MULTIVITAMINES….ZINVOL OF ZINLOOS?

Multivitamines zijn de meest gebruikte supplementen overal ter wereld. De populariteit ervan is de afgelopen decennia snel toegenomen (12). Sommige mensen geloven dat multivitamines de gezondheid kunnen verbeteren, slechte eetgewoontes kunnen goedmaken of zelfs het risico op chronische ziektes kunnen verminderen. Maar wat heeft de wetenschap hierover te melden? Werken ze echt?  In dit artikel leg ik je uit wat de voor- en nadelen zijn en geef ik je advies.

Wat zijn multivitamines?
Multivitamines zijn supplementen die veel verschillende vitaminen en mineralen bevatten, soms met nog andere ingrediënten (3). Er is geen echte standaard voor wat een multivitamine precies inhoudt en de samenstelling van nutriënten varieert per merk en product. Ze staan onder verscheidene namen bekend, waaronder multivitamines, multimineralen, multi’s, of gewoon vitaminen. Ze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals tabletten, capsules, kauwtabletten, poeders en vloeistoffen.

mineral-supplements.jpg

Wat zit er in multivitamines?
Er zijn 13 vitamines en tenminste 16 mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid. Veel ervan nemen deel aan enzymatische reacties in het lichaam, of ze werken als hormonen, signaalmoleculen of bouwelementen. Het lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig voor de reproductie, het onderhoud, de groei en regulering van lichaamsprocessen. Multivitamines kunnen veel van deze vitamines en mineralen bevatten, maar in variërende vormen en hoeveelheden. Ze kunnen ook andere ingrediënten bevatten, zoals kruiden, aminozuren en vetzuren. Omdat voedingssupplementen niet gereguleerd zijn, kan het zijn dat er van bepaalde stoffen minder of meer inzit dan het etiket vermeldt (4). In sommige gevallen zitten zelfs niet alle ingrediënten die op het etiket staan er echt in. Er zijn veel fraudegevallen in de supplementenindustrie, dus het is belangrijk om bij een gerenommeerde fabrikant te kopen. Een voorbeeld van een gerenommeerde fabrikant is Nova Vitae. Het is ook mogelijk dat er voedingsstoffen in multivitamines zitten die zijn geëxtraheerd uit voedsel, of die kunstmatig in laboratoria zijn gecreëerd. Let dus goed op waar je je vitamines koopt.

Grofweg de helft van de mensen heeft een tekort aan één of meerdere vitaminen of mineralen. Grote kans dat jij op dit moment een gebrek hebt zonder dat je het zelf door hebt. Wie gezond eet, voldoende varieert en bewuste keuzes maakt zal het grootste gedeelte van zijn dagelijkse vitaminebehoeften kunnen vervullen. Maar zelfs wanneer je denkt dat je goed bezig bent kan het zijn dat je belangrijke vitaminen en mineralen over het hoofd ziet. Je lichaam heeft een heleboel verschillende vitaminen en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Hiervan zijn vitaminen als vitamine C, vitamine D en vitamine E bekend, maar er zijn er nog veel meer. Wanneer je aan de lijn bent, wanneer je niet zo gezond eet en zelfs wanneer je zeer gezond eet kun je tekorten hebben zonder dat je het zelf weet.

Zoals je waarschijnlijk weet is een langdurig tekort aan vitaminen en mineralen schadelijk voor je lichaam. Je lijf gebruikt de vitaminen om bepaalde processen goed te laten verlopen. Een tekort aan vitaminen kan dan ook een hele rits aan klachten geven. Denk bijvoorbeeld aan versnelde veroudering, energiegebrek, een zwakker immuunsysteem, klachten aan de gewrichten, schade aan organen en ga zo maar door. Omdat er in moderne voeding veel voedingsstoffen worden toegevoegd zul je tegenwoordig niet snel last krijgen van een zeer gevaarlijk vitaminetekort. Wel kan het zijn dat je lichaam gezonder en beter kan functioneren door deze tekorten aan te vullen. 

Multivitamines en hartziektes
Hartziekte is over de hele wereld de meest voorkomende oorzaak van overlijden (5). Veel mensen geloven dat multivitamines kunnen helpen bij het voorkomen van hartziekte, maar het bewijs daarvoor is niet duidelijk. De resultaten uit observationele onderzoeken naar multivitamines en hartziekte zijn gemengd. Sommige onderzoeken vonden een verlaagd risico op hartziekte en overlijden, terwijl andere melden dat er geen effecten waren (6). De bevinding uit een recente studie was dat bij jonge vrouwen –  maar niet bij mannen – het nemen van een multivitamine gedurende ten minste drie jaar, in verband stond met een 35% lager risico op overlijden door hartziekte (7).

Multivitamines en kanker
Het bewijs voor wat betreft het risico op kanker en het innemen van multivitamines is ook niet eenduidig. Eén overzichtsonderzoek bekeek de resultaten van 5 gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken (de gouden standaard voor onderzoek) met een totaal van 47.289 deelnemers. Er werd een 31% lager risico op kanker bij mannen gevonden, maar geen effect bij vrouwen (8). In twee observationele studies, één met vrouwen en één met mannen, werd een verband gevonden tussen langdurig gebruik van multivitamines met een lager risico op dikke darmkanker (910). De Physicians’ Health Study II vond ook een vermindering van het risico op kanker bij mannen die dagelijks multivitamines gebruikten en niet eerder kanker hadden gehad. Het had echter geen effect op het overlijdensrisico tijdens de onderzoeksperiode (11).

Geheugen en humeur
Volgens verschillende onderzoeken kunnen multivitaminesupplementen het geheugen bij oudere volwassenen verbeteren (12). Bij veel onderzoeken is ook een verband gevonden tussen een slechte gemoedstoestand en tekorten aan voedingsstoffen (13141516). Bovendien blijkt uit nog een aantal onderzoeken, dat multivitamines de stemming kunnen verbeteren of depressieve symptomen kunnen verminderen (1718). Andere studies vonden echter geen veranderingen in de gemoedstoestand.

Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie is een hoofdoorzaak van blindheid over de gehele wereld (19). Het innemen van antioxidante vitamines en mineralen bleek volgens één studie de voortgang ervan af te remmen. Maar er is geen bewijs dat ze kunnen voorkómen dat de ziekte zich überhaupt ontwikkelt (2021). Er is ook enig bewijs dat multivitamines het risico op staar, ook een zeer veelvoorkomende ziekte, kunnen verminderen (22).

Vegetables4

Kortom: Ik ben een enorm voorstander van gezonde, gevarieerde voeding die dicht bij de natuur staat. Maar toch blijkt dat het zelfs voor gezondheidfreaks lastig is om alle vitaminen en mineralen dagelijks in een goede hoeveelheid binnen te krijgen. Daarom adviseer ik je om naast gezonde, gevarieerde en natuurlijke voeding een goede multivitamine te slikken. Deze multivitamine vult eventuele tekorten aan, en zorgt ervoor dat je lichaam altijd de optimale hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt, in tegenstelling tot de minimale hoeveelheid. Je slikt deze multivitamine met mineralen dus als een soort gezondheids verzekering. Mochten er tekorten optreden in je dagelijkse voeding, dan worden deze netjes opgevuld. 

Ben je op zoek naar een goed opneembare multivitamine kijk dan eens op de website van Nova Vitae. Met de kortingscode CLAIRE10% krijg je nog eens 10% korting op je totaalbestelling. 

Love, C

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. healthcares.be schreef:

    Het is ook een kwestie van gewoontes in je levensstijl opgedrongen door je werkomstandigheden of familiale situatie of leefomgeving … niet enkel je voeding maar bv. simpele onschuldige gewoontes zoals na het werk rond 22U30 nog iets eten bv. of heel de dag kleine hapjes eten … Het hongergevoel kennen we ook zo niet meer om gezonde goesting te krijgen feitelijk !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s