Waarom een eitje met Pasen goed voor je is

Als je aan Pasen denkt, denk je waarschijnlijk ook meteen aan ei. Eieren en Pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe zit het nu eigenlijk met eieren? Zijn ze gezond of kan je ze maar beter zo min mogelijk consumeren?

Eieren behoren tot de gezondste voeding die je maar kunt bedenken. Ze zijn rijk aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en veel essentiële vitamines en mineralen. Ze hebben ook een aantal unieke eigenschappen die ervoor zorgen dat ze uitzonderlijk goed werken bij afvallen. Vandaag leg ik je uit waarom eieren een heel goed middel zijn bij het afvallen.

AN426-Eggs-cooked-732x549-Thumb.jpg

De dag goed beginnen met eieren

Het schijnt vooral bij afvallen een goed idee te zijn om eieren bij het ontbijt te eten. Veel studies hebben het effect van eieren eten in de ochtend vergeleken met andere soorten ontbijt met dezelfde calorische waarde. Uit verscheidene studies bij vrouwen met overgewicht bleek dat als ze eieren aten in plaats van bagels, hun gevoel van verzadiging toenam. Het zorgde voor een vermindering van de calorie-inname gedurende de volgende 36 uur. Ook is gebleken dat 8 weken lang ontbijten met eieren zorgde voor een verhoging van het gewichtsverlies tot 65% (12). Uit een soortgelijk onderzoek bij mannen kwam dezelfde conclusie: een ontbijt met eieren verlaagde de calorie-inname aanzienlijk over de volgende 24 uur, vergeleken met een ontbijt met bagels. De eiereters voelden zich ook voller (3). Bovendien veroorzaakte het eierontbijt een stabielere bloedsuiker- en insulinerespons, terwijl ook het hongerhormoon ghreline werd onderdrukt (4). Verder zorgde het eten van eieren bij het ontbijt ervoor dat de mannen automatisch 270 – 470 calorieën minder aten bij de lunch en het diner, vergeleken met de andere ontbijten (5). Deze indrukwekkende vermindering van calorie-inname was onbedoeld en ging dus vanzelf. Het enige dat de mannen deden was eieren eten bij het ontbijt. 

Eieren bevatten weinig calorieën

De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (6). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren. Drie grote gekookte eieren bevatten minder dan 240 calorieën. Door toevoeging van een flinke portie groenten kun je een complete maaltijd maken met maar ongeveer 300 calorieën. Denk er wel om dat elke theelepel olie of boter zorgt voor een toevoeging van 50 calorieën als je de eieren bakt.

Eieren zijn heel vullend

Eieren zitten boordevol voedingsstoffen en ze vullen goed, vooral omdat er zoveel eiwitten inzitten (7). Eiwitrijke voeding staat erom bekend dat het de eetlust remt en snel verzadigt, vergeleken met voeding met minder eiwitten (89). Uit onderzoeken blijkt dat maaltijden met ei de verzadiging vergroten en de voedselinname later op de dag verminderen, vergeleken met andere maaltijden met hetzelfde aantal calorieën (1011). Eieren zorgen ook voor een gevoel van voldaanheid en voor een vermindering van calorie-inname later op de dag (12). Bovendien kan een eiwitrijk dieet obsessief denken aan eten tot wel 60% verminderen. Het kan ook het verlangen om ’s avonds laat nog te gaan snacken met de helft verminderen (1314).

Eieren kunnen je stofwisseling versnellen

Eieren bevatten alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen. Dit betekent dat je lichaam de eiwitten in eieren makkelijk kan gebruiken voor onderhoud en stofwisseling. Een eiwitrijk dieet blijkt de stofwisseling met 80 -100 calorieën per dag te kunnen verhogen, via een proces genaamd ‘het thermische effect van voeding’ (1516). Dit thermische effect van voeding is de energie die het lichaam nodig heeft om voedsel om te zetten via de stofwisseling. Het effect is groter bij eiwitten dan bij vetten of koolhydraten (1718). Dit betekent dat eiwitrijke voeding ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt. 

Clairesdietfiles- afvallen.jpg

Eieren zijn goedkoop en makkelijk te bereiden

Het is heel makkelijk om eieren aan je eetgewoontes toe te voegen. Ze zijn goedkoop, overal verkrijgbaar en kunnen binnen een paar minuten worden bereid. Ze zijn op bijna alle manieren heerlijk, maar worden het vaakst gekookt, gebakken of als omelet gegeten. Een ontbijtomelet bestaand uit een paar eieren en wat groentes is een prima en snel ontbijt dat goed is voor het gewicht.

Hoewel het eten van eieren vele voordelen heeft, raad ik het niet aan om dit elke dag meerdere keren te eten. Dit onder andere omdat er een kans bestaat op de vorming van een allergie. Zelf eet ik maximaal 3 x per week één of twee biologische eieren.

Have a Healthy Easter!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s