7 gezonde voornemens voor het nieuwe jaar

1*IXCyC1WN76ihJyzMF01XiQ.jpeg

Jaar na jaar committeren miljoenen Nederlanders zich aan de goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar slechts een heel klein percentage van ons bereikt daadwerkelijk deze doelen. Laten we ons dit jaar focussen op het wel haalbaar maken van jouw goede voornemens. Ik heb de Top 7 Gezonde Voornemens voor jou op een rijtje gezet.

1. Drink meer water

Het kost een beetje moeite om meer water te drinken, maar je voelt je wel veel beter. Water helpt namelijk bij zoveel functies dat het niet verwonderlijk is dat je op allerlei manieren verschil voelt. Het helpt bij het afslanken, het verwijderen van toxische afvalstoffen, vergemakkelijkt de stoelgang, heeft een positieve invloed op de nieren en huid.

Ga niet meteen 1 liter water in 1 keer drinken. Maar neem een fles mee en neem regelmatig een aantal slokken. Tijdens oudejaarsnacht drink je misschien wel een lekker glaasje bubbels. Maar… probeer voor elk glas alcohol een extra glas water te drinken.

2. Zorg dat je voldoende slaapt

istock_000015432426_large.jpgAls je echt je gezondheid en conditie wilt verbeteren, maak dan van slaap een van je hoogste prioriteit.

Zelfs als je naar de sportschool gaat en religieus traint, zonder een goede nachtrust, krijg je niet het gewenste resultaat. Erger nog, slechte slaap is gekoppeld aan diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.

Als je van 2018 je gezondste jaar tot nu toe wilt maken (en spiergroei en vetverlies wilt maximaliseren), probeer dan elke nacht acht uur diepe, rustgevende slaap te krijgen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar doe wat je kunt. Probeer overdag ook van het daglicht te profiteren, stop een uur voor het slapen gaan met het gebruik van elektronica, houd je slaapkamer koel, rustig en donker en vermijd cafeïne houdende dranken laat op de dag.

3. Eet 80% van de tijd gezond

Je voeding maakt of kraakt je fitnessdoelen. Het goede is echter dat je niet altijd perfect hoeft te eten. Sterker nog, je kunt nog steeds genieten van af en toe een pizza, bier of ijsje en toch geweldige resultaten behalen.

Stel als doel om 80% van de tijd gezond te eten. Kies voor ”whole foods” zoals: mager vlees, veel groenten, gezonde vetten en goede koolhydraten. Het zal leiden tot meer spiermassa, vetverlies en algemene gezondheidsverbeteringen.

4. Doe aan krachttraining

Gewichtheffen helpt bij het realiseren van je fitnessdoelen, omdat het je helpt spieren toe te voegen, vet te verbranden, je lichaamssamenstelling te verbeteren en je metabolisme stimuleert.

Probeer minstens 2-3 keer per week aan krachttraning te doen, let er hierbij op dat je voor een training kiest die bestaat uit losse gewichten (geen machines). De beste oefeningen zijn traditionele krachtbewegingen zoals deadlifts, bankdrukken, squats, rijen, pullups en lunges.

Voer 1 a 2 keer per week aërobe cardiotraining uit. In plaats van cardio met hoge intensiteit, raad ik ten zeerste aan om aërobe cardio (d.w.z. je hartslag blijft tussen 120-150 bpm) gedurende 30-45 minuten uit te voeren. Dingen zoals joggen, wandelingen, fietstochten, roeimachines, enz., kunnen wonderen verrichten.

Ten eerste heeft aërobe cardio tal van gezondheidsvoordelen – waaronder het verbeteren van de gezondheid van de hersenen en het hart. Ten tweede is het de basis voor alle andere vormen van cardio. Zelfs als je een aantal sprints doet, is het je aërobe systeem dat je lichaam herstelt terwijl je rust.

Ten slotte helpt lichte aerobe training om vet te verbranden zonder je lichaam uit te putten. Als je een paar keer per week aan krachttraining doet terwijl je een extreem druk en stressvol leven leidt, kan cardio op hoge intensiteit je lichaam uitputten.

6. Pak elke dag een moment van rust

Alle artsen zijn het erover eens zijn dat te veel stress slecht is voor je gezondheid. Het kan zelfs je taille en fitnessprestaties beïnvloeden. In een Yale-onderzoek ontdekten wetenschappers dat stress geassocieerd is met slecht spierherstel na een training.

Probeer elke dag 10 minuten te ontspannen en tot rust te komen. Ga bijvoorbeeld in je pauze naar buiten voor een rustige wandeling zonder mobiele telefoon, mediteer thuis na het werk of luister naar ontspannende muziek tijdens je koffiepauze.

Slechts een paar minuten rust per dag, bevordert je humeur en verbetert je mentale en fysieke gezondheid.

stress-relief-810x540.jpg

7. Stay focused

Naarmate je gezondheid in het nieuwe jaar verbetert, merk je mogelijk meer en meer externe druk. Misschien bekritiseert je familie je nieuwe manier van leven, of je vrienden staan ​​erop dat je mee uitgaat.

Wat de situatie ook mag zijn, je moet een keuze maken om je doelen te bereiken. Om deze goede voornemens voor het nieuwe jaar te behalen, is “nee” zeggen een van de belangrijkste dingen ​​om te leren. In het begin zal het moeilijk zijn, maar hoe meer je het doet, hoe makkelijker het zal zijn en hoe gezonder je zal worden.

WISHING YOU A HAPPY AND HEALTHY 2018!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s