5 Fitness Mythes

Voortdurend zijn we bezig met onze fitness doelen. Of de focus nu ligt op het trainen voor een evenement, blessure herstel, gewichtsverlies of het ontwikkelen van spieren, heel vaak hoor ik steeds dezelfde verkeerde informatie over en weer. Ik heb dan ook een lijst samengesteld van de meest voorkomende fitness mythes die ik tegenkom, gevolgd door de ijskoude waarheid. Kennis is namelijk het belangrijkste wat je mee kunt brengen naar de sportschool.

1. DE MYTHE: “Als ik zweet ben ik uit vorm.”

vrouw zweet

Veel mensen focussen zich teveel op het zweten tijdens het sporten. De een zweet al wanneer zij naar huis loopt met de boodschappen of wacht in de hitte op de tram.

Meer dan de helft van de vrouwen schaamt zich wanneer zij zweet. Maar hoe zit dat nou precies? Meer dan de helft van de vrouwen schaamt zich wanneer zij zweet. Maar hoe zit dat nou precies? 

DE WAARHEID:

Spieren die samentrekken produceren warmte. Feitelijk wordt maar liefst 75 procent van het energieverbruik tijdens het sporten omgezet in warmte. Deze energie gaat vervolgens verloren. Hierdoor krijg je het tijdens het sporter warmer. Deze extra warmte moet ook afgevoerd worden, zodat je inwendige lichaamstemperatuur binnen veilige grenzen blijft (tussen 36 en 38 graden). Als je temperatuur te snel stijgt worden de normale lichaamsfuncties ontregeld. Dit kan uiteindelijk zelfs uitmonden in een zogenoemde zonnesteek of hitteberoerte.

Om deze warmte af te voeren kan je lichaam gebruik maken van de huidporiën door te zweten. Water uit je lichaam wordt langs de bloedvaten naar je huid vervoerd en doordat het daar verdampt raak je warmte kwijt. In de liquide toestand wordt het lichaam direct ook erdoor gekoeld. Per liter verdampt zweet raak je ongeveer 600 kilocalorieën warmte-energie uit je lichaam kwijt.

Het vochtverlies tijdens een inspanning kan erg groot zijn. De een zweet van nature meer dan de ander. Als overmatig zweten zich tot inspanning en warmte beperkt is dit heel normaal. Wanneer je veranderingen bij jezelf ziet, bijvoorbeeld als je ook in rust gaat zweten, dan kan het verstandig zijn om een arts te bezoeken.

2. DE MYTHE: “Door gewichtheffen worden mijn spieren groter.”

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende misvatting die ik tegenkom. Veel vrouwen geloven dat gewichtheffen leidt tot enorme spiergroei wat resulteert in een gedrongen, body-builder lichaamsbouw. Was het maar zo eenvoudig!

Gewichtheffen afvallen

DE WAARHEID:

Om te denken dat je na een paar sessies bodypump zult veranderen in The Hulk is wel erg vooruitstreven. Het kost veel gym-sessies voordat je merkbare spiergroei zult ervaren. Het vrouwelijk lichaam is niet gebouwd om aan te komen in spiermassa, dus het vergt nog meer geconcentreerde inspanning en veranderingen in je dieet voordat je daadwerkelijke voortgang ziet. Niet elke vrouw wil kleine Barbie armen. Sterk is sexy! Daarnaast, zijn de voordelen van gewichtheffen ongelooflijk merkbaar op andere manieren. Het toevoegen van een uur of twee gewichtheffen aan je wekelijkse schema zal niet alleen je botsterkte verbeteren, het draagt ook bij aan een gezond hart, een verhoging van je stofwisseling, zelfs op de dagen dat je niet sport.

3. DE MYTHE: ” Van een Spin class krijg ik zware bovenbenen.”

Spinclass afvallen

Veel vrouwen denken dat een spin class tot stevige bovenbenen leidt, want het richt zich puur op hun benen en zal hun dijen opblazen.

DE WAARHEID:

Spinning is behoorlijk populair in Nederland, maar toch hoor ik nog regelmatig vrouwen die zeggen dat ze niet willen ‘spinnen’ omdat hun benen dan gespierd en dik zouden worden. Ik snap heel goed waarom je zou kunnen denken dat je van spinning dikke, gespierde benen zou krijgen. Je bent immers hoofdzakelijk met je benen aan het trainen. Toch is dit een absoluut misverstand. Spinning is namelijk een vorm van cardiotraining en zodoende geen krachttraining. Met cardio train je voornamelijk je hartlongfunctie en uithoudingsvermogen en bouw je niet of nauwelijks spiermassa op.

Al met al ben je tijdens het ‘spinnen’ op de spinningfiets vooral bezig met je snelheid verhogen en verlagen; er zit geen onderdeel in waarbij je spieren aanzet om groter te worden qua massa. Sterker nog: als je veelvuldig en intensief aan cardio doet zonder dat je daarbij krachttraining implementeert, zou je weleens spiermassa kunnen kwijtraken…

Integendeel: door de snelle rotaties krijg je juist langgerekte, smalle (maar wel sterke en atletische) spieren in je bovenbenen en kuiten! 

Geloof je me niet? Let maar eens op de gemiddelde wielrenster (of zelfs wielrenner) die serieus met haar sport bezig is. Je zult zien dat haar benen juist érg slank zijn! Professionele sprinters die in een hele korte tijd een kracht-explosie moeten leveren, trainen hun spieren op aparte toestellen en niet op de (spinning)fiets! Je kunt dus met gerust hart spinnen, zonder je zorgen te maken over dikke benen door spiermassa.

4. DE MYTHE: ” Als ik nu minder calorieën consumeer val ik af.”

Veel lijners denk dat de enige manier om gewicht te verliezen is om minder calorieën te consumeren en meer te bewegen. Er zit een kern van waarheid in deze theorie, maar in de praktijk is het een beetje ingewikkelder.

DE WAARHEID:

We hebben al vastgesteld dat je lichaam een complexe machine is die continue aanstuurt op  een homeostatische toestand. Dus, wanneer je calorieën aan het verbranden bent, wil je lichaam dit onmiddellijk weer aanvullen. Je lichaam haalt deze brandstof uit je vetreserves

en na verloop van tijd gaat het uit pure nood spieren verteren. Vet kwijtraken wordt zodoende alleen maar moeilijker als je streng lijnt en het jojo-effect is een feit! Als je serieus bent over gewichtsverlies of krachttraining bent, kun je het beste toegeven aan een gezond dieet en lichaamsbeweging met een professioneel, zodat je op een gezonde en duurzame manier afvalt.

5. DE MYTHE: “Ik kan dat niet doen, ik ben een meisje.” 

Vrouwen hebben beperkingen aan wat hun lichaam aankan.

DE WAARHEID:

Zeggen dat je iets niet kunt doen omdat je een meisje bent is hetzelfde als zeggen dat je kan niet zingen, omdat je voet pijn doet … De twee dingen zijn volledig los van elkaar. Anatomisch, zijn mannen en vrouwen verschillend, maar in termen van mogelijkheden, zijn ze gelijk. Beperk jezelf niet voordat je zelfs bent begonnen om het te proberen! Denk in plaats daarvan, ik kan het doen omdat ik een vrouw ben!

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s