Voedselintolerantie of Allergie? Leer het verschil!

food-allergy

Vandaag de dag, zijn er meer mensen dan ooit overtuigd dat ze voedselintoleranties hebben – denk aan darmen die een hekel aan gluten hebben of pech met lactose. Maar hoe kan je met zo veel mogelijke symptomen, triggers en gevolgen, er nu zeker van zijn dat jouw voedingskeuzes echt de oorzaak zijn van jouw klachten?

1. Leer het verschil

“Ongeveer 45% van de mensen heeft een voedselintolerantie, terwijl een voedselallergie vrij zeldzaam is (ongeveer 2% van de mensen). Veel mensen weten niet het verschil, maar de manieren waarop ze je beïnvloeden zijn zeer verschillend.

Een allergische reactie is een aanval van het immuunsysteem tegen het voedsel of een ingrediënt. Denk aan plotselinge veranderingen, zoals gezwollen lippen, moeite met ademhalen of braken. Als je eenmaal een allergische reactie gehad hebt dan onthoudt het immuunsysteem dat. Daardoor worden er iedere keer opnieuw antilichamen aangemaakt als het lichaam in aanraking komt met zo’n stof.

Intoleranties, aan de andere kant, zijn veel moeilijker te identificeren. Een intolerantie is elke buitenproportionele stress reactie van het lichaam op een trigger, in dit geval een voedingsmiddel. Intoleranties zijn vaak erg ongemakkelijk, maar niet levensbedreigend.

Mensen met een allergie moeten meteen medische hulp zoeken, maar wanneer je een intolerantie hebt, kan de reacties zelfs dagen later komen. Dit is dan ook waarom het zo moeilijk is om een intolerantie te diagnosticeren- tenzij je een super-streng eetdagboek bijhoudt, het is al moeilijk genoeg om te onthouden wat je had voor het diner gisteravond, laat staan vorige week … 🙂

2. Ken de symptomen

Typische symptomen van een voedselintolerantie zijn onder meer: opgeblazen gevoel, hoofdpijn en migraine, vermoeidheid, sombere stemming, gewichtstoename, angst en irritatie van de huid – maar deze symptomen kunnen ook worden toegeschreven aan een ton van andere hygiënische omstandigheden, dus moet je deze niet automatisch aan je voedings keuze wijten.

“Als je last hebt van symptomen zoals een opgeblazen gevoel, weinig energie, spijsverteringsproblemen en aanverwante klachten, moet je altijd naar de huisarts gaan. Hij of zij kan dan bepalen of je klachten echt het gevolg zijn van een intolerantie of dat er een andere onderliggende oorzaak is.

3. Nadenken over je LIFESTYLE

AllergyFood

Er zijn veel verschillende dingen die kunnen bijdragen aan voedselintolerantie: stress, gebruik van antibiotica of medicijnen, het drinken van te veel alcohol en het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen. Deze factoren zijn van invloed op je gezondheid, maar in het bijzonder kan het de symptomen van een voedselintolerantie verergeren.

Simpele veranderingen, zoals het eten van verse, gezonde voeding, het verminderen van alcohol en het beheer van je stress niveaus kan het drastisch verminderen. En zelfs als dat niet het geval is en je symptomen blijven, zal je lichaam van deze verbeteringen op de lange termijn profiteren,  dus het kan geen kwaad om het eens te proberen.

4. Luister naar je lichaam

Laat ik duidelijk zijn, alleen maar omdat je vrienden intolerant zijn voor een bepaalde stof, betekent dat niet dat jij dat ook bent, zelfs als je exact dezelfde symptomen denkt te hebben. Elk lichaam reageert anders op bepaalde ingrediënten, mensen met voedselintoleranties hebben de neiging om te reageren op 4-6 ingrediënten, maar het wel  belangrijk om niet te snel te generaliseren of aan te nemen dat wanneer je dezelfde symptomen hebt dat betekent dat je ook dezelfde intoleranties hebt.

Je voedselintolerantie triggers zijn net zo uniek als je DNA, en de meest voorkomende oorzaken komen niet overeen met de jouwe. De stijging van de rumor omtrent voedselintoleranties heeft geleid tot verwarring op het gebied van voedingsmiddelen en een stijging van de zelf-diagnoses, wat kan leiden tot het onnodig volgen van een eliminatiedieet. Het weglaten van voedsel is een lastig proces – het is vrijwel onmogelijk om nauwkeurig te lokaliseren welk voedsel de mogelijke oorzaak van het probleem is.

eliminatiedieet

5. Doe de TEST

Als je langs de huisarts bent geweest en nog steeds geen cent wijzer bent geworden, dan kan je ervoor kiezen om een onafhankelijke intolerantie test te doen, let er wel op deze tests zijn vaak niet zo nauwkeurig als het lijkt. Velen hebben geen basis in de wetenschap. Voor Vega testen geldt ook dat de bruikbaarheid bij diagnose van voedselintoleranties niet wetenschappelijk is vastgesteld.

Kortom, je moet op je hoede zijn! Mij advies is dan ook kies voor de YorkTest of de test van Immogenics. , die door middel van een eenvoudige speldenprik bloedonderzoek gebruikt om te helpen om erachter te komen wat jouw triggers zijn. Je spijsvertering kan weken duren, zelfs maanden om te herstellen, maar als je erachter kunt komen voor welke voedingsmiddelen je intolerant bent en je de mogelijkheid hebt om ermee om te gaan, dan is zo’n test helemaal de moeite waard. Sommige mensen ervaren zelfs dat wanneer ze hun lichaam helemaal ‘resetten‘ ze daarna weer volop kunnen genieten van deze uitlokkende voedingsmiddelen, zonder enige reactie.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s