Wat moet je eten tijdens en na een antibioticakuur

AAEAAQAAAAAAAAerAAAAJDIwMTUwOTgzLWNlMzktNDJkNS05ZTNlLWU1YmJiNDhkYTI4OQ.jpgAls je ooit een flinke bacteriële infectie hebt gehad zul je waarschijnlijk heel blij zijn geweest met de antibiotica die je huisarts voorschreef, want zodra je een antibioticakuur neemt voel je jezelf al snel weer een stuk beter.  Het nadeel van antibiotica is alleen dat het middel geen onderscheid maakt tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën. Hierdoor ontstaan na het gebruik van antibiotica vaak schimmelinfecties, die soms heel lastig zijn te bestrijden. Door direct na je antibiotica kuur de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen kun je de kans op deze bijwerkingen sterk verminderen of zelfs voorkomen.

Wat zijn antibiotica en waarvoor zijn ze bedoeld?

Antibiotica zijn medicijnen waarmee bacteriën in het lichaam kunnen worden gedood. Tegenwoordig zijn er talloze verschillende soorten antibiotica te verkrijgen, die onder te verdelen zijn in bactericide of bacteriedodende antibiotica zoals bijvoorbeeld penicilline, en bacteriostatische of bacterieremmende antibiotica.

Het grootste nadeel van antibiotica is dat ze bij veelvuldige toepassing tot resistentie kunnen leiden, dat wil zeggen dat bacteriën er minder gevoelig voor worden. Daarom zijn artsen vaak enigszins terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Een ander nadelig effect van antibiotica is dat het behalve de ‘slechte’ bacteriën ook de ‘goede’ bacteriën doodt, en dit kan leiden tot een verstoorde darmflora (dysbiose) die vervolgens de weg vrij maakt voor allerlei schimmelinfecties, ziektes en aandoeningen (1).

Tijdens een antibioticakuur worden dus niet alleen de ‘slechte’ maar ook de ‘goede’ bacteriën gedood. Het is dus belangrijk om je darmflora na een antibioticakuur zo snel mogelijk weer in balans te krijgen. De meest eenvoudige manier om dat te doen is door probiotica te nemen. Probiotica zijn ‘levende micro-organismen’ die de groei van ‘goede’ bacteriën bevorderen en zo de balans van de darmflora verbeteren. Vaak worden probiotica verward met prebiotica, die in tegenstelling tot probiotica niet levend zijn maar wel de groei van bepaalde bacteriën in het spijsverteringsstelsel kunnen bevorderen. Het grootste nadeel van prebiotica is echter dat ze vaak niet alleen de groei van ‘goede’ bacteriën bevorderen maar ook de groei van ‘slechte’ bacteriën, waardoor ze minder geschikt zijn om je darmflora weer in balans te brengen na een antibioticakuur.

Zodra je antibioticakuur is afgelopen kun je direct starten met probiotica. De beste en meest effectieve probiotica bevatten de bacterie acidophilus (2).

Eet Gefermenteerde voeding

natural-food-sources-probiotics-1.jpgBepaalde voedingsmiddelen kunnen de darmflora na een een antibiotica kuur herstellen. Denk aan gefermenteerde voedingsmiddelen zoals melkzuur gefermenteerde groentesappen, karnemelk, yoghurt, biogarde, brooddrank, melkwei, zuurkool, pickels, natuurdesembrood, miso, tamari, shoyu, tempeh, kombucha.

Gefermenteerd voedsel zitten vol met de goede bacteriën. Andere studies hebben ook aangetoond dat gefermenteerde voedingsmiddelen voordelig kunnen zijn tijdens een antibiotica kuur. Het nemen van normale of probiotische yoghurt kan diarree verminderen (3, 4)

Eet Vezelrijke voeding

Vezels kunnen niet door je lichaam worden verteerd, maar wel door je bacteriën in je darm, wat hun groei stimuleert. Als gevolg hiervan kunnen vezels helpen bij het herstellen van gezonde bacteriën in de darm na een antibioticakuur.

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn:

  • Gehele korrels (pap, volkorenbrood, bruine rijst)
  • Noten
  • Zaden
  • Bonen
  • Linzen
  • Bessen
  • Broccoli
  • Erwten
  • Bananen
  • Artisjokken

Studies hebben aangetoond dat voedingsmiddelen die dieetvezels bevatten niet alleen de groei van gezonde bacteriën in de darm kunnen stimuleren, maar ook de groei van sommige schadelijke bacteriën (5) kunnen verminderen.

Echter, vezels vertragen de verteringssnelheid . Op zijn beurt kan dit de snelheid waarmee medicijnen worden geabsorbeerd vertragen (6). Dus ook de werking van de antibiotica kuur. Raadzaam is om bepaalde voedingsmiddelen tijdens de antibiotica-behandeling te vermijden en deze juist na het stoppen van de antibiotica kuur te consumeren.

Eet Prebiotische Voedingsmiddelen

In tegenstelling tot probiotica, wat levende darmbacteriën zijn, zijn prebiotica voedingsmiddelen die de goede bacteriën in je darm voeden. Prebiotica zijn een soort voedingsvezels. Ze bevorderen de groei van goede darmbacteriën (7).

Het eten van prebiotische voedingsmiddelen na een antibiotica kuur kan de groei van gunstige darmbacteriën die door antibiotica zijn beschadigd stimuleren.

Vermijd bepaalde voedingsmiddelen die de effectiviteit van antibiotica verminderen

grape.jpgHoewel veel voedingsmiddelen een positieve werking hebben tijdens en na een antibiotica kuur, moet sommige voeding vermeden worden.

Grapefruit en medicijnen vormen vaak geen goede combinatie. Grapefruit(sap) stimuleert de opname en de werking, waardoor je mogelijk een te hoge dosis van het geneesmiddel opneemt (8). Voedsel rijk aan calcium kan ook de absorptie van antibiotica beïnvloeden. Calcium in het zuivel maakt in het lichaam verbindingen met stoffen uit bepaalde antibiotica, waardoor deze niet meer in de bloedbaan kunnen belanden om hun werk te doen. Het medicijn wordt, zonder te hebben gewerkt, weer afgevoerd (9).

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s