🐣Happy Easter 🐣

0475872bf52470bec324c7bf0133791e.jpgHoe kun je zien of een ei nog goed is? Dit leek mij de ideale vraag om te beantwoorden op eerste paasdag. Dit is namelijk het weekend dat wij het meeste eieren eten, maar hoe weet je nu of een ei nog goed is? Ik vind namelijk wel eens eieren in mijn koelkast die een paar dagen over datum zijn. Maar ik vind het zonde om eten weg te gooien. En ik merk vaak dat eten na de uiterste houdbaarheidsdatum gewoon nog goed is. Dus hoe kunnen we controleren of een ei nog goed en niet bedorven is?

1. Bekijk de houdbaarheidsdatum op de verpakking

De houdbaarheidsdatum wordt ook wel aangegeven met “THT” of “tenminste houdbaar tot”. De houdbaarheidsdatum mag volgens Europese regels maximaal 28 dagen na de legdatum zijn. Probeer de eieren binnen twee weken na afloop van de houdbaarheidsdatum te gebruiken. In de periode voor de houdbaarheidsdatum zou je de eieren zonder problemen moeten kunnen gebruiken. De datum verwijst naar de periode waarin de eieren op hun best zijn, wat de versheid, de textuur en de smaak betreft. Je kunt de eieren voor deze datum ook het best gebruiken als bind- of verdikkingsmiddel. Het betekent niet dat de eieren na deze datum niet goed meer zijn of bedorven zijn.

Dus…. Wanneer je twijfelt of een ei nog geschikt is voor consumptie, dan kan je (door een proef) de geschiktheid van een ei voor consumptie heel eenvoudig zelf testen

2. Breek het ei open en let op of het vies ruikt

Dit is de beste aanwijzing dat het om een bedorven ei gaat. Een bedorven ei verspreidt een penetrante, vieze geur wanneer je het openbreekt. Je zult de zwavelachtige geur direct ruiken wanneer je het ei openbreekt (en misschien daarvoor ook al wel), en je moet het ei weggooien. Een bedorven ei zal vies ruiken, of het nu rauw of gekookt is. Ruikt het normaal dan kan je het gerust eten.

perfect-easter-eggs.jpeg

3. Houd het ei bij je oor en schud ermee

Kijk of je het hoort klotsen. Wanneer het ei ouder wordt en er vocht en kooldioxide door de schaal ontsnapt, drogen de eidooier en het eiwit uit en krimpen ze. De luchtkamer in het ei wordt ook groter. Door een grotere luchtkamer heeft het ei meer ruimte om in de schaal te bewegen, waardoor je een klotsend geluid hoort.

 • Een vers ei zou niet veel of juist helemaal geen geluid moeten maken wanneer je ermee schudt
 • Een klotsend geluid betekent alleen dat het om een oud ei gaat. Het betekent niet dat het ei bedorven is en je het niet meer veilig op kunt eten.

4. Leg het ei in kwestie in een kom of een groot glas met koud water om te zien of het drijft

Eieren hebben een klein gedeelte dat met lucht gevuld is: de luchtkamer. Na verloop van tijd komt er steeds meer lucht door de poreuze eierschaal heen het ei in. De luchtkamer wordt dan groter, waardoor het ei beter blijft drijven.

 • Als het ei op zijn zij op de bodem van de kom ligt, dan is het erg vers
 • Als het ei rechtop op een kant staat maar nog steeds de bodem aanraakt, dan is het ei over zijn hoogtepunt heen maar kun je het nog steeds veilig opeten
 • Als het ei drijft, dan is het geen vers ei. Dit hoeft niet te betekenen dat het ei bedorven is of dat het niet veilig is om op te eten. Test het ei door het open te breken en eraan te ruiken of te kijken naar aanwijzingen dat het bedorven is

5. Breek het ei open in een kleine schaal en bekijk de kleur

glitter-eggs_2.jpg

De kleur van de eidooier hangt af van het voer dat de hen die het ei gelegd heeft gegeten heeft. De gele of oranje tint van de dooier heeft niets te maken met hoe vers het ei is. Kijk in plaats daarvan naar het eiwit of albumine. Als dit roze, groen of veelkleurig is, dan is het ei besmet met Pseudomonas-bacteriën en kun je het niet veilig opeten. Als je zwarte of groene stippen in het binnenste van het ei ziet, dan is het besmet met schimmel en moet je het weggooien.

 • Als er een groene ring om de dooier van een hardgekookt ei zit, dan betekent dat dat het ei te lang gekookt is of gekookt is in water dat veel ijzer bevat. Je kunt het ei gewoon veilig opeten
 • Als er een bloedvlek of een vleeskleurige plek op het ei zit, dan kun je het nog steeds veilig opeten. Het betekent niet dat het ei besmet is of bedorven is. Bloedvlekken ontstaan wanneer er tijdens de vorming van het ei een bloedvat scheurt. Dit heeft niets te maken met de versheid van het ei

Have an Eggs-cellent Healthy Easter!

Love, C

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Nancy schreef:

  Leuk toepasselijk 🐣

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s