Symptomen van een burn-out. Herken ze tijdig!

burnout.jpg

Hoe weet je dat je burn-out bent en wat kun je daar zelf aan doen? In dit artikel lees je zowel de psychische symptomen, de lichamelijke symptomen en over angsten en onzekerheden die daar dikwijls mee gepaard gaan. 

Weinig of geen energie

Alles is opeens een enorme opgave voor je geworden. De meest simpele handelingen kosten je enorm veel moeite. Je hebt er de energie niet voor.

Accepteer dat je op dit moment weinig of geen energie hebt. En richt je aandacht op zaken waarop je wel invloed hebt. Stel kleine doelen. Zo voorkom je het weglekken van energie.

Nergens zin in

Als je nergens zin in hebt, mis je een levensdoel waar je hart sneller van gaat kloppen.

Probeer je eens te herinneren wat je als kind graag deed. Was het tekenen, schilderen, kleien, toneelspelen, dansen, zingen, lekker buiten zijn, of iets anders? Pak dat weer op. Doe het om het plezier dat het je geeft en zonder dat het ergens toe hoeft te leiden.

o-HAPPY-facebook.jpg

Geheugenproblemen

Je bent soms te moe om je geheugen goed te laten werken. Omdat je dit niet gewend bent, raak je gefrustreerd en ontstaat er verzet. Het gevolg is dat de manier waarop je eerder informatie uit je geheugen verzamelde bent kwijtgeraakt.

Concentratieverlies

Je kunt je met moeite nog concentreren en als het al wel even lukt ben je al weer snel afgeleid. Concentreer je op iets wat je leuk vindt en waar meer zintuigen bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld koken, tuinieren, seks, tennis, golf. Je zal zien dat je concentratie stap voor stap verbetert.

Gevoelens van onzekerheid

Wanneer je niet meer kunt wat voorheen vanzelfsprekend was, zal je merken hoe je jezelf in je denken steeds verder naar beneden haalt en wellicht zelfs verwijten maakt.
Vertel jezelf zo vaak mogelijk wat je wel kunt. Motiveer jezelf, zoals je dat bij een ander zou doen. Vind je het moeilijk? Denk dan eens na over het feit dat je gezond bent, kan praten, kan lopen, enz. Als je je bedenkt wat je allemaal wel kunt, neemt vanzelf je gevoel van eigenwaarde toe.

Jezelf snel ergeren

Je kunt je aan het minste en geringste enorm ergeren. Neem meer afstand van je gedachten. Ze verliezen daardoor aan impact.

Gevoel van machteloosheid

Machteloosheid is het gevolg van denken aan wat je niet wilt. Bijvoorbeeld: Ik wil niet burn-out zijn. Richt je aandacht voortaan op wat je wél wilt en zet er het woord ‘hoe’ voor. Hoe kan ik… Je geeft je brein zo opdracht om in oplossingen en mogelijkheden te gaan denken. Stap uit die slachtofferrol.

Piekeren

Veelvuldig piekeren is één van de oorzaken én symptomen van burn-out. Je bent verstrikt geraakt in een constante stroom van zich herhalende gedachten die niets oplossen.  Denken in cirkels en daar niet uit kunnen ontsnappen vreet energie, en daarvan heb je al zo weinig.

Stel jezelf eens de volgende vragen . Het is een bekende methode uit de cognitieve gedragstherapie. In een boek dat recent populair werd, The Work van Byron Katie, wordt een zelfde soort methode beschreven. Mij heeft het erg geholpen om grip te krijgen op mijn gedachten en zorgen naast me neer te leggen.

  • Is het waar?
    • Zo nee: laat het los
    • Zo ja: ga naar de volgende vraag
  • Weet je zeker dat het waar is?
  • Is het erg?
  • Zo ja, waarom is het erg. Formuleer de argumenten feitelijk, inhoudelijk en puntsgewijs.

Negen van de tien keer zul je zien dat een piekergedachte jou onterecht gegijzeld houdt. Je weet bijvoorbeeld niet 100% zeker of die collega nare dingen over jou denkt. Misschien heb je een bepaalde werksituatie wel zelf negatief geïnterpreteerd, terwijl hij of zij er allang niet meer mee bezig is.

201518.hoe-stop-ik-met-piekeren-web.jpgMinder zelfvertrouwen

Burn-out zorgt voor een enorme deuk in je zelfvertrouwen. Je hebt geen grip meer op jezelf, zo lijkt het. Allerlei zaken die vroeger normaal waren gaan nu moeizaam of helemaal niet. In het ergste geval lukt het amper nog om een boterham voor jezelf te smeren.

Als je gericht bent op wat niet lukt, ondermijn je je zelfvertrouwen steeds verder. Schrijf daarom elke dag 3 successen op. Hoe klein ze in jouw beleving ook zijn, dat maakt niet uit. Want een succes is een succes.

Angst- en paniekklachten

Had je al, zoals de meeste mensen, een beetje last van lichte niet-reële angst- of paniekklachten. Dan hebben deze de neiging om te verergeren wanneer je burn-out bent of tegen overspannenheid aan zit.

Niet kunnen genieten

alarm.jpgJe kunt nergens meer van genieten en vraagt je misschien af waarom je je bed nog uit zou komen.

Schrijf iedere dag 5 zaken op waarvoor je dankbaar bent. Zoals het water dat uit je kraan stroomt, het feit dat de ijskast het doet, je een dak boven je hoofd hebt, enz. Als je dit een aantal dagen volhoudt, verandert je mindset en wordt het steeds gemakkelijker om te zien waarvoor je allemaal dankbaar kunt zijn. En hoe meer dankbaar je bent, hoe beter je je gaat voelen.

Snel kwaad

Je bent snel boos. De emmer is vol en er is maar 1 druppel nodig om hem te laten overlopen. Door boosheid te onderdrukken put je jezelf verder uit en wordt jouw lontje nog korter. Boosheid voeden door er steeds over na te denken vreet eveneens energie. Je belandt in een vicieuze cirkel.

Besef dat boosheid niets anders is dan al je energie bundelen en richten op diegene of datgene waarop je kwaad bent. Richt je aandacht op leuke dingen of mensen waar je echt iets aan hebt. Zo gaat er geen energie verloren en stop je die in je eigen herstel.

Opgejaagd gevoel

Een opgejaagd gevoel heeft alles te maken met het idee dat je van alles moet. Van jezelf en van anderen.

Vervang moeten in ik mag, ik kan, ik kies ervoor, ik heb er zin in. Wanneer je deze worden er niet voor kan zetten, zou je je eens moeten 😉 afvragen of je deze dingen niet ook gewoon kunt laten.

Sneller agressief

Agressie is de tegenpool van assertiviteit en ontstaat als je je niet gehoord/ erkend voelt. Je niet gehoord of erkend voelen is 1 van de oorzaken van burn-out en houdt dit in stand.

Ga, zodra je agressie voelt, eens na wat je van de ander denkt nodig te hebben. Is het begrip, liefde, erkenning? Geef dit vervolgens zelf aan jezelf. Je bent dan niet meer afhankelijk van de glimlach van een ander. En het interessante is dat als jij jezelf meer geeft, anderen dit automatisch ook gaan doen.

Neiging tot verslaving

Verslaving aan alcohol, drugs, sigaretten, enz., komen voort uit het ‘Je goed willen voelen’. Je bent er het meest bevattelijk voor zodra je niet lekker in je vel zit. De waarheid is dat je jezelf er uiteindelijk helemaal geen plezier mee doet.

Kies voor een verslaving die wel goed is voor je: verslaving aan gelukhormonen. Fantaseer over prettige dingen, zoals een droom die je waar wilt maken. Je hersenen herkennen eenvoudig het verschil niet tussen fantasie en werkelijkheid. De voorstelling is genoeg. Doe het veel en vaak. Grote kans dat die droom werkelijkheid wordt 🙂
Als je stopt met een verslaving die slecht voor je is, doe het dan resoluut omwille van wat het je oplevert. Proberen te stoppen is geen optie. DOEN wel.

Herken je jezelf in veel van deze punten? Bekijk mijn coachingsaanbod gericht op burnout

Stay Relax!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s