gram magnesium te zorgen voor een snellere en betere verlichting van migraine dan reguliere medicatie (21). Daarbij kan magnesiumrijke voeding de symptomen van migraine verminderen (22).

8. Magnesium vermindert PMS-klachten

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een van de meest voorkomende ongemakken onder vrouwen met een vruchtbare leeftijd. Waterretentie, buikkrampen, vermoeidheid en irritatie zijn symptomen ervan. Magnesium kan de gemoedstoestand verbeteren bij vrouwen met PMS, en de andere klachten verminderen (23,24,25,26).

Supplementen
Hoewel magnesiumsupplementen over het algemeen goed getolereerd worden, kunnen ze wellicht niet veilig zijn voor mensen die bepaalde hartmedicatie, antibiotica of urine afdrijvende middelen nemen.

Een magnesiumsupplement dat goed opgenomen wordt is Magnesium citraat. Magnesium is essentieel voor een goede gezondheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 400-420 mg per dag voor mannen, en 310-320 mg per dag voor vrouwen. Je kunt het halen uit zowel voeding als supplementen. Magnesiumolie is ook een optie, dan kun je de magnesium via de huid (transdermaal) opnemen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s