Start GEZOND en FIT in 2017! Hoe Gezond Zijn Jouw Healthy Habits?

2017-health.jpg

We hebben ze allemaal – gewoontes waarvan we denken dat ze gezond zijn omdat we ze ergens op het nieuws of van een gezondheids-bewuste vriend hoorden. En het maakt niet uit hoeveel we hen haten, we blijven ze gewoon net opvolgen omdat we denken dat ze goed voor ons zijn.

Vandaag 1 januari is de dag om eens dieper in te gaan op deze gezonde habits. Want hoe gezond zijn deze gezonde gewoontes nu eigenlijk?

Een staand bureau

officedesk-mslarge.jpg

Een recente studie onder 4000 respondenten toonde aan dat Amerikaanse volwassenen geen voordeel ondervonden aan een staand bureau in plaats van een zittend bureau.Op de korte termijn echter verbrand je met een staand bureau meer calorieën per minuut; dus als het verliezen van gewicht hetgeen is waar je je zorgen om maakt, probeer dan wel eens een staand bureau!

Het gebruik van WC-Bril doekjes

Virussen zoals HIV en herpes zijn kwetsbaar, wat betekent dat ze niet goed kunnen overleven buiten een mooi, warm menselijk lichaam. Tegen de tijd dat je gaat zitten op een openbare wc-bril – zelfs een die onlangs werd gebruikt door iemand anders – zullen de meest schadelijke ziekteverwekkers waarschijnlijk niet in staat zijn om je te infecteren.

Het eten van alleen vetarm voedsel

Volgens de aanbevelingen van de USDA in de jaren 1990, kozen miljoenen Amerikanen die wilden afvallen voor een laag-vet, hoog-zetmeel dieet. Ze kozen margarine op boter en “vetvrij” in plaats van “gewoon,”. Maar… het werkte niet. Een acht jaar durend onderzoek waarbij van bijna 50.000 vrouwen, ongeveer de helft voor een vetarm dieet koos, bleek dat de vetarme groep hun risico op borstkanker, darmkanker, of hart- en vaatziekten niet verlaagde. Plus, verloren ze niet veel gewicht. Nieuwe aanbevelingen tonen aan dat gezonde vetten, zoals die uit noten, vette vis en avocado’s, eigenlijk heel goed voor je zijn, met mate! Dus voeg ze toe aan je dieet als je ze nog niet eet.

Aan de hand van je BMI bepalen of je een gezond gewicht hebt

Omdat de BMI nogal wat mensen uitsluit en het ook voor de groep waarbij het wel zou werken twijfelachtig is of het klopt, gaan er steeds meer stemmen op voor een nieuwe, nauwkeuriger manier van meten. In de oude methode wordt er namelijk geen rekening gehouden met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel. Daardoor kan het zijn dat mensen met veel spiermassa volgens de BMI in de categorie obesitas vallen. En vice versa dat mensen met een hoog vetpercentage toch een gezond BMI hebben. Dit geeft een vertekend beeld met als gevolg dat statistieken niet kloppen en er mogelijk verkeerde adviezen worden gegeven.

Het vermijden van gluten

Studies tonen aan dat de meeste mensen last hebben van een licht opgeblazen gevoel en gas wanneer ze eten, of ze nu tarwe consumeren of niet. Dus ga je gang en eet die bagel.

Kies amandelmelk boven zuivel

Alternatieven voor zuivel stegen in populariteit de afgelopen jaren, de meeste mensen kiezen voor amandelmelk . Niet te weten dat amandel melk vrijwel geen voedingsstoffen bevat.Verse amandelen zitten boordevol eiwitten. Maar een typisch glas amandelmelk, beschikt over slechts 2% amandelen en bevat bijna geen eiwit. Dus als je op zoek bent naar een echt gezond alternatief, kies dan voor voor soja of halfvolle melk.

Juicing

juicer-1.jpgWanneer je sap maakt van vers fruit en groenten, verwijder je al hun vezels, het belangrijkste ingrediënt wat voor een vol gevoel zorgt. Wat je overhoudt zijn de suikers. Op de korte termijn betekent, een high-suiker, eiwitarm dieet, constant hongergevoel, stemmingswisselingen en een laag energieverbruik. Op de lange termijn, ga je spiermassa verliezen omdat de spieren vertrouwen op eiwit.

Het gebruik van desinfecterende handgel 

Uit het onderzoek blijky dat desinfecterende handgel echt niet goed voor je is. Zo verwijdert het wel de slechte bacteriën, waarvoor het bedoeld is, maar tegelijkertijd neemt het ook de goede bacteriën mee. Deze goede bacteriën hebben we juist nodig om ons te beschermen tegen allerlei ziektes.

Bovendien brengt desinfecterende handgel ook nog eens BPA (Bisfenol A) met zich me, een stofje dat heel veel in kunststof gebruikt wordt. Dit stofje trekt in je huid als je de handgel aanbrengt en krijg je ook binnen wanneer je eet na het gebruiken van de gel. Hierdoor maak je veel sneller kans op hart- en vaatziektes, onvruchtbaarheid, kanker en diabetes. Tevens zijn Norovirus en C. difficile, bijvoorbeeld, immuun voor desinfecterende gels.

Het eten van eiwitten in plaats van hele eieren

Veel mensen vermeden eierdooiers, toen voedingsdeskundigen beweerden dat het eten van cholesterol slecht voor je is, want het verhoogd je cholesterol. Maar er is goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat voor de overgrote meerderheid van de mensen, cholesterol (uit voeding) niet echt veel effect op je cholesterolgehalte in het bloed heeft. Dus je kan gerust weer een heel ei consumeren, tenzij je natuurlijk een hoog cholesterolgehalte hebt. Goodmorning Eggs Benedict!

Het vermijden van Mononatriumglutamaat (MSG)

Mononatriumglutamaat is een ingrediënt dat wordt toegevoegd aan veel voedingsmiddelen om hun smaak te verbeteren.MSG wordt vaak geassocieerd met een reeks van symptomen zoals gevoelloosheid aan de basis van de nek en een algemeen gevoel van vermoeidheid die gewoonlijk gekoppeld wordt aan het zogenaamde “Chinese restaurant Syndroom.” Te veel eten, ongeacht de hoeveelheid MSG, is waarschijnlijk de schuldige hier.

Het vermijden van de magnetron

Het is een vaak gehoorde stelling: eten uit de magnetron is hartstikke ongezond. Er blijft volgens tegenstanders weinig voedingswaarde over na de blootstelling aan al die straling.

Onderzoekers aan de Harvard universiteit hebben nu maar eens helder uitgelegd waarom deze stelling toch echt een mythe is. Dat begint met een goed begrip van hoe de magnetron dingen nu eigenlijk precies verwarmt. De, totaal ongevaarlijke, elektromagnetische straling die een magnetron uitzendt, gaat op zoek naar watermoleculen in voeding. De microgolven zorgen ervoor dat deze moleculen gaan trillen. Dat gaat zo hard tekeer dat er wrijving ontstaat die warmte veroorzaakt.

Nu is het wel zo dat sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, langzaam afbreken wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Dat geldt zowel voor hitte van de magnetron, als voor hitte in een oven of boven een haardvuur. Maar omdat de opwarming in een magnetron veel sneller gaat dan bijvoorbeeld in een oven, is het wat vitamine C betreft dus eigenlijk gezonder om dingen in je magnetron op te warmen dan in een warmtebron die er een stuk langer over doet. Een ander voordeel van de magnetron, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het koken van groenten in een pan water, is dat vitaminen niet weg kunnen lekken in het kookwater.

Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld. Zelfs wanneer er een draaiplaat in zit, kan het binnenste deel van bijvoorbeeld een bevroren lasagne, minder goed verwarmd worden dan de buitenste randen. Daarom is het belangrijk om maaltijden in kleine gelijke stukjes op te warmen en tussendoor vaak om te scheppen.Eten uit de magnetron is dus helemaal niet ongezond. Met een paar goede tips en wat lekkere recepten, kom je een heel eind.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s