Welke voedingsmiddelen kunnen hoofdpijn of migraine veroorzaken?

Zo’n 5 à 10 % van de bevolking, voor het merendeel jonge en volwassen vrouwen, lijdt aan migraine. Een migraineaanval kan zich op ieder moment voordoen en is dus onvoorspelbaar. Sommige mensen zijn echter vatbaarder voor een aanval dan anderen. Hoe hoger hun ´migrainedrempel’ , hoe kleiner de kans is op een aanval. Hierin spelen de zogeheten´triggers´ (uitlokkende factoren) een rol. Dit zijn factoren die een migraineaanval in gang kunnen zetten. Het is niet bekend hoe dit precies in zijn werk gaat. Deze triggers doen beter hun werk als de ´migrainedrempel´ laag is. Factoren als vermoeidheid, angst en stress kunnen deze ´migrainedrempel´ verlagen. Menstruatie, zwangerschap en de menopauze kunnen bij vrouwen van invloed zijn.

Bij de meeste migrainelijders kunnen bepaalde voedingsmiddelen of gerechten een aanval uitlokken. Hoewel deze “risico-produkten” van patiënt tot patiënt kunnen verschillen, zijn er toch een aantal voedingswaren die zeer frequent als triggers worden aangeduid.

Wil jij weten welke voedingsmiddelen  hoofdpijn of migraine kunnen veroorzaken? Lees dan snel verder!

1. Oude Kaas

c81eea8d-aac4-4b8d-b0aa-aaef21299ebf.jpgEr is nog niet heel veel bewijs uit onderzoek dat oude kaas daadwerkelijk hoofdpijn en migraine op zijn geweten heeft, maar veel mensen die oude kaas hebben gegeten krijgen daarna last van pijn aan het hoofd. Waarschijnlijk komt dat door de stof tyramine in oude kaas. Hoe ouder een kaas is, hoe meer tyramine ‘ie bevat. Vooral blauwe kazen, Zwitserse kaas, Cheddar, Goudse en Parmezaanse kazen kun je beter vermijden.

2. Chocola

In zo ongeveer elk health artikel op  over gezonde voeding komt chocola voorbij als tip, maar het kan dus ook hoofdpijn en migraine veroorzaken, dus als je daar gevoelig voor bent, is dat iets om rekening mee te houden.

3. Verwerkte Vleeswaren/Worst

Net zoals bij oude kaas is het nog niet bewezen, maar veel mensen krijgen last van migraine en/of hoofdpijn na het eten van verwerkte vleeswaren of worst. Dat komt waarschijnlijk doordat de nitraten en nitrieten die worden gebruikt als conserveermiddel in hotdogs, bacon en vleeswaren je bloedvaten kunnen verwijden. Bij sommige mensen kan dat hoofdpijn of migraine veroorzaken.

4. Gefrituurd voedsel

108592.jpgHoud het vetgehalte in je voeding in de gaten. Vet eten verhoogd de hoeveelheid bloedlipiden (bloedvetten) in je lichaam en er is een sterk verband tussen bloedlipiden en verschillende soorten hoofdpijn. Door vetarm te eten krijg je waarschijnlijk vanzelf meer koolhydraten binnen. Die zorgen voor een toename van de stof serotonine: een laag serotoninegehalte veroorzaakt migraine.
Laat gefrituurd voedsel, worstjes en ander overduidelijk vet eten staan en haal je eiwitten en andere voedingsstoffen uit vetarme bronnen zoals gevogelte. Vis – en dan vooral witte vis – is ook een prima alternatief omdat het rijk is aan onverzadigde vetten. Deze vetten zijn in tegenstelling tot verzadigde vetten in ‘slecht’ voedsel juist heel gezond.

5. Soja Saus en smaakversterkers zoals MSG (mononatriumglutamaat)

En die MSG die zit dus in soja saus, maar ook in veel andere voedingsmiddelen. Het is een smaakversterker en staat ook bekend als E621. Het is een gevaarlijk bestanddeel dat kramp, diarree en hoofdpijn/migraine kan veroorzaken. Soja saus als trigger van hoofdpijn/migraine komt waarschijnlijk door de MSG, maar kan ook te maken hebben met het feit dat soja heel zout is en zout veroorzaakt dehydratatie en dat uitdrogen kan ook hoofdpijn/migraine op zijn geweten hebben.

6. Koffie

Sommige mensen hebben er last van. Ze slapen uit in het weekend en worden met hoofdpijn wakker. Dat kan te maken hebben met een cafeïne verslaving en de ontwenningsverschijnselen van die verslaving. Bovendien is koffie ook een drank die dehydrateerd. Als je veel koffie drinkt, is het altijd verstandig er veel water naast te drinken. Vooral als je snel last hebt van hoofdpijn en/of migraine.

7. Kunstmatige zoetstoffen

mogelijke-verklaring-averechtse-werking-veel-lightproducten.jpgAspartaam is een kunstmatige zoetstof, tegenwoordig in meer dan 6000 voedingsproducten verwerkt en dit aantal stijgt nog altijd. Aspartaam wordt gebruikt in dieet (‘light’) producten zoals frisdrank en tafelzoetjes, maar ook in producten als ranja, yogi, dubbeldrank, yoghurt, kwark, yakult, snoep, taart, kauwgom, vitaminepreparaten, peutertandpasta, enz.
Uit onderzoeken in 2008 en 1986 bleek dat aspartaam aanvallen van migraine kan veroorzaken. De reden hiervoor is, net als bij de verhoogde kans op depressie, dat aspartaam de neurotransmitterverhoudingen kan verstoren in het brein, zo stellen de onderzoekers.

8. Alcohol

Ja, die ligt natuurlijk voor de hand. De meeste mensen hebben wel eens last gehad van een kater en een kater gaat meestal wel gepaard met hoofdpijn. Alcohol zorgt ervoor dat er een grotere bloedstroom naar je hersenen gaat, waardoor je eerder uitdroogt en dat kan hoofdpijn veroorzaken. Liefhebbers van rode wijn hebben een nog grotere kans op hoofdpijn omdat de sulfaten die in rode wijn zitten om de wijn te conserveren veroorzakers van hoofdpijn en migraine kunnen zijn.

9. IJs

De stekende pijn die je soms kan voelen als je te snel ijs eet, is een reactie op de kou, niet op het ijs zelf. Maar voor mensen die last hebben van migraine kan het wel een migraine aanval veroorzaken. Hetzelfde geldt voor hoofdpijn. Een oplossing is om ijs langzaam te eten en koude drank (waar ijs in zit) langzaam te drinken.

Naast deze voedingsmiddelen zijn er legio andere voedingsmiddelen op te noemen die kunnen zorgen voor hoofdpijn en migraine. Elk mens heeft een aantal allergieën en misschien ben je wel ergens allergisch voor? Wil jij erachter komen wat bij jou hoofdpijn/migraine triggert? Dan kan het verstandig zijn een tijdje een eetdagboek bij te houden.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s