Welke Supplementen Heb Ik Nodig?

a-woman-consuming-a-pile-of-pills-shutterstock-800x430

In dit artikel geef ik je mijn visie op welke voedingssupplementen je het beste kunt nemen. Ieder mens is uniek en heeft dan ook een unieke behoefte aan voedingsstoffen. Maar ook in bepaalde levensfasen verschilt de behoefte. Zo heeft een zwangere vrouw bijvoorbeeld weer andere voedingsstoffen nodig dan een 50-jarige vrouw. Toch zijn er bepaalde supplementen die naar mijn mening bij veel mensen in hun ‘basispakket’ zouden moeten zitten. Lees verder en ontdek welke voedingstoffen ik als basis aanraad en waarom.

We leven in een wereld waarin we vaak geen voeding meer eten maar producten. In deze producten zitten lang niet alle micronutriënten die je nodig hebt voor een optimale gezondheid. Door een tekort aan vitaminen, mineralen en essentiële vetten kun je allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ervaren.

Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van moeheid, stress, je spieren, darmen en weerstand. Maar ook gewicht verliezen kan soms moeilijker gaan bij een gebrek aan de juiste voedingsstoffen.

Het effect van voedingssupplementen op de gezondheid is vaak moeilijk aan te tonen. Zeker als het gaat om een bepaalde combinatie van supplementen.

Gezonde voeding is de basis

Je kunt ongezonde voeding niet compenseren met voedingssupplementen. Niet voor niets staat er op supplement-verpakkingen vaak “Dit product is geen substituut voor gevarieerde voeding”. En zo denk ik er ook over. Supplementen vervangen nooit gezonde voeding! Ze zijn hier een aanvulling op. Focus dus op voldoende gezonde en gevarieerde voeding en supplementeer als aanvulling.

Welke supplementen heb ik nodig?

Hieronder geef ik je een overzicht van basis-voedingssupplementen die in mijn ogen voor velen heilzaam zijn. Houd er rekening mee dat ieder mens verschillend is. Wil je precies weten welke voedingsstoffen je tekort komt? Laat dan je bloed onderzoeken.

Magnesium

50285768_mMagnesium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij je metabolisme (stofwisseling). Het speelt ook een essentiële rol in je energiehuishouding, is goed voor botten, spieren en je geestelijke gesteldheid.

Mogelijke klachten bij een tekort: spierkrampen, slecht slapen, ooglidtrillingen, vermoeidheid, hoofdpijn, nervositeit, verhoogde stress, irritatie en angsten, verminderde concentratie en nog veel meer mogelijke klachten.

Een suboptimaal (mild) tekort aan magnesium verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, kanker, beroertes, osteoporose en andere verouderingsziekten. Zo hebben mensen met voldoende magnesium in hun bloed 40% minder kans op hart- en vaatziekten en 50% minder kans op kanker.

Magnesium supplement dosering: minimaal 300 à 600 mg per dag, gebonden aan een aminozuur (chelated magnesium).

Vitamine D3

vitamine-d-1024x610Vitamine D is essentieel voor het lichaam. Je kunt vitamine D via je voeding binnenkrijgen maar het kan ook in je huid worden aangemaakt bij de blootstelling aan zonlicht. Vitamine D is samen met calcium belangrijk voor sterke botten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s