Stop met hunkeren naar Junk Food!

Intens hunkeren naar junk food lijkt een bijna dagelijkse gebeurtenis voor velen van ons. Soms loop ook ik te watertanden, wanneer ik voor de tv zit of naar muziek luister – activiteiten waarbij ik normaal gesproken naar een zak popcorn zou hebben gegrepen.

Maar na verscheidene keren aan de verleiding te hebben toegegeven merkte ik op dat deze onbedwingbare trek maar niet bleek weg te gaan. Waarom is dat?
De wetenschap heeft nu het antwoord, waarin staat dat de reden waarom we zo ”hunkeren” naar bepaalde voeding is dat ons lichaam behoefte heeft aan bepaalde mineralen die niet afkomstig zijn van junk food, maar van veel gezondere voedingsmiddelen.

Honger vs. Craving

4-Quick-Tips-to-Stop-Hunger-Cravings-and-Overeating1.jpg

Honger en verlangen zijn twee zeer verschillende lichamelijke reacties.
Honger een zeer noodzakelijke functie van het lichaam laat je weten dat het tijd is om te eten omdat je lichaam brandstof nodig heeft.
Cravings, daarentegen, is weer heel wat anders. Ze dienen niet zozeer om je lichaam te vertellen dat het brandstof nodig heeft, maar om je lichaam te vertellen dat het behoefte heeft aan specifieke chemicaliën , waarvan opioïden (pijnstillers die helpen bij hevige pijn). Dit is de reden dat we vaak hunkeren naar voedingsmiddelen met een hoog suiker- en vet gehalte; deze voedingsmiddelen geven opioïden af in onze bloedbaan en geeft ons een gevoel van plezier en zelfs lichte euforie in sommige gevallen. En dat is de reden waarom zoveel mensen van chocolade houden…

Chocolade

20-Things-Which-Make-Women-So-Women-15.jpg

Chocolade is het meest begeerde voedsel in de wereld. Het is gekoppeld aan een voedingsstof waar velen van ons een tekort aan hebben namelijk: magnesium.

Schattingen stellen dat ongeveer 80 procent van de Amerikanen een tekort hebben aan dit mineraal. De symptomen van een magnesiumtekort? Angst, prikkelbaarheid en zelfs slapeloosheid.

Dit verklaart waarom je je beter en meer ontspannen voelt na het eten van een reep chocolade. Maar wist je dat je magnesium ook uit gezondere bronnen kunt halen? Donkere bladgroenten, bijvoorbeeld, zijn een uitstekende bron van magnesium, maar ook noten, zaden, vis en bonen. Liever het gemak van een supplement? Neem dan dagelijks Magnesium Citrate. 

Suikerrijke Voeding

Een liefde voor Haribo Banaantjes? Ok, ik zal het toegeven, dat heb ik ook! Het is geen verrassing dat suikerhoudende voedingsmiddelen tot de grootste verslaving in de hele wereld behoren. Verlang je ook zo naar zoetigheid. Een tekort aan de volgende voedingsstoffen kan de oorzaak zijn. Chroom, zwavel en tryptofaan zijn een van die stoffen, waarbij de laatste serotonine (happy stof in de hersenen) als regulator van het dopamine-systeem werkt. Het gevolg van deze tekortkomingen zou resulteren in een verlangen naar suiker.

Hunkeren naar Koolhydraten

Een andere veel voorkomende vorm van verlangen zijn koolhydraten: pasta en brood. Dit kan een tekort aan stikstof opleveren. Wanneer je merkt dat je verlangen naar koolhydraten groeit, overweeg dan vis aan je dieet toe te voegen, vis bevat veel van dit mineraal.

Behoefte aan Vetrijk Voedsel

ThinkstockPhotos-474970648(1)_thumb_550x367.jpg

Continue trek in vette voeding, zoals frietjes, kaas en voeding met een hoog olie- en vetgehalte, dit kan wijzen op een tekort aan calcium. Overweeg in plaats daarvan meer melk te drinken of noten, broccoli, kool, linzen, zalm, pijnboompitten, boerenkool, asperges te eten.

Zin in Zout?

Als je merkt dat je meer trek krijgt in chips of popcorn (zoals ik vaak heb), kies dan voor vis, noten en zaden. Dit zijn gezonde manieren om chloride of silicium aan je lichaam toe te voegen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s