Gezonder, energieker en zonder stress dankzij Ashwagandha

Ashwagandha is een ongelooflijk gezond geneeskrachtig kruid.

Het is geclassificeerd als een “adaptogeen”, wat betekent dat het je kan helpen stress te beheren. Aswhagandha biedt ook allerlei andere voordelen voor je lichaam en de hersenen.

Zo kan het je bloedsuikerspiegel verlagen, cortisol verminderen, de hersenfunctie stimuleren en helpen bij het bestrijden van symptomen van angst en depressie.

Hier volgen 12 op de wetenschap gebaseerde voordelen van Ashwagandha

ashwagandha.jpg

1. Het is een oud geneeskrachtig kruid

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in de Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op de Indiase principes van natuurlijke genezing.

Het wordt al meer dan 3000 jaar  gebruikt als anti stress middel, ter verhoging van de energieniveaus en voor een verbeterde concentratie.

De ashwagandha plant is een kleine struik met gele bloemen dat is inheems in India en Noord-Afrika. Extracten of poeder van de wortel en de bladeren van de plant worden gebruikt om een verscheidenheid van aandoeningen te behandelen.

Veel van de gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan de hoge concentratie withanolides, waarvan is aangetoond dat het de ontsteking en tumorgroei bestrijd.

2. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen

In verschillende studies, is van Ashwagandha aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Verschillende menselijke studies hebben het vermogen van Ashwaganda, om de bloedsuikerspiegel bij gezonde mensen en mensen met diabetes te verlagen, bevestigd.

Nog opvallender, een klein onderzoek van 6 mensen met diabetes type 2, wees uit dat wanneer zij 30 dagen lang Ashwagandha toegediend kregen hen nuchtere bloedsuikerspiegel net zo verlaagde als bij het gebruik van orale diabetes medicatie.

Conclusie: Ashwagandha kan bloedsuikerspiegel verlagen door middel van haar effecten op de insulinesecretie en insuline gevoeligheid.

3. Het bezit anti-kanker eigenschappen

Alle eigenschappen van Ashwagandha zijn nog niet bewezen, maar de bladeren die het actieve withanine bevatten zouden een duidelijke antikanker werking hebben en selectief kankergezwellen vernietigen.

Deze activiteit is bewezen bij muizen, maar moet nog verder onderzocht worden op mensen. Het voordeel bij een kankerbehandeling met Ashwagandha is dat het product geen nevenwerkingen heeft zoals gewichtsverlies of diaree.

4. Het kan Cortisol niveaus verlagen

Cortisol is bekend als een “stresshormoon”, omdat je bijnieren cortisol produceren in reactie op stress en wanneer je bloedsuikerspiegel te laag is.

Helaas, in sommige gevallen, kan het cortisol niveau chronisch verhoogd zijn, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegel niveaus en verhoogde vetopslag in de buik.

Studies hebben aangetoond dat Ashwagandha kan helpen bij het verminderen van deze cortisol niveaus.

In een gecontroleerde studie van chronisch gestreste volwassenen, had de groep die supplementeerde met ashwagandha een significant grotere vermindering van cortisol dan de controlegroep. De groep die de hoogste dosis Ashwaganda kreeg had een afname van gemiddeld 30% .

5. Het kan stress en angst verminderen

Ashwagandha staat misschien het best bekend om zijn vermogen om stress te verminderen.

Meerdere gecontroleerde studies bij mensen hebben aangetoond dat het effectief symptomen van stress en angststoornissen bij mensen vermindert.

In een 60-dagen studie van 64 mensen met chronische stress, die in de Ashwagandha groep rapporteerde een 69% reductie in gemiddelde angst en slapeloosheid, vergeleken met 11% in de placebogroep.

In een andere studie durende 6 weken, 88% van de mensen die Ashwagandha heeft gebruikt meldde een vermindering van angst, vergeleken met 50% die een placebo hadden.

6. Het kan de symptomen van depressie verminderen

acupunctuur-depressie.jpg

Hoewel het niet veel is onderzocht, een paar studies suggereren dat Ashwagandha kan helpen bij het verlichten van depressie.

In een gecontroleerde studie 60 dagen bij gestresste volwassenen, die 600 mg per dag namen maakt melding van 79% vermindering van ernstige depressie. Tegelijkertijd, de placebogroep rapporteerde een 10% toename.

7. Kan het testosteron van mannen een boost geven en de vruchtbaarheid verhogen

Ashwagandha supplementen hebben krachtige effecten op de mannelijke hormonen en reproductieve gezondheid. In een studie van 75 onvruchtbare mannen, had de groep die behandeld werd met Ashwagandha een toename van het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid.

Bovendien leidde het supplement tot een aanzienlijke verhoging van de testosteronspiegel. De onderzoekers meldde ook dat de groep die het kruid nam een verhoogde waarde van antioxidanten in het bloed ervaarde.

In een andere studie, mannen die Ashwagandha tijdens stress volle periodes innamen ervaarde hogere antioxidant niveaus en een betere kwaliteit van het sperma. Na 3 maanden van de behandeling, was 14% van de partners van de mannen zwanger geworden.

8. Ashwagandha kan de spiermassa en het krachtniveau verhogen

Versnel-je-stofwisseling_img900.jpg

Onderzoek heeft aangetoond dat Ashwagandha de lichaamssamenstelling kan verbeteren en de sterkte.

Bij gezonde mannen die 750-1250 mg per dag Ashwaganda innamen nam de spiermassa toe en nam het vet na 30 dagen af.

In een andere studie, behaalde de ashwagandha groep significant grotere winst in spierkracht en grootte. Daarnaast toonde deze groep een vermindering van het lichaamsvet.

9. Kan ontstekingen verminderen

Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat Ashwagandha helpt bij het verminderen van ontstekingen.

Studies bij de mens hebben geconstateerd dat het de activiteit van immuuncellen die infecties bestrijden verhoogd.

10. Kan cholesterol en triglyceriden verlagen

Naast de anti-inflammatoire effecten, kan Ashwagandha helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het hart door het verminderen van cholesterol en triglyceriden.

Animal studies hebben aangetoond dat het aanzienlijk deze bloedvetten vermindert. Een studie bij ratten toont aan dat Ashwaganda het totale cholesterolgehalte verlaagt met maar liefst 53% en triglyceriden met bijna 45%.

Terwijl gecontroleerde humane studies minder dramatische resultaten meldde, zijn er toch al een aantal indrukwekkende verbeteringen op deze markers. In een 60-daagse studie van chronisch gestreste volwassenen, de groep met de hoogste dosering van ashwagandha kende een daling van 17% in LDL-cholesterol en gemiddeld een 11% daling van de triglyceriden.

Ben je na dit verhaal overtuigd van de positieve werking van Ashwaganda, probeer het zelf dan ook eens. Let er wel op dat je voor de wortel extract of poedervorm kiest (450 – 500 mg capsules) en neem dit één of twee keer per dag.

ashwagandha poeder.jpg

Het wordt aangeboden door diverse fabrikanten en is verkrijgbaar in reformwinkels, vitamine winkels en bij diverse online retailers.

Love, Claire

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s