Last van Hormonale Mood Swings?

17134103_m.jpgDe periode voor de menstruatie is voor sommige vrouwen in meerdere of mindere mate een periode waarin ze allerlei fysieke en/of emotionele klachten kunnen ervaren. Dit kan zelfs het dagelijks functioneren belemmeren. Gelukkig kan je zelf veel doen om de symptomen van PMS te voorkomen en verminderen.

Premenstrueel syndroom wordt ook wel PMS genoemd en is een soort verzamelnaam voor allerlei vervelende klachten die vrouwen voorafgaand aan de menstruatie kunnen ervaren. Deze klachten kunnen zowel fysiek als emotioneel zijn. Ze ontstaan in de tweede helft van de menstruatiecyclus, zo’n veertien tot twee dagen voor de menstruatie, en verdwijnen vaak vlak na de menstruatie. Er zijn geen officiële cijfers bekend van het exacte percentage vrouwen dat hier last van heeft, gemiddeld variëren de cijfers van een kwart tot driekwart van de vrouwen. Gemiddeld beginnen (of verergeren) klachten na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Dit zou kunnen komen doordat je gevoeliger bent geworden voor progesteron na de grote lading die tijdens de zwangerschap is aangemaakt. Na de overgang verdwijnen de klachten weer.

Vandaag beschrijf ik enkele veel voorkomende menstruatieklachten-en vertel ik je hoe je je stemming weer op de rails krijgt.

Emotioneel en prikkelbaar

Duiken er naast fysieke ook emotionele klachten op tijdens of voor je menstruatie zoals prikkelbaarheid, somberheid en lusteloosheid. Heb je hevig bloedverlies? Dan is de kans groot dat je een verhoogd oestrogeen niveau hebt. Mijn advies is een dieet te volgen speciaal voor je lever. De lever speelt hierbij een belangrijke rol want dit orgaan zorgt voor de afbraak van oestrogeen. Wanneer de leverfunctie is verminderd wordt oestrogeen minder afgebroken en gaat het hercirculeren in het lichaam in de actievere vorm (want zonder de dragers en receptoren die erbij horen).

Probeer eens je lever te ondersteunen met mariadistel en drink veel water om je lichaam te ontgiften. Bladgroenten zoals spinazie, paksoi, boerenkool en rucola bieden bescherming voor de lever. Zij zitten vol met chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen, met name zware metalen. Vermijd vlees tijdens je menstruatie. En neem een droge sauna — je gifstoffen uit je lichaam zweten is een geweldige manier om je oestrogeen terug in evenwicht te krijgen.

Depressief en angstig?

Ben je depressief en angstig-zijn je periodes zeer kort, licht en inconsistent …
Dit duidt op een laag oestrogeen niveau. Omdat je hormonen beïnvloed worden door je voeding zou je een vitaminetekort kunnen hebben of een tekort aan voedingsstoffen en / of bijnier uitputting dankzij het volgen van extreme diëten.

Verhoog je eiwitinname, waaronder ijzer-rijk vlees en gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren. Zij helpen bij het opbouwen en het stabiliseren van de productie van hormonen. En terwijl ik normaal niet pro soja ben, is dit het enige scenario waarin ik het je adviseer, omdat soja kan helpen bij het verbeteren van je oestrogeenniveau. Vermijd bezwete activiteiten en blijf zo kalm en ontspannen mogelijk. Start met yoga, meditatie, of bewust ademhalen.

yoga-3_reference.jpg

Angstig, humeurig en slaap je slecht?

Ben je extreem angstig en humeurig? Slaap je slecht? Last van bruine, vlekkerige vlekken aan het begin van je menstruatie …dan kan je progesteron te laag zijn. Het bruine spul is oud geoxideerd bloed dat is achtergebleven van de voorafgaande menstruatie.  Je zou zelfs een onregelmatige cyclus kunnen hebben of PCOS (polycysteus ovarium syndroom). Het andere probleem is dat je oestrogeen-of te hoog of te laag is.

Op basis van  bovenstaande informatie, kun je erachter komen welk oestrogeen probleem jij hebt. Voeg kikkererwten en eigeel toe aan je dieet om je vitamine B6 niveaus te stimuleren en consumeer gezonde vetten zoals avocado om je progesteron productie te verbeteren.

Nogmaals elke vrouw heeft een geheel eigen hormonaal patroon. Deze drie symptomen zijn de meest typische aanstichters van een slecht humeur!

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s