Hoe je leefstijl tot een vitamine tekort kan leiden

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat voeding, en geen pillen, ervoor moeten zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar voldoet jouw dieet echt aan alle voedingsbehoeften? Het blijkt zelfs dat de gezondste eters een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen kunnen oplopen, dankzij een aantal verrassende factoren geworden.

Vandaag bespreek ik 5 van die verrassende factoren die tot een tekort kunnen leiden.

1. ‘NEE’ tegen vlees zeggen

Er zijn tal van redenen om voor een vegetarisch of veganistisch route te kiezen: denk bijvoorbeeld aan een verminderd risico op kanker, maar velen veggie liefhebbers hebben een ernstig gebrek aan vitamine B12. Dit komt omdat plantaardig voedsel geen B12 bevat tenzij de fabrikant ze eraan heeft toegevoegd. Goede bronnen van B12 zijn onder andere vlees en gevogelte. Zelfs flexitariërs (semi-vegetariërs) en lacto-ovo-vegetariërs (die zuivel en eieren eten) krijgen niet genoeg B12 binnen. Als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt- of als je sporadisch vlees eet loop je een grote kans op vergeetachtigheid en vermoeidheid.  Ik advies dan ook dagelijks een supplement zoals vitamine B complex te slikken.

Vlees ongezond

2. Diabetici

Uit het onderzoek is gebleken dat diabetici een hogere bloedsuikerspiegel hebben EN een lager magnesium level. In combinatie met een verminderde nier werking kan dit verklaren waarom er niet voldoende magnesium achter blijft in het lichaam.

Het lijkt erop dat een magnesium tekort gepaard gaat met meerdere chronische aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, nierziektes, overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2! Met andere woorden, magnesium vervult een essentiële rol voor de werking van insuline en om de bloedsuikerspiegels in balans te houden!

3. Je bent dagelijks in de sportschool te vinden

Er bestaat geen twijfel dat bewegen goed voor je is. Maar regelmatig CrossFit laat je thiamine, riboflavine en vitamine B6 niveaus afnemen. Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, verhoogt lichaamsbeweging de behoefte aan die vitaminen en kunnen fitness fanatici hier dan ook gemakkelijk gebreken vertonen. Volg je naast krachttraining ook nog eens een dieet, dan kan je je lichaam op dat niveau nog verder uitputten. Het slikken van een vitamine B-complex supplement moet helpen.

crossfit-supplementen

4. Je moet meer dan een paar kilo verliezen

Of je nu vitamine D uit zonlicht of een supplement haalt, als je zwaarlijvig bent heeft je lichaam moeite dit op te nemen. Wetenschappers geloven dat mensen die veel overgewicht hebben over te weinig enzymen beschikken die nodig zijn om de vitamine op te nemen, waardoor een vitamine D-tekort ontstaat. De Gezondheidsraad beveelt volwassenen 400 IE vitamine D dagelijks aan, maar zwaarlijvige volwassenen moeten twee tot drie keer zoveel binnekrijgen om hetzelfde niveau te handhaven.

5. Altijd je mouw oprollen om anderen te helpen

Als u een frequent bloeddonor bent, bedank ik je, maar je kan jezelf hiermee wel in gevaar brengen. Onderzoek van de Universiteit van Columbia toont aan dat 66% van de vrouwen en 49% van de mannen die regelmatig bloed doneren een ijzertekort hebben. Vrouwelijke donoren in de vruchtbare leeftijd (dat wil zeggen, je bent nog steeds aan het menstrueren) hebben het meest last van een ijzertekort, die vermoeidheid kan veroorzaken, verminderde aandacht, en het onvermogen om zich te concentreren. Het kan zelfs leiden tot haaruitval. Vrouwen in de leeftijdscategorie 19-50 moeten streven naar 18 mg ijzer per dag; dat aantal daalt tot 8 mg voor vrouwen in de leeftijdscategorie van 51 jaar en ouder. IJzer zit onder andere in mager vlees, vis, kip, noten, peulvruchten en bladgroenten, maar als bloedonderzoek laat zien dat je bloedarmoede hebt, moet je een supplement slikken.

 

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s