Buikvet Verbranden? 10 Effectieve Tips!

otslabvane-na-korem.jpgBuikvet is niet alleen maar een lastig dingetje waardoor je kleren te strak zitten. Vet dat zich binnenin de buik bevindt wordt ook wel visceraal vet genoemd en dit is behoorlijk schadelijk. Dit soort vet is onder andere een grote risicofactor voor diabetes type 2 en voor hartaandoeningen. Mensen met veel visceraal buikvet lopen een verhoogd risico, zelfs als ze er dun uitzien aan de buitenkant. Hoewel het verliezen van buikvet moeilijk kan zijn, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om dit te bewerkstelligen. Hier volgen 10 effectieve tips om visceraal buikvet te verliezen

1. Eet veel oplosbare vezels

Oplosbare vezels nemen vocht op en vormen een gelei die ervoor zorgt dat je voeding langzamer door het spijsverteringsstelsel gaat. Uit studies blijkt dat dit type vezel gewichtsverlies bevordert doordat het je helpt om je verzadigd te voelen, zodat je vanzelf minder gaat eten. Het kan ook de hoeveelheid calorieën die je lichaam uit voedsel haalt verlagen. En belangrijker nog, oplosbare vezels kunnen je helpen in de strijd tegen buikvet. Doe je best om elke dag voeding met veel vezels te eten. Prima bronnen van oplosbare vezels zijn onder andere lijnzaad, spruitjes, avocado’s, peulvruchten en bramen.

2. Vermijd voeding met transvetten

14-Ga-transvetten-te-lijf_img900.jpgTransvetten worden gemaakt door zuurstof in onverzadigde vetten zoals sojaolie te pompen. Ze zitten in sommige margarines en sommige soorten broodbeleg (zoals pindakaas, hazelnootpasta’s etc.) en ze worden ook toegevoegd aan bepaalde verpakte voeding. Deze vetten staan in verband met ontstekingen, hartaandoeningen, insulineresistentie en toename van buikvet. Uit een 6 jaar durende studie bleek dat apen die een dieet rijk aan transvetten aten 33% meer buikvet kregen dan apen die een dieet rijk aan onverzadigde vetten aten. Als je wilt zorgen voor minder buikvet en bescherming van je gezondheid, lees dan zorgvuldig alle etiketten en ga met een grote boog om producten met transvetten heen. Ze staan vaak vermeld als “(gedeeltelijk) gehydrogeneerde” of “gedeeltelijk geharde” vetten.

3. Drink niet te veel alcohol

Alcohol kan in kleine hoeveelheden nog wel gezond zijn, maar het is enorm schadelijk als je te veel drinkt. Onderzoek wijst ook uit dat te veel alcohol kan zorgen voor toename van buikvet. Minder alcohol drinken kan helpen om je tailleomvang te verminderen. Je hoeft het niet helemaal op te geven als je het lekker vindt, maar de hoeveelheid die je op een dag drinkt beperken kan helpen. Bij een onderzoek met meer dan 2000 deelnemers bleek dat degenen die dagelijks alcohol dronken, maar gemiddeld minder dan één drankje per dag, minder buikvet hadden dan degenen die minder vaak alcohol dronken, maar wel meer innamen op de dagen dat ze wel dronken.

4. Eet eiwitrijk

Eiwit is een zeer belangrijke voedingsstof voor gewichtscontrole. Een hoge eiwitinname zorgt voor meer afgifte van het verzadigingshormoon PYY, waardoor de eetlust vermindert en het gevoel van vol zitten toeneemt. Eiwit zorgt ook voor een toename van de stofwisselingssnelheid en het helpt voor behoud van spiermassa bij gewichtsverlies. Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd een goede bron van eiwitten eet, zoals vlees, vis, eieren, zuivel, weiproteïne of noten.

5. Zorg voor minder stress

Stress kan leiden tot toename van buikvet doordat het je bijnieren aanzet om cortisol te gaan maken; het hormoon dat ook bekend staat als ‘stresshormoon’. Onderzoek toont aan dat hoge cortisolniveaus de eetlust vergroten en de opslag van buikvet stimuleren. Sterker nog, vrouwen die al een grote tailleomvang hebben produceren vaak meer cortisol in reactie op stress. Verhoogd cortisol zorgt voor nog meer vetopslag rond de middel. Yoga of meditatie kunnen effectieve manieren zijn om stress te verlagen.

6. Eet niet veel suikerrijke voeding

suiker-verslaving-door-frisdrank.jpg

Suiker bevat fructose, dat bij overmatig gebruik in verband is gebracht met verscheidene chronische ziektes, waaronder hartziektes, diabetes 2, obesitas en leververvetting. Observationele studies laten een verband zien tussen een hoge suikerinname en toegenomen vet rond de taille. Het is van belang om te beseffen dat het niet alleen om geraffineerde suiker gaat. Zelfs ‘gezondere’ soorten suiker (zoals echte honing) moeten spaarzaam worden gegeten.

7. Doe aan aerobe training (cardiotraining)

Cardio is een goede manier om je gezondheid te verbeteren en calorieën te verbranden. Onderzoek toont aan dat het één van de beste manieren van lichaamsbeweging is om buikvet te verminderen.

8. Neem minder koolhydraten, vooral geraffineerde

Verlagen van je koolhydraatinname kan goed werken als je vet wilt verliezen, waaronder ook buikvet. Diëten met minder dan 50 gram koolhydraten per dag zorgen voor verlies van buikvet bij mensen met overgewicht, bij mensen die risico lopen op diabetes 2 en bij vrouwen met PCOS. Je hoeft je niet eens aan een heel streng koolhydraatarm dieet te houden; uit sommige onderzoeken blijkt dat het vervangen van geraffineerde door ongeraffineerde zetmeelrijke koolhydraten al kan zorgen voor verbetering van de stofwisseling en vermindering van buikvet.

9. Doe aan krachttraining (gewichtheffen)

Krachttraining is belangrijk voor het behoud en het vergroten van de spiermassa. Uit onderzoek blijkt dat dit soort training goed kan werken om buikvet te verliezen bij mensen met prediabetes of diabetes 2 en bij leververvetting.

10. Zorg voor voldoende goede slaap

Slaap is voor veel aspecten van de gezondheid van belang, ook voor je gewicht. Uit studies blijkt dat mensen die niet genoeg slaap krijgen meestal meer aankomen en dat kan ook buikvet betreffen. Een 16 jaar durend onderzoek met meer dan 68000 vrouwen constateerde dat degenen die minder dan 5 uur per dag sliepen aanzienlijk meer kans liepen op gewichtstoename dan degenen die 7 of meer uur per nacht sliepen. De aandoening die bekend staat als apneu, waarbij de ademhaling nu en dan stopt tijdens de nacht, is ook in verband gebracht met een teveel aan buikvet. Naast ten minste 7 uur slaap per nacht dien je er ook voor te zorgen dat je slaap van voldoende kwaliteit is. Als je denkt dat je misschien slaapapneu hebt of een andere slaapstoornis, vertel het dan aan een arts en zorg dat je ervoor behandeld wordt.

Love, Claire

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s