Voorkom ontstekingen met de Anti-Inflammatory-Food-Pyramid

2484550508001_herbal_pain_remedies.jpg

Er zijn heel veel gezondheidsklachten die voortkomen uit ontstekingen. De vraag is eigenlijk, bij welke aandoening is er geen ontsteking aanwezig? Ontstekingsprocessen spelen een centrale rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem. Ontstekingen hebben namelijk een functie in het lichaam om je te beschermen tegen infecties en verwondingen. Een kortdurende ontsteking is een belangrijk overlevingsmechanisme van het lichaam. Maar als ontstekingen chronisch worden kan het leiden tot allerlei aandoeningen.

Gezondheidsproblemen waar ontstekingen een rol bij spelen zijn onder andere:

 • Huiduitslag en eczeem
 • Hart & vaatziekten
 • Artritis
 • Diabetes
 • Depressie
 • Allergieën en intoleranties
 • Overgewicht, insulineresistentie
 • Kanker
 • Gewrichtsklachten
 • Reuma
 • Parkinson
 • Alzheimer
 • Psoriases
 • Colitis Ulcerosa, Crohn, Coeliakie

Waarom ontstekingen goed en slecht voor je zijn

In eerste instantie is een ontstekingsreactie een goed teken. Het geeft namelijk aan dat het lichaam bezig is om een aanval van buitenaf in de vorm van een infectie af te weren. Echter, als ontstekingen te lang blijven voortduren, of door andere factoren gevoed worden, kunnen ze schadelijk worden. Zo’n stille ontsteking (ook wel laaggradige ontsteking) heet niet voor niets ‘stil’ en kan ongemerkt in ons lichaam schade aanrichten en de ontwikkeling van chronische ziekten bevorderen terwijl we ons nog gezond voelen. Ons huidige dieet zit vol met voedingsmiddelen die ontstekingsbevorderend werken zoals suiker, gepasteuriseerde zuivel, gluten, te veel meervoudige onverzadigde oliën, aangebrande voeding, bewerkte levensmiddelen, pesticiden en kunstmatige toevoegingen zoals ve-tsin (MSG). Dit soort voeding activeert ons immuunsysteem en heeft een ontstekingsreactie tot gevolg. Ook toxische stoffen in onze voeding, afbraakproducten door onvolledige vertering, slechte darmbacteriën en stoffen uit onze omgeving zoals kwik, straling en chemicaliën dragen bij aan ontstekingen.

Om ontstekingen zoveel mogelijk te beperken en te remmen is het dus aan te raden om de bovenstaande factoren en voedingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast kun je je lichaam een handje helpen met voeding die ontstekingen juist tegengaat. Hoewel de onderliggende échte oorzaak van de ontstekingen vaak ergens anders ligt, kun je met ontstekingsremmende voeding wel heel veel doen voor je lichaam om deze te ondersteunen bij het tegengaan van ontstekingen.

Wil je jouw lichaam helpen om ontstekingen te remmen? Volg dan het Anti-inflammatory dieet. Kort samengevat houdt het dieet in: geen suiker, geen snelle koolhydraten (niets met een glycemische index boven de 50), geen cafeïne en geen melk en melkproducten. Hieronder leg ik dit aan de hand van de  Anti-Inflammatory-Food-Pyramid van Barbara Mendez nog uitgebreider voor je uit. Klik hier:  Anti-Inflammatory-Food-Pyramid om de piramide te downloaden en op je ijskast te plakken.

1. De basis van de piramide: bladgroente en gezonde vetten

Wat is het belangrijkste voedsel voor het verlagen van een ontsteking? Bladgroente. Hoe meer spinazie, broccoli, romaine, kool, collard en kale, hoe beter. De reden? Groenten zijn geladen met antioxidanten, die de zwakke cellen verjongen. Naast bladgroenten zijn de meest krachtige ontstekingsremmende voedingsmiddelen zalm, walnoten, gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals knoflook, en ja, kurkuma. Zalm kan kwik bevatten, daarom is het het beste om het bij twee porties per week te houden.

videos-features_tools-quizzes_dr-weils-anti-inflammatory-diet-quiz_2716x1810_000103803369.jpg

2. Het tweede niveau: fruit en kruiden

Op de tweede trap van de voedsel pyramide vallen ananas, papaya, bieten, gember, lijnzaad en bosbessen, volgens Mendez. Elke dag een kopje bosbessen doet wonderen. De stoffen die (bos)vruchten en bessen hun rode, blauwe en paarse kleur geven, zijn anthocyanen. Dit zijn ook weer anti-oxidanten (flavonoïden) die een belangrijke ontstekingsremmende werking in ons lichaam hebben en de kans op chronische ziektes verkleinen  En als je echt serieus bent met het aanpakken van ontstekingen, adviseer ik je twee kopjes gemberthee per dag te drinken en lijnzaadolie aan je salade toe te voegen. 

3. Het derde niveau: zeg nee tegen nachtschade 

Niet alle groenten bestrijden ontstekingen. In feite zegt Mendez het best om het gebruik van nachtschade te beperken. Nachtschades kunnen ongemerkt ontstekingen veroorzaken van onder meer de darmwand en de gewrichten. Onder nachtschade vallen tomaten, pepers, aubergines en aardappelen. 

4. De top van de piramide: de Bad GuysUK-guidelines-target-cakes-and-cereals-in-drive-to-cut-sugar-by-20_strict_xxl.jpg

Aan de top van de voedselpyramide staan: tarwe-, zuivel-, suiker-, maïs-, soja- en pinda’s. Het is absoluut noodzakelijk om verwerkt en geraffineerd voedsel te vermijden. En als je een vleeseter bent, zorg ervoor dat je gras gevoed vlees eet. Vlees dat commercieel wordt opgewekt met hormonen, antibiotica, en met soja en mais wordt gevoed, kan bijdragen aan ontstekingen.

Wie deze voedingsmiddelen dagelijks verwerkt in zijn of haar plantaardige eetpatroon doet er alles aan om het lichaam vrij te houden van onnodige chronische ontstekingen en voorkomt daarmee de meeste welvaartziekten. En zeg nou zelf, dat is geen straf!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s