Doorbreek je slechte eetgewoontes!

Waarschijnlijk weet je het wel wanneer je voedingspatroon niet helemaal on point is. Toch is het belangrijk onderstaande signalen goed in de gaten te houden, en indien je ze herkent, meteen veranderen!

 

1. JE BENT ALTIJD MOE

vermoeid_slapen_moe_bed_liggen_wekker.jpg

De mogelijke reden: Een ijzertekort. IJzer is een essentieel mineraal dat je energie op peil houdt – het vervoert zuurstof, zodat je lichaam op z’n best functioneert. Wanneer je te weinig ijzer in je lichaam hebt, heb je minder energie. Je lichaam is dan niet in staat genoeg rode bloedcellen aan te maken. Deze vervoeren de zuurstof en ‘laden je op’.

What to do: Voel je je af en toe meer dood dan levend? Eet dan producten die veel ijzer bevatten, zoals rood vlees, gevogelte, varken, zeedieren, bonen en donkere bladgroentes. Heb je het idee dat je een flink ijzertekort hebt? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je ijzerpillen voorschrijven. Overigens moet je alleen ijzersupplementen slikken op het moment dat je echt zeker weet dat je een tekort hebt. Te veel ijzer kan leiden tot constipatie, buikpijn, misselijkheid en duizeligheid.

2. JE BENT VAAK HUMEURIG

Een mogelijke reden: Je krijgt te weinig calorieën binnen. Calorieën zorgen voor energie en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Het eten van te weinig calorieën kan ervoor zorgen dat je flink humeurig bent. Hoeveel je binnen zou moeten krijgen, verschilt per persoon. Een richtlijn voor een sedentaire levensstijl is ongeveer 2.000 calorieën per dag, maar een actievere vrouw kan flink wat meer nodig hebben.

What to do: Bereken aan de hand van je leeftijd, lengte, gewicht en leefstijl hoeveel calorieën je nodig hebt om genoeg energie binnen te krijgen. 

3. JE ZIT VERSTOPT

vergeet_je_vezels_niet.jpg
De mogelijke reden: Je eet niet genoeg vezels. Ah, vezels. Ze zijn misschien niet heel sexy, maar ze zijn wel belangrijk. Vezels zorgen ervoor dat je ontlasting zich makkelijk door je darmen beweegt. Krijg je er te weinig van binnen? Dan kan het zijn dat je verstopt raakt.

What to do: Ben je niet gewend aan vezels? Bouw het dan rustig op om een opgeblazen gevoel of diarree te voorkomen. Eet producten zoals bonen, havermout, citrusvruchten, appels, aardbeien, peren, avocado’s, linzen, artisjokken en broccoli. Ga er van uit dat je per dag ongeveer 25 tot 30 gram vezels nodig hebt.

4. JE VOELT JE VAAK DOWN

De mogelijke reden: Een tekort aan koolhydraten. ‘Wanneer je opeens geen koolhydraten meer binnenkrijgt kun je afvallen, maar het kan ook leiden tot een tekort aan serotonineeen neurotransmitter die gelinkt wordt aan je humeur’, zegt Ilyse Schapiro, schrijfster van Should I Scoop Out My Bagel?.

What to do: Volg je een dieet met weinig tot geen koolhydraten, zorg er dan voor dat je gedurende de dag consistent blijft eten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Het beste is om langzaam maar zeker toch weer koolhydraten te gaan eten, mocht je je vaak down voelen. Begin met goede koolhydraten: een appel, kleine zoete aardappel of een beetje zilvervliesrijst bij het avondeten.

5. JE HAAR VALT UIT

De mogelijke reden: Je hebt waarschijnlijk een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer, vitamine E, magnesium en selenium. Deze stoffen zijn niet alleen belangrijk voor een goede gezondheid, maar ook voor een goede bos met haar.

What to do: Om alles op peil te houden moet je zeker regelmatig genoeg fruit en groente eten. Het klinkt simpel, maar groente en fruit bevatten veel vitamines en mineralen die de haargroei bevorderen, zegt Schapiro. Focus vooral op eiwitten (kip, vis, kalkoen, vlees, noten, Griekse yoghurt, eieren, bonen etc), aangezien je haar grotendeels uit eiwitten bestaat. Vergeet ook het voedsel met ijzer niet (pompoenzaden, bonen, linzen, spinazie). Een ijzertekort wordt ook gelinkt aan haarverlies.

Love, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s