Maak van je Blue Monday A Good Monday!

Unknown.jpeg

In Nederland lijden meer dan 1 miljoen mensen aan een depressie. Volgens het CBS hebben vrouwen hier vaker last van dan mannen. Wereldwijd stijgt het aantal mensen dat een depressie heeft al tientallen jaren. Deze situatie kost Nederland per jaar ongeveer € 1,7 miljard.

Antidepressiva?
Bijna 1 op de 10 Nederlanders slikt een antidepressivum. Big Pharma heeft recent een nieuwe markt aangeboord, antidepressiva voor kinderen. Veel te veel Nederlandse kinderen krijgen elke dag dit medicijn. In 98% van de gevallen doen ze meer kwaad dan goed. Ze zijn verslavend en kunnen voor gewichtstoename, angsten en slapeloosheid zorgen. Het gaat zelfs zo ver dat een bijwerking van deze medicijnen depressiviteit kan zijn. Helaas schrijven artsen dit soort medicijnen al bij 2 weken neerslachtige gevoelens voor, meestal zonder te vragen naar leefstijl en voeding. In een 6-minutenconsult is daar geen tijd voor. 

9-bluemonday.jpgHow to beat Blue Monday?

Meer beweging
Of je nu gaat wandelen, fietsen, hardlopen of fitnessen, alle vormen van beweging maken ons vrolijker. Onderzoek toont aan dat bewegen een krachtig medicijn is tegen neerslachtige gevoelens.

Zoek licht op
In de winter is het donker en zien we weinig licht. Probeer wanneer de zon schijnt naar buiten te gaan om je te omringen met licht. Licht blijkt ons vrolijker te maken. Een daglichtlamp kan ook een oplossing bieden. 

Stille ontsteking
Chronische inflammatie, ofwel ontsteking, kan een depressie aanjagen. Wanneer er door het gehele lichaam ontstekingsstoffen verspreid worden, kunnen deze ook in de hersenen terecht komen. Gebieden die gevoelens en angsten reguleren worden dan geprikkeld, met depressiviteit als gevolg. Het stoppen met eten van bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde omega 6-oliën, suikers, e-nummers en bestrijdingsmiddelen kan het immuunsysteem rust geven. Sommige mensen doen het beter zonder gluten en melk. Het beste kun je onbewerkte voedingsmiddelen eten, zoals groenten en omega 3-rijke voedingsmiddelen. Vette wilde vis, lijnzaad, chiazaad of hennepzaden zijn hier goede voorbeelden van.

Darmbacteriën
Wetenschappers hebben ontdekt dat darmbacteriën onze eigen antidepressiva produceren, zoals serotonine. Als je gezond eet, voed je de bacteriën die deze stoffen produceren. Wanneer je slecht eet, sterven deze gunstige bacteriën af. Hierdoor kun je depressief raken. Vooral junkfood en bewerkte voedingsmiddelen maken het milieu van de darm erg ongezond. 

Supplementen
Hoewel gezond eten het beste is, kunnen supplementen soms ook een steuntje in de rug geven. Denk hierbij vooral aan magnesium en omega 3. Andere interessante supplementen kunnen zijn vitamine B en vitamine D.

Positieve mindset
Soms is het een gewoonte om negatief te denken. Gelukkig zijn gewoontes wel te veranderen, alleen kan dit wat moeite en herhaling kosten. Belangrijk is om verwachtingen los te laten; die zorgen vaak alleen maar voor teleurstellingen. Accepteer wat je niet kunt veranderen. Je bent goed genoeg. Zorg voor veel positieve mensen om je heen, die je omhoog halen in plaats van bekritiseren. Leer de kleine dingen in het leven te waarderen, zoals een kopje koffie met vrienden in de zon. Doe dingen die je leuk vindt, leef je hobby’s uit. Geef aan anderen en help je medemens verder. Verbinding met de wereld maakt nuttig en geeft voldoening. Glimlachen is de makkelijkste manier om een depressief gevoel te voorkomen. Diverse studies hebben aangetoond dat zelfs een geforceerde glimlach je hartslag verlaagt, stress vermindert en het geluksgevoel vergroot. Voor een maximaal effect heeft de Universiteit van Kansas geconstateerd dat een zogenaamde Duchenne-glimlach de beste is. Hierbij span je de spieren rondom je ogen aan. Combineer dit gegeven met het feit dat de glimlach letterlijk besmettelijk is. Als jij glimlacht, is de kans groot dat je ook een glimlach terugkrijgt. Dit heeft vervolgens een positieve feedback op je geest.                                            

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s