Omega-3: belangrijke vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die over een tal van voordelen voor de gezondheid beschikken. Niet alle omega-3 vetzuren zijn gelijk. Er zijn eigenlijk 11 verschillende types. De drie belangrijkste zijn ALA, EPA en DHA. ALA wordt meestal gevonden in planten, terwijl EPA en DHA meestal gevonden wordt in dierlijke voedingsmiddelen zoals vette vis. 

Vandaag geef ik je een gedetailleerde kijk op deze drie hoofdtypen van omega-3 vetzuren.

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, wat betekent dat ze twee of meer dubbele verbindingen (poly = veel) in hun chemische structuur hebben. Net als omega-6, kunnen omega-3-vetzuren niet door het lichaam gemaakt worden en zullen we ze uit voeding moeten halen. Daarom worden ze ook wel essentiële vetzuren genoemd. Omega-3 vetzuren worden niet alleen opgeslagen in energie. Zij spelen ook een belangrijke rol in allerlei lichaamsprocessen, waaronder ontstekingen, gezondheid van het hart en de hersenfunctie. Een tekort aan omega-3 vetzuren wordt geassocieerd met lagere intelligentie, depressie, hartziekten, artritis, kanker en vele andere gezondheidsproblemen.

Omega-3

1. ALA (alfa-linoleenzuur)

ALA staat voor alfa-linoleenzuur. Dit is de meest voorkomende omega-3 vetzuur in het dieet. ALA wordt meestal gevonden in plantaardige voedingsmiddelen, en moet worden omgezet in EPA of DHA voordat het kan worden gebruikt door het menselijk lichaam. Echter, dit conversieproces is inefficiënt bij de mens. Slechts een klein percentage van ALA wordt omgezet in EPA en nog minder in DHA. Wanneer ALA niet wordt omgezet in EPA en DHA, blijft het inactief en wordt het eenvoudig opgeslagen of gebruikt als energie, net als andere vetten. Sommige observationele studies hebben een associatie tussen een dieet rijk aan ALA en een verminderd risico op hart- en vaatziekten gevonden, terwijl anderen studies een verhoogd risico op prostaatkanker hebben gevonden. Deze toename van het risico op prostaatkanker was niet geassocieerd met de andere belangrijke omega-3 types, EPA en DHA, die hadden een beschermend effect. ALA wordt gevonden in veel plantaardige voedingsmiddelen, zoals kool, spinazie, postelein, sojabonen, walnoten en veel zaden zoals chia, vlas en hennepzaden. ALA wordt ook gevonden in sommige dierlijke vetten. Sommige plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie en koolzaad (canola) olie zijn ook hoog in ALA.

haring

2. EPA (eicosapentaeenzuur)

EPA staat voor eicosapentaeenzuur. EPA is een meervoudig onverzadigd omega 3- vetzuur.

De belangrijkste functie is het vormen van signaalstoffen genaamd eicosanoïden, die tal van fysiologische rollen spelen. Eicosanoïden uit omega-3 vetzuren verminderen de ontsteking, terwijl die uit omega-6 vaak ontstekingen  verhogen. Daarom kan een dieet rijk aan EPA ontstekingen in het lichaam verminderen. Chronisch lage ontstekingen voorkomt verschillende ziekten. Verschillende studies hebben aangetoond dat visolie, rijk aan EPA en DHA de symptomen van depressie verminderd. Onderzoek liet zien dat EPA het aantal opvliegers van vrouwen in de menopauze verminderd. Zowel EPA en DHA worden meestal gevonden in vette vis zoals haring, makreel, zalm, sardines en ansjovis en worden daarom ook visvetzuren genoemd. EPA-concentraties zijn het hoogst in haring, zalm, paling, garnalen. Gras gevoerde dierlijke producten, zoals zuivel en vlees, kunnen ook EPA bevatten.

3. DHA (docosahexaeenzuur)

DHA is de afkorting voor docosahexaeenzuur. DHA is een belangrijk structureel onderdeel van de huid en de retina in het oog. DHA is absoluut noodzakelijk voor ontwikkeling van de hersenen en functie in de kindertijd, alsmede de hersenfunctie bij volwassenen. Een DHA-deficiëntie in je kinderjaren wordt geassocieerd met problemen later, zoals leerproblemen, ADHD, agressieve vijandigheid en diverse andere stoornissen. Babyvoeding met DHA leidt tot een beter zicht bij zuigelingen. Een afname van DHA tijdens veroudering wordt ook geassocieerd met een verminderde hersenfunctie en het begin van de ziekte van Alzheimer. DHA heeft ook een positief effect op ziekten zoals artritis, hoge bloeddruk, type 2 diabetes en sommige vormen van kanker.

salmon

Welke omega-3 vetzuren zijn het beste?

Clairesvitamins-omega-3

De belangrijkste omega-3 vetzuren EPA en DHA.

EPA en DHA zijn vooral te vinden in vis, met name vette vis en algen, vlees en zuivel uit grasgevoerde dieren en omega-3 verrijkte eieren. Eet je te weinig van deze voedingsmiddelen, dan kan een omega-3 supplement nuttig zijn. Kies dan wel voor een visolie die gegarandeerd vrij is van verontreiniging zoals PCB’s en zware metalen. ClairesVITAMINS Omega-3 is gegarandeerd vrij van verontreiniging zoals PCB’s en zware metalen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s