6 REDENEN WAAROM KOUD DOUCHEN ZO GOED VOOR JE IS!

douche-water

Toen ik deze ochtend de krant opensloeg kwam ik het artikel gezonde mensen hebben baat bij koude tegen. Zelf doe ik dit iedere ochtend, maar ik kan mij voorstellen dat veel mensen er niet echt fan van zijn, voor velen kan het water namelijk niet warm genoeg zijn.

Maar waarom is een koude douche nu zo gezond?  En wat doet een koude douche met je?Hieronder een overzicht met de 6 grootste voordelen.

De voordelen van koud douchen

1. Koude douche versterkt je huid

Koud douchen is goed voor je huid. Wanneer je onder een koude straal staat, zal dit je huid versterken in plaats van verslappen. Het warme water zorgt voor een verslapping van de huid. Ook cellulitis (en de kans op cellulitis) neemt enorm af. Door het koude water zal de bloed circulatie toenemen waardoor opgehoopte verkussentjes geen kans meer maken. Pas wel op met je gezicht, sommige mensen kunnen door een té koude straal op het gezicht huidklachten ervaren. Richt daarom ook altijd de straal op je nek/rug.

2. Wil je afvallen? Ga dan koud douchen

Wanneer je het koud hebt, moet je lichaam harder werken om warm te blijven. Dit betekent dat het extra energie aan het verbranden is terwijl jij alleen maar onder de douche staat. Je metabolisme komt op gang en je bloedcirculatie wordt sterker. Zodoende heb je de eerste 5 minuten van de dag al “gesport” zonder te zweten.

3. Goed voor de bloeddruk en bloedcirculatie

Koud douchen zal je bloedcirculatie verbeteren. Het koude water zorgt voor vaatvernauwing waardoor er in de zelfde tijd meer bloed door te aderen gepompt wordt. Hierdoor wordt het bloed efficiënter gebruikt. Het klopt dat je bloeddruk een tijdelijk verhoging doormaakt, echter al je bloedvaten worden wel “getraind” waardoor deze sterker worden. Wanneer we dit proces omdraaien (wanneer we warm water gebruiken) zal dit resulteren in een verwijding van de bloedvaten waardoor de bloeddruk tijdelijk afneemt. Slappere bloedvaten is het gevolg!

Young woman reacting in shock to hot or cold shower water as she stands under the shower head washing her hair eyes closed with her hands raised and mouth open; Shutterstock ID 245687524; PO: cold-shower-wake-up-stock-TODAY-tz-150422; Client: TODAY digital

4. Immuunsysteen

Je lichaam gaat direct aan het werkt op het moment dat je onder de koude douche staat. Je lichaam moet namelijk de temperatuur van je lichaam gelijk houden. Door koud water gaat je lichaam energie verbranden om zichzelf weer op te warmen. Wanneer je onder een warme douche staat, zal het zelfs gaan zweten (ja, je kan zweten onder de douche). Je immuunsysteem wordt hierdoor getraind zodat je algemene gezondheid een boost krijgt. Je lichaam krijgt namelijk ineens een kleine hoeveelheid stress te verwerken omdat de temperatuur van je lichaam ineens drastisch verlaagt. De ‘verwarming’ van je lichaam worden aangezet en je traint je immuunssyteem!

5. Je bouwt een “anti-kou schild” op

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar wanneer je regelmatig onder de koude douche staat, zal je een natuurlijk resistentie opbouwen tegen kou. Je bouwt eigenlijk na verloop van tijd je eigen “koudeschild”. Je lichaam kan beter met kou omgaan. Voor mensen die veel zweten is een koude douche ook aan te raden. De temperatuur neutraliseert simpelweg de hoeveelheid zweet die men aanmaakt! Jij hebt voortaan minder last van de kou in de winter!

6. Het geeft je energie

Ik ben een persoon die in de ochtend aardig wat tijd nodig heeft om “wakker te worden”. Nou, ik kan je vertellen dat wanneer je onder een koude douche gaat staan, je binnen 5 seconden helemaal wakker bent. Je lichaam krijgt een “jump start” en je springt letterlijk wakker. Daarnaast krijg je ook nog een positieve mentale energie. In Nederland kennen we allemaal de nieuwsjaarduik! Dit is het zelfde principe: Een “fris” begin geeft je energie!

Handige tips

Wel koud genoeg douchen: Wat ieder persoon als “koud douchen” ervaart is voor iedereen anders. Voor de één is 20 graden al koud en voor de ander is 15 graden net warm genoeg. Studies wijzen uit dat het douchen met koud water rond de 10 tot 12 graden, de meeste voordelen geeft voor je gezondheid. Pas op: Wanneer je hartritmestoornissen ervaart, is het niet aan te raden om ineens onder de koude douche te staan. Verlaag langzaam de temperatuur. Je lichaam kan minder goed met stress omgaan en de plotselinge omslag zorgt nu eenmaal voor een kleine verhoging van de bloeddruk. Niet eerst warm douchen: Dit heb ik vanmorgen zelf meegemaakt. Wanneer je eerst onder een warme douche staat en vervolgens koud wil gaan douchen, is de drempel veel en veel groter. Je lichaam is reeds opgewarmd en je zit totaal niet te wachten op die vieze koude straal. Spring je bed uit en zonder na te denken zet je de koude douche aan. Niet nadenken, gewoon doen!

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s