Goedkoop en gezond eten? Lees deze 8 tips!

Gezond eten voor weinig? Dat kan! Gezonde voeding hoeft helemaal niet duurder te zijn, integendeel: door gezondere keuzes te maken, kun je zelfs goedkoper uit zijn. Uit onderzoek van Het Voedingscentrum en het NIBUD blijkt dat je voor €5,- per dag gezond kunt eten. Maar hoe pak je dit aan? Hieronder 19 slimme tips die je kunnen helpen om met weinig geld toch gezond te eten.

1. Voorbereiding

Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Kijk eerst wat je nog in huis hebt. Nog belangrijker: zijn er producten waarvan de houdbaarheidsdata snel vervallen? Maak deze producten eerst op.

2. Profiteer van de bonusaanbiedingen

Start je week met het bekijken van de aanbiedingen van supermarkten. Kies dan natuurlijk wel voor de gezonde aanbiedingen, zoals de groenten en fruit die in de bonus zijn. Het is slim om producten die lang houdbaar zijn te kopen zodra ze in de aanbieding zijn. Denk aan rijst, pasta of diepvriesgroenten.

3. Koop alleen wat je nodig hebt

shutterstock_255272731-newx1.jpg

Maak een boodschappenlijstje met de producten die je nodig hebt. Wijk niet van dit lijstje af. Supermarkten proberen je namelijk altijd te verleiden tot onnodige aankopen . Supermarkten als Aldi en Lidl zijn goedkoper dan de supermarkten met A-merken zoals de Albert Heijn, Jumbo of Plus. Wat mij wel opvalt is dat de supermarkten met A-merken vaak bonusaanbiedingen hebben zoals de tweede gratis. Dit komt niet voor bij de Aldi of Lidl.

4. Kies voor een gezonde basis

Veel voedzame producten behoren in feite tot de goedkope en gemakkelijk verkrijgbare producten in de supermarkt, zoals rijst, havermout, bulgur, tarwe, couscous, melk en kwark. Gebruik deze voedingsmiddelen als basis van je maaltijd. Kies bijvoorbeeld voor rijst- of graangerechten met veel groenten.
Maar ook voor tussendoortjes kun je beter kiezen voor goedkope voedzame producten in plaats van de meer ongezonde snacks als chips, koekjes en snoeprepen. Dit is niet alleen gezonder, maar ook goedkoper. Ga voor thuismerken in plaats van merkproducten. Vaak hebben ze dezelfde voedingswaarden. Vergelijk de producten aan de hand van de voedingswaarde op het etiket en oordeel zelf.

5. Groenten en fruit van het seizoen

bigstock-Shopping-Basket-Fruit-And-Vege-13789097.jpg

Groenten en fruit vormen de basis van een gezond voedingspatroon. Kies groenten en fruit die in de aanbieding zijn of groente en fruit van het seizoen, deze zijn vaak goedkoper. Kies voor diepvriesgroenten en ongesneden groenten. Deze zijn goedkoper dan voorgesneden groenten en ook nog eens langer houdbaar. Als je boodschappen doet op de markt kan je beter aan het eind van de dag hierheen gaan. Marktkooplieden willen van hun producten af en bieden vaak de producten aan onder de normale prijs.

6. Vlees en vis

Eet minstens één keer per week vegetarisch. Dit is niet alleen goed voor je gezondheid en het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een portie vlees of vis van 100 gram kan je vervangen door 135 gram peulvruchten. Een stuk goedkoper en ook erg lekker.

gezond-en-goedkoop-eten.jpg

7. Koop groot in

Probeer maximaal 1 keer per week boodschappen te doen. Op deze manier voorkom je dat je in de verleiding komt om producten te kopen die je niet nodig hebt. Voor bederfelijke producten zoals verse groenten, kan je tussendoor nog een keer extra naar de winkel. Maar koop de meeste boodschappen in één keer.

8. Kook zuinig en ga verspilling tegen

Voorkom dat je te veel klaarmaakt en dit uiteindelijk weggooit. Toch te veel gekookt? Zorg ervoor dat je je kliekjes binnen 2 dagen opeet of verwerkt in een andere maaltijd of invriest. Voorkom verspilling!

Love, C

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s