Bananen en Afvallen; Hoe zit het ook alweer?

Mensen die hun gezondheid willen verbeteren wordt vaak geadviseerd om meer fruit en groenten te eten. Echter, sommige mensen maken zich zorgen om het hoge suiker gehalte van bepaalde soorten fruit, denk bijvoorbeeld aan bananen.

Maar komen we nu echt aan van bananen of vallen we juist af?

banaan-dieet-gezond

Voedingsstoffen van Bananen

Bananen zijn rijk aan vele voedingsstoffen en bieden vele voordelen voor de gezondheid. Ze bevatten veel vezels, koolhydraten en bepaalde essentiële vitaminen en mineralen.

Een middelgrote banaan bevat:

Kalium: 9% van de ADH.

Vitamine B6: 33% van de ADH.

Vitamine C: 11% van de ADH.

Magnesium: 8% van de ADH.

Koper: 10% van de ADH.

Mangaan: 14% van de ADH.

Vezels: 3.1 grams

Dit komt met ongeveer 105 calorieën, waarvan 90% afkomstig uit koolhydraten. De meeste koolhydraten in rijpe bananen zijn suikers – sucrose, glucose en fructose. Anderzijds, bevatten bananen weinig vet en eiwit. Bananen bevatten ook een aantal nuttige plantenstoffen en antioxidanten, zoals dopamine en catechine

Bananen zijn rijk aan vezels, maar laag in calorieën

Bananen bevatten veel vezels. Een middelgrote banaan levert ongeveer 12% van de aanbevolen dagelijkse inname, met slechts 105 calorieën. Vezels zijn belangrijk voor het behoud van een regelmatige stoelgang, en speelt een vitale rol in de spijsvertering. Inname van grote hoeveelheden vezels is ook in verband gebracht met een verlaagd risico op hartziekten, divertikelaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Een adequate inname van vezels is ook gekoppeld aan lager lichaamsgewicht. Zo zouden vezels ervoor zorgen dat je je langer verzadigd voelt. Waardoor je minder calorieën op de lange termijn eet.

vezels gezond

Hoe Groener de Banaan, hoe hoger de resistent zetmeel

De aard van de koolhydraten in een banaan hangt af van hoe rijp hij is. Onrijpe, groene bananen zijn rijk aan resistent zetmeel,een type onverteerbare koolhydraten die als vezels werken.  Hoe groener de banaan, hoe meer resistent zetmeel hij bevat. Resistent zetmeel is in verband gebracht met verschillende gunstige effecten op de gezondheid. Dit omvat gewichtsverlies en verminderde bloedsuikerspiegel. Resistent zetmeel kan ook de opname van suiker uit voedsel vertragen. Dit houdt je bloedsuikerspiegel stabiel en geeft je een verzadigend gevoel. Rijpe bananen daarentegen bevatten meer suikers.

Hoe beïnvloeden bananen gewichtsverlies?

banaan-afvallen

Er is geen onderzoek gedaan naar het effecten van bananen op gewichtsverlies. Er is echter wel onderzocht hoe het zetmeel in onrijpe bananen – die veel resistent zetmeel bevatten – het lichaamsgewicht en de insulinegevoeligheid beïnvloeden. Daar kwam uit dat 24 gram bananenzetmeel per dag, 4 weken lang, een gewichtsverlies veroorzaakte van 1,2 kg. Ook verbeterde de insulinegevoeligheid. Andere studies vonden ook verbanden tussen fruitconsumptie en gewichtsverlies. Fruit bevat veel vezels en een hoge vezelinname wordt geassocieerd met een lager lichaamsgewicht. Bovendien staat resistent zetmeel de laatste tijd wel in de belangstelling als een ingrediënt dat gunstig werkt als je wilt afvallen. Het kan bijdragen aan gewichtsverlies doordat het zorgt voor een voller gevoel en minder eetlust, waardoor je minder calorieën kan gaan innemen. Hoewel er geen onderzoek is dat aantoont dat bananen op zich gewichtsverlies veroorzaken, heeft de banaan dus wel een aantal eigenschappen die hem tot een geschikt voedingsmiddel zouden moeten maken bij het afvallen. Maar goed, bananen passen weer niet in een koolhydraatarm dieet. Een middelgrote banaan bevat 27 gram koolhydraten.

Bananen staan laag tot gemiddeld op de glycemische index, die meet hoe voedsel de stijging van bloedsuiker beïnvloedt na een maaltijd. Bananen hebben een glycemische indexwaarde van 42-62, afhankelijk van hun mate van rijpheid. De hoeveelheid suiker stijgt dan ook naarmate de banaan rijper wordt, wat tot een stijging van het bloedsuikerspiegel leidt.

Maar over het algemeen zegt men dan bananen je bloedsuikerspiegel stabiel houden. dit leidt tot gewichtsverlies over langere periode.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s