Eet dit vooral niet voor het slapen gaan!

Je weet dat het drinken van koffie of het eten van een zoet dessert na het eten een negatieve invloed kan uitoefenen op je slaap. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat er een aantal zeer gezonde voedingsmiddelen – je weet wel die voeding die artsen en diëtisten aanraden – de schuld kunnen zijn van het woelen en draaien midden in de nacht.

Het hebben van een goede nachtrust is van cruciaal belang om je vast te kunnen houden aan gezonde eetgewoonten. Uit een recent onderzoek kwam duidelijk naar voren dat een consistente slaap routine tot een gezonder gewicht leidt. Uit een ander onderzoek blijkt dat een gebrek aan slaap zou kunnen leiden tot meer eten en de neiging naar calorierijke voeding. Wat ons vervolgens ’s nachts weer wakker houdt. Zo blijf je in een vicieuze cirkel zitten.

1. Kruisbloemige Veggies

Kruisbloemige groenten

Klinkt gek, toch? Groenten zoals broccoli en bloemkool zijn geladen met fytochemicaliën, vitaminen en mineralen die het lichaam helpen bij het natuurlijke ontgiftingsproces en zelfs kanker voorkomen.

Ook bevatten ze tryptofaan – het slaapverwekkende aminozuur- dat het lichaam helpt bij het produceren van serotonine. Echter, zijn kruisbloemigen ook beladen met oplosbare vezels, die langzaam verteerbaar zijn.  Wanneer je veel onoplosbare vezels voor het slapen gaan eet, is je lichaam nog steeds bezig met het verteren ervan dit belemmert een optimale slaap. Natuurlijk moet je deze gezondheidsbevorderende groente gewoon blijven eten maar let er wel op dat je dit doet een paar uur voor het slapen gaan.

2. Tomaten Saus

Tomatensaus zit vol met vitamine C, ijzer en lycopeen, een antioxidant waarvan is aangetoond dat het het risico op hartziekten, kanker en maculaire degeneratie verminderd.  Echter, is het ook erg zuur, waardoor je ’s nachts last kunt krijgen van brandend maagzuur. Dus om slaap problemen te voorkomen, sla die late-night pizza over!

3. Pure Chocolade

Chocoholics zijn het meeste van de tijd blij. Maar, hoe gezond een stukje pure chocolade na het eten ook is, helpt het je niet bij het verkrijgen van een diepe slaap, dit komt door de cafeïne die het bevat. In feite, sommige donkere chocolade bevat net zo veel cafeïne als een kwart van de hoeveelheid cafeïne gevonden in een standaard kopje koffie. En hoe donkerder de chocolade, hoe meer cafeïne het bevat. Donkere chocolade bevat ook tyrosine, een aminozuur dat zeer stimulerend kan zijn.

4. Charcuterie

Charcuterie

Vleeswaren en oude kazen kunnen heerlijke borrelhappen zijn, maar let op want deze voedingsmiddelen zouden je wel van je slaap kunnen houden. Oude kazen en gerookt vlees bevatten tyramineeen aminozuur dat het vrijkomen van adrenaline triggert, waardoor we alerter worden.

5. Rood Vlees

Terwijl het vol zit met proteïne en ook al kies je voor schoon, gras gevoerd rood vlees is het nog steeds aan de vette kant, waardoor het een tijdje kan duren voordat je lichaam het verteerd heeft. Dit kan je wakker houden.

6. Spicy Food

Spicy Foods

Dankzij hun metabolisme stimulerende voordelen, wordt gekruid voedsel vaak aangeprezen als gunstig wanneer je probeert af te vallen. Daarnaast, zijn het een van de 5 voedingsmiddelen die waarvan je nooit teveel kunt eten. Maar gerechten die te spicy zijn  kunnen je ook een onrustige nacht bezorgen, dit komt omdat ze je lichaamstemperatuur verhogen. Wat weer een negatieve invloed kan hebben op je slaap. Kruidig voedsel kan ook leiden tot brandend maagzuur, waardoor je ook lastig in slaap kan komen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s