10 belangrijkste oorzaken van plotselinge gewichtstoename

Als je in korte tijd dikker bent geworden zonder aantoonbare reden, dan is dit een reden tot zorg. Het is verstandig om deze achterliggende oorzaak te vinden. Want alleen dan kan je het probleem ook daadwerkelijk oplossen. Omdat er veel verschillende factoren zijn die kunnen bijdragen aan snelle gewichtstoename, is het niet altijd even duidelijk waardoor je bent aangekomen in gewicht.

In dit artikel ontdek je de 10 belangrijkste oorzaken van plotselinge gewichtstoename en leer je hoe je dit kan veranderen. Je zult zien dat er een paar heel verrassende tussen zitten!

1. Te snel eten

In de huidige snelle maatschappij is eten een haastige bezigheid. Niet voor niets zijn fastfoodketens en kant-en-klaarmaaltijden een groot commercieel succes. Je haalt even snel iets te eten, eet terwijl je tv kijkt, de krant leest, doorwerkt, auto rijdt of emails beantwoordt. Dit is zo gewoon dat het niemand meer opvalt, bijna iedereen doet het en het lijkt efficiënt.

Als je te snel eet, krijgt je maag niet de tijd om door te geven aan de hersenen dat je verzadigd bent. Om te voorkomen dat je te veel eet, moet je goed op je eten kauwen. Volgens een onderzoek van de universiteit van Rhode Island eten mensen die zich aan tafel niet haasten 1/3 minder voedsel. Ben je een haastige eten, probeer dan eens rustiger te eten door meer te kauwen en kleine hapjes te eten (1).

2. Niet genoeg water drinken

mujer-bebiendo-agua.jpg

Bijna een vierde van de Amerikanen van twee jaar en ouder drinkt niet dagelijks water. Te weinig water drinken kan je dorstig maken. Interessant is dat dorst verwart kan worden met trek. Het is vaak zo dat als je denkt trek te hebben, je eigenlijk dorst hebt (2).  Je zult het zelf ervaren wanneer je er op gaat letten. Als je op het moment dat je zin krijgt in iets te eten, een glas water drinkt (of beter: 2 glazen), dan verdwijnt de ‘eetzin’ vanzelf weer na een paar minuten.

Wetenschappers ontdekten dat mensen die vlak voor het ontbijt twee kopjes water dronken 22% minder calorieën aten dan mensen die geen water dronken. Het beste van alles is dat water nul calorieën bevat. Sommige studies hebben aangetoond dat het vervangen van suiker-gezoete dranken door water de calorie-inname met maximaal 200 calorieën per dag kan verminderen (3).

Als je water smakeloos vindt, probeer dan plakjes komkommer, citroen of je favoriete fruit toe te voegen voor een vleugje smaak.

3. Te sociaal zijn

Een sociaal leven hebben is belangrijk voor het handhaven van een gelukkig werk-privéleven. Maar….als je te sociaal bent, zou je echter dik kunnen worden. Sociale situaties gaan vaak gepaard met eten of alcohol, die gemakkelijk ongewenste calorieën aan je dieet kunnen toevoegen. Bovendien laat onderzoek zien dat mensen de neiging hebben om te eten zoals de mensen waarmee ze zijn. Dus als je vrienden grote porties eten of ongezond eten prefereren, dan heb je meer kans om het voorbeeld te volgen en ook ongezond te gaan eten (4).

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om gezond te blijven zonder je sociale leven op te geven (5).

4. Te lang zitten

In westerse landen zit de gemiddelde volwassene 9 tot 11 uur per dag (6).

Hoewel het ongevaarlijk lijkt, tonen onderzoeken aan dat mensen die langer zitten waarschijnlijk meer overgewicht hebben. Bovendien hebben ze een hoger risico op chronische ziekten en vroege sterfte (7).

Zo bleek uit een analyse van zes onderzoeken van bijna 600.000 mensen dat volwassenen die langer dan 10 uur per dag zaten, zoals de gemiddelde kantoormedewerker, een 34% hoger risico hadden op een vroege dood (8).

Als je veel zittend werk doet zorg er dan voor dat je een paar keer per week sport voor het werk, tijdens de lunch of na het werk. 

5. Onvoldoende slapen

istock_000044256482_large.jpgMeer dan een derde van de Amerikanen krijgt niet voldoende slaap (9). Helaas hangt een gebrek aan slaap sterk samen met gewichtstoename. Dit komt door veel factoren, waaronder hormonale veranderingen en een gebrek aan motivatie om te oefenen (10).

In één studie analyseerden wetenschappers de slaapgewoonten van meer dan 68.000 vrouwen in de afgelopen 16 jaar. Ze ontdekten dat vrouwen die minder dan 5 uur per nacht sliepen een veel groter risico liepen om aan te komen dan mensen die 7 uur of meer sliepen (11).

Wat erger is, mensen die niet genoeg slaap krijgen, hebben meer kans op buikvet of visceraal vet. Het dragen van meer visceraal vet is gekoppeld aan een hoger risico op schadelijke ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes type 2 (12).

6. Geen tijd hebben om te ontspannen

Veel mensen leiden een druk leven en hebben nooit tijd voor zichzelf. Helaas, als je geen tijd hebt om te ontspannen, voel je je constant gestresst. Volgens onderzoek zorgt stress voor dat hardnekkige buikvet. Cortisol staat bekend als stresshormoon. Het lichaam maakt het aan in stressvolle situaties. Het geeft een tijdelijke boost van energie en alertheid, maar op de lange termijn leidt een overmatige cortisolproductie tot opslag van vet op de buik.

Meditatie is een geweldig alternatief voor het omgaan met stress. Studies toonden aan dat meditatie stress en angst verlicht (13).

7. Eten van grote borden en kommen

De grootte van je servies kan een aanzienlijke impact hebben op je taille.

In een analyse van 72 studies ontdekten wetenschappers dat mensen meer voedsel aten wanneer het op grotere borden en kommen werd geserveerd dan kleinere borden en kommen, zonder het zelf te beseffen. Gemiddeld consumeerden mensen die aten van groter servies 16% meer calorieën per maaltijd (14).

Grotere borden kunnen de hoeveelheid eten op je bord kleiner doen lijken dat het daadwerkelijk is. Je hersenen denken dat je niet genoeg voedsel hebt binnen gekregen waardoor je meer zal gaan eten.

8. Je calorieën drinken

Het drinken van vruchtensappen, frisdranken en andere dranken kan je dik makenJe brein registreert calorieën van dranken niet op dezelfde manier als het calorieën uit voedsel registreert, wat betekent dat je dit waarschijnlijk compenseert door later meer voedsel te eten (15).

In één studie consumeerden 40 mensen 300 calorieën van appelsap, appelmoes of een hele appel op zes verschillende tijdstippen.  Hele appels gaven langer een verzadigend gevoel dan appelsap (16).

Hele voedingsmiddelen nemen meer tijd in beslag om te kauwen en door te slikken, wat betekent dat je hersenen meer de tijd hebben om hongersignalen te verwerken.

9. Eiwittekort

Zonder voldoende eiwitten, hebben we veel meer kans om te hunkeren naar non-nutritionele voedingsmiddelen, zeg maar junk-food. Dit komt omdat onze bloedsuikerspiegel uit balans is, en ons verleid om koolhydraatrijke en suiker geladen voedsel te gaan bunkeren zoals chocolade, snoep, chips, broodjes, frisdrank, enzovoort (17).

Als dit gebeurt, moeten we deze drang weerstaan en ervoor zorgen dat je dan een gezonde snack binnenkrijgt met een goede hoeveelheid eiwit. Voorbeelden van dergelijke snacks zijn noten, zaden, tempeh, natuurlijke pindakaas, havermout, kokosnoot, Griekse yoghurt en hummus. Natuurlijk, dit is geen uitputtende lijst, maar al deze voedingsmiddelen zijn vrij gemakkelijk tussendoor te nuttigen.

10. Te veel gezonde vetten eten

Hardlopen-Deze-10-dingen-kun-je-het-beste-eten_img900

Gezonde vetten zoals avocado, kokosolie en olijfolie zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Helaas is ‘te veel van het goede’ ook van toepassing op gezonde vetten. Dat komt omdat gezonde vetten ook veel calorieën bevatten.

Een eetlepel olijfolie bevat bijvoorbeeld 119 calorieën. Als je meerdere lepels olie aan je maaltijden toevoegt, kunnen de calorieën al snel oplopen (18).

Hoewel gezonde vetten veel calorieën bevatten, zijn ze voedzaam en moeten ze niet worden vermeden. Probeer een goede balans te vinden tussen gezonde vetten, magere eiwitten, fruit en groenten. 

Love, C

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s