Wijn: gezond of ongezond?

De een zegt: Wijn is gezond. De ander zegt: Wijn is ongezond. Wie heeft er nu gelijk? Heel kort de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de andere kant kan het ook schadelijk voor je zijn. Er zijn erg veel onduidelijkheden wat betreft wijn en in dit artikel probeer ik dit wat op te helderden.

Wat is wijn?

Wijn wordt gemaakt van gefermenteerde druivensap. Druiven worden geplukt, geplet en in emmers of vaten gedaan om te fermenteren. Het proces van fermentatie zet de natuurlijke suikers in de druif om in alcohol. Fermentatie kan van nature tot stand komen, maar soms voegen wijnproducenten gist toe om het proces een handje te helpen. Om witte wijn te maken worden de druiven geperst voor de fermentatie. Rode wijn wordt geperst na de fermentatie. Bij de volgende stap wordt de wijn gerijpt in roestvrijstalen of eiken vaten totdat het klaar is om gebotteld te worden.

e21370583e30a33543d491ff9464bf8a_1350565642.jpg

Wat is het verschil tussen rode en witte wijn?

Het voornaamste verschil tussen witte en rode wijn zit hem in of het druivensap wordt gefermenteerd met of zonder velletje. Bij witte wijn worden de druiven geperst en worden de velletjes, pitjes en takjes verwijderd voor het fermenteren. Bij rode wijn worden de geplette druiven echter direct in de vaten gedaan en gefermenteerd met de velletjes, pitjes en takjes. Het gevolg is dat rode wijn rijk is aan plantenstoffen uit die velletjes, zoals tannine en resveratrol. Witte wijn bevat ook wel wat van deze plantenstoffen, maar meestal in veel lagere hoeveelheden. Veel verschillende druivensoorten worden gebruikt om wijn te produceren, waaronder Pinot Gris, Syrah en Cabernet Sauvignon. Hoewel de rode druivensoorten worden gebruikt om rode wijn te maken, kan witte wijn van rode of witte druiven worden gemaakt. De traditionele Franse champagne is bijvoorbeeld gemaakt met de rode Pinot Noir druif. Veel landen produceren wijn. Sommige van de voorname wijngebieden zijn in Frankrijk, Italië, Spanje, Chili, Zuid-Afrika, Australië en Californië in de VS. Hoewel de meeste gebieden verschillende druifsoorten verbouwen staan sommige gebieden vooral bekend om één of twee soorten, zoals Napa Valley Chardonnay, de Spaanse Tempranillo en de Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc.

Voedingswaarde

Rode en witte wijn heeft een gelijkende voedingswaarde. Als je echter naar de voedingswaarde per glas kijkt (148 ml) zul je zien dat er wat verschillen zijn:

  Rode wijn Witte wijn
Calorieën 125 121
Koolhydraten 4 gram 4 gram
Suikers 1 gram 1 gram
Mangaan 10% ADH 9% ADH
Kalium 5% ADH 3% ADH
Magnesium 4% ADH 4% ADH
Vitamine B6 4% ADH 4% ADH
IJzer 4% ADH 2% ADH
Riboflavine 3% ADH 1% ADH
Fosfor 3% ADH 3% ADH
Niacine 2% ADH 1% ADH
Calcium, vitamine K, zink 1% ADH 1% ADH

Over het algemeen heeft rode wijn een kleine voorsprong op witte wijn omdat het meer van sommige vitaminen en mineralen bevat. Witte wijn bevat echter weer minder calorieën.

De voordelen van rode wijn

red-wine-heart.jpg

Omdat rode wijn gefermenteerd wordt met de velletjes en pitjes bevat het veel plantenstoffen die verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt:

 • Minder risico op hartziekte
  Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van rode wijn een beschermend effect kan hebben op het cardiovasculair systeem (1). Het is zelfs gelinkt aan 30 procent lager risico op de dood door hartziekte (2). Dit kan gedeeltelijk komen doordat rode wijn plantenstoffen bevat met zowel antioxidanten als ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen het risico op hartziekte helpen verlagen.
 • Het kan het goede HDL-cholesterol verhogen
  Rode wijn kan ook de waarden van het goede HDL-cholesterol verhogen, wat gelinkt is aan minder hartziekte (3). Een klein onderzoek ondervond dat bij volwassenen die dagelijks 1-2 glazen rode wijn dronken gedurende vier weken een stijging 11-26 procent van het HDL-cholesterol was waargenomen, vergeleken met degenen die alleen water dronken, of water met druivenextract (4).
 • Resveratrol
  Resveratrol is veel onderzocht vanwege de krachtige voordelen als supplement. In geconcentreerde doses kan resveratrol de volgende voordelen met zich meebrengen namelijk:

Verlicht gewrichtspijn: Het voorkomt kraakbeenschade (5).

Helpt bij diabetes: Het verhoogt de insulinegevoeligheid. Bij dierstudies heeft resveratrol complicaties door diabetes voorkomen (6).

Verlengt de levensduur van verschillende organismen: Het activeert genen die ouderdomsziektes afweren (7).

Kan helpen bij kanker: De potentie van resveratrol om kanker te voorkomen en behandelen is veel onderzocht, maar de resultaten zijn verdeeld (8).

De voordelen van witte wijn

white-wine.jpegVeel onderzoek is gedaan vooral naar rode wijn, maar witte wijn en andere soorten alcohol zijn ook gelinkt aan gezondheidsvoordelen. Dit zijn de belangrijke:

 • Lager risico op hartziekte: Meer dan honderd onderzoeken hebben aangetoond dat matig alcoholgebruik is gelinkt aan 25-40 procent minder risico op hartziekte (9).
 • Lager risico op de dood door hartziekte of beroerte: Bij een Deens onderzoek hadden mensen die een kleine hoeveelheid wijn dronken minder kans om te sterven door hartziekte of een beroerte vergeleken met mensen die bier of andere sterke drank dronken (10).
 • Betere cholesterolwaarden: Een kleine hoeveelheid alcohol kan de cholesterolwaarden verbeteren (11).
 • Minder risico op neurodegeneratieve ziektes: Mensen die licht of matig wijn of andere soorten alcohol drinken hebben een lager risico op neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer en Parkinson, vergeleken met niet-drinkers (12).
 • Lager risico op osteoporose: Ten minste één studie ondervond dat wijndrinkers een lager risico hadden op deze aandoening, vergeleken met bierdrinkers (13).
 • Minder risico op sommige kankervormen: Observatieonderzoeken tonen aan dat wijndrinkers minder longkanker hebben (14)

De nadelen van wijn drinken

De gezondheidsvoordelen van alcohol kunnen snel teniet worden gedaan door er te veel van te drinken. Bij overmatig gebruik kan het orgaanschade, verslaving en hersenschade veroorzaken (15). Te veel drinken kan ook het risico op infectieziekten in de hand werken, doordat ze je immuunsysteem verzwakken (16). Verder kan het het risico op verschillende kankervormen verhogen (17). Deze ernstige risico’s zijn de voorname redenen dat gezondheidsdeskundigen aanraden niet te drinken. Drink dus met mate!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s