De beste bewezen voordelen van omega3-vetzuren

Omega-3-gezond-Facebook-jasperalblas.jpgOmega 3-vetzuren zijn heel belangrijk. Ze kunnen allerlei zeer grote gezondheidsvoordelen opleveren voor je lichaam en hersenen. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van deze vetzuren nu precies?

1. Tegen depressie en angst

Depressie is over de hele wereld één van de vaakst voorkomende psychische stoornissen. Symptomen zijn onder andere teneergeslagenheid, futloosheid en een algehele lusteloosheid en verlies van interesse in het leven (12). Angststoornissen, die worden gekenmerkt door constant zorgen maken en zenuwachtigheid, komen ook veel voor (3). Een belangwekkende uitkomst uit onderzoek is dat mensen die regelmatig omega 3 consumeren minder kans lopen op depressie (45). Sterker nog, als mensen met een depressie of angststoornis beginnen met omega 3-supplementen, verminderen hun symptomen (6). Er zijn drie soorten omega 3-vetzuren: ALA, EPA en DHA. Van deze drie blijkt EPA het best te helpen tegen een depressie (7). Uit één studie bleek zelfs dat EPA net zo goed tegen depressie werkt als Prozac, een antidepressivum (8). 

2. Een verminderd risico op hart- en vaatziekten

Omega-3 vermindert het risico op hart- en vaatziekten. En dat is fantastisch, want hartaanvallen en beroertes zijn doodsoorzaak nummer één (9). Omega-3 verhoogt het HDL-cholesterol [2]. Dat type cholesterol is een soort reinigingsmiddel voor de bloedvaten. Vuil dat in de aderen blijft plakken wordt door dit cholesterol afgevoerd naar de lever. Omega-3 gaat ook de vorming van bloedproppen tegen en bij mensen met een te hoge bloeddruk verlaagt omega-3 de druk (10).

3. Omega 3 kan de gezondheid van de ogen verbeteren

Het omega 3-vetzuur DHA is een belangrijke bouwstof voor de hersenen en het netvlies van de ogen (11). Als je niet genoeg DHA binnenkrijgt, kunnen er problemen met het gezichtsvermogen ontstaan (12).

4. Omega 3 kan bij zwangerschap en na de geboorte de hersengezondheid bevorderen

Omega 3 is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van de hersenen bij kleine kinderen. DHA vertegenwoordigt 40% van de meervoudig onverzadigde vetzuren in de hersenen, en 60% van deze vetzuren in het netvlies (13). Het innemen van voldoende omega 3 tijdens de zwangerschap hangt samen met talrijke gunstige effecten voor het kind, waaronder (1415):

  • Hogere intelligentie
  • Betere communicatieve en sociale vaardigheden
  • Minder gedragsproblemen
  • Minder risico op ontwikkelingsachterstand
  • Verminderd risico op ADHD, autisme en cerebrale parese (hersenverlamming)

5. Omega 3 kan symptomen van ADHD bij kinderen verminderen

ADHD is een gedragsstoornis die gekenmerkt wordt door onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. Uit verscheidene studies blijkt dat kinderen met ADHD lagere gehaltes aan omega 3-vetzuren in het bloed hebben, vergeleken met gezonde leeftijdsgenoten (16). Sterker nog, uit talloze onderzoeken blijkt dat omega 3-supplementen de symptomen van ADHD echt kunnen verminderen. Omega 3 helpt bij het verbeteren van de oplettendheid en het vermogen om taken af te maken. Het helpt ook bij het verminderen van hyperactiviteit, impulsiviteit, rusteloosheid en agressie (17).

6. Omega 3 kan symptomen van metabool syndroom verminderen

Het metabool syndroom bestaat uit een aantal aandoeningen. Het omvat centrale obesitas (buikvet), hoge bloeddruk, insulineresistentie, hoog triglyceridengehalte en lage HDL-niveaus. Het is een enorme zorg voor de volksgezondheid, want het verhoogt het risico op het ontwikkelen van vele andere ziektes, waaronder hartziektes en diabetes (18). Omega 3-vetzuren kunnen zorgen voor een vermindering van insulineresistentie en ontstekingen en voor verlaging van de risicofactoren voor hartziektes bij mensen met metabool syndroom (19).

7. Omega 3 kan ontsteking tegengaan

Ontsteking is ongelooflijk belangrijk. We hebben het nodig om infecties te bestrijden en schade in ons lichaam te repareren. Maar soms duurt een ontsteking heel lang, zelfs als er geen sprake is van een infectie of wond. Het is bekend dat langdurige ontsteking kan bijdragen aan bijna elke chronische Westerse ziekte, waaronder hartziektes en kanker (20).

Omega-3-resized.jpg

8. Omega 3 kan psychische stoornissen verbeteren

Bij mensen met psychiatrische stoornissen zijn lage omega 3-gehaltes geconstateerd (21). Uit onderzoek blijkt dat omega 3-supplementen de frequentie van stemmingswisselingen en terugval bij mensen met zowel schizofrenie als bipolaire stoornis kunnen verminderen (22). Suppletie met omega 3-vetzuren zou ook gewelddadig gedrag kunnen verminderen (23).

9. Omega 3 zou kunnen helpen bij kankerpreventie

Kanker is één van de hoofdoorzaken van sterfte in de Westerse wereld en van omega 3-vetzuren wordt al lange tijd beweerd dat ze het risico op bepaalde soorten kanker kunnen verlagen. Het is interessant om te zien dat onderzoek uitwijst, dat mensen die de grootste hoeveelheid omega 3 innemen, tot wel 55% minder risico lopen op dikke darmkanker (24). Bovendien staat omega 3-consumptie ook in verband met een verlaagd risico op prostaatkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen.

10. Omega 3-vetzuren zouden goed kunnen zijn voor botten en gewrichten

Osteoporose (botontkalking) en artritis zijn twee veelvoorkomende aandoeningen die het skeletsysteem kunnen aantasten. Studies wijzen uit dat omega 3 de botsterkte kan verbeteren door de hoeveelheid calcium in de botten te verhogen. Dit zou tot een lager risico op osteoporose moeten leiden (25). Omega 3 innemen kan ook goed zijn bij artritis. Patiënten die een omega 3-supplement nemen melden een vermindering van gewrichtspijn en meer knijpkracht (26).

11. Omega 3 kan menstruatiepijn verlichten

Menstruatiepijn doet zich voor onder in de buik en in het bekken en vaak straalt het uit naar de lage rug en dijen. Uit onderzoek blijkt echter keer op keer dat vrouwen die de grootste hoeveelheid omega 3 innemen, het minst last hebben van menstruatiepijn (27). Uit één studie bleek zelfs dat een omega 3-supplement meer effect had dan ibuprofen bij het behandelen van erge pijn tijdens de menstruatie (28).

12. Omega 3 kan wellicht zorgen voor een betere slaap

Goed slapen is één van de fundamenten van een optimale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat slaaponthouding samenhangt met veel ziektes, waaronder obesitas, diabetes en depressie (29). Lage hoeveelheden omega 3 staan in verband met slaapproblemen bij kinderen en slaapapneu bij volwassenen. Bij zowel kinderen als volwassenen heeft onderzoek uitgewezen dat omega 3-suppletie de duur en kwaliteit van de slaap bevordert (3031).

13. Omega 3 is goed voor je huid

preventing-acne.jpg
DHA is een bouwstof voor de huid. Het is verantwoordelijk voor de gezondheid van celmembranen. Gezonde celmembranen leiden tot een zachte, vochtrijke, soepele en rimpelvrije huid. EPA is ook op verschillende manieren goed voor de huid, onder andere voor:

  • De productie van huidvet
  • Het zorgen voor de vochtbalans in de huid
  • Het voorkomen van hyperkeratinisatie van haarfollikels (leidt tot o.a. de kleine rode pukkeltjes die soms op bovenarmen te zien zijn)
  • Het voorkomen van acne

Omega 3 kan de huid ook tegen schade door de zon beschermen. EPA helpt bij het tegengaan van afgifte van stoffen die het collageen in de huid aantasten na blootstelling aan de zon (32).
Kortom, omega 3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. De beste manier om de optimale hoeveelheid omega 3 binnen te krijgen is door volwaardige voeding te eten, zoals twee keer per week vette vis. Als je echter niet zoveel vette vis eet, kun je overwegen om een omega 3-supplement te nemen. Voor mensen met een tekort aan omega 3, is dat een goedkope en effectieve manier om de gezondheid te verbeteren.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s