Symptomen van een B12 tekort

Wanneer je ouder wordt, wordt het vermogen van je lichaam om vitamine B12 uit voeding te halen vertraagt- 4 op de 100 vrouwen in de leeftijdscategorie 40-59 kampt dan ook met een vitamine B12 tekort. Het vermijden van vlees, het slikken van bepaalde geneesmiddelen- bijvoorbeeld Metformine (vaak voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2 of polycysteus ovarium syndroom) kunnen al snel tot een tekort leiden. De symptomen van een vitamine B12 tekort kan variëren van intense vermoeidheid tot een ‘hoofd vol watten’.

Klinken bovenstaande symptomen vertrouwd, vraag dan aan je huisarts om een bloedonderzoek. Is je vitamine B12 waarde laag dan zul je een vitamine B12 supplement moeten slikken of injecties.

Steak

Je bent ’s avonds zo moe, ook al heb je acht uur slaap gehad

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende signalen van een vitamine b12 tekort. Door het gebrek aan vitamine B12 wordt de vorming van rode bloedcellen verstoord. rode bloedcellen sturen zuurstof naar je organen en zonder voldoende zuurstof in je cellen kan je enorm vermoeid raken, ook al slaap je voldoende. Vermoeidheid kan een aantal dingen betekenen, dus je kan niet meteen stellen dat je vermoeidheid het resultaat is van een vitamine B12 tekort. De vermoeidheid gaat vaak gepaard met andere symptomen

Alles is te zwaar!

Zonder voldoende zuurstof van je rode bloedcellen, voelen je spieren enorm slap. “Je denkt dan misschien is mijn lichaam gewoon vermoeid, misschien eet ik te weinig of slecht.”  Maar de oorzaak van dit krachtverlies en slapheid in je spieren wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B12.

Je ervaart rare gevoelens

Ook tintelingen, doof en brandend gevoel in armen, benen, handen en/ of voeten, zenuwpijn, op “watten” lopen en in het ergste geval uitvalsverschijnselen behoren tot de verschijnselen van een vitamine B12 tekort. Deze vreemde pijnen ontstaan door een beschadiging aan je zenuwen welke getriggerd worden door een laag zuurstof gehalte in je cellen.

Je vergeet van alles

Zelfs de naam van je nichtje vergeet je. Je vraagt je af of je een eerdere stage van dementie begeeft, maar soms kan je een laag vitamine B12 gehalte de schuld geven. Is Alzheimer uitgesloten en begin je met het slikken van een vitamine B12 supplement dan zal je zien dat je klachten verminderen.

Je voelt je duizelig

Duizeligheid is een ander symptoom van een vitamine B12 tekort. Alleen wanneer men al de trap oploopt wordt men al duizelig. Een turks onderoek vergeleek het vitamine B12 gehalte van patiënten met duizeligheidklachten met mensen die nergens last van hadden. Het resultaat: De ”duizelige” patiënten hadden 40% minder B12 in hun bloed dan de vergelijkingsgroep.

Je ziet bleek

Wanneer je een vitamine B12 tekort hebt zal je gezicht een opvallend vaal-gelige of grijze teint tonen. Dit komt doordat de rode bloedcellen die je hebt erg kwetsbaar zijn en gemakkelijk breken dit leidt tot een ophoping van bilirubine in het bloed wat tot een gele kleur in je gezicht leidt.

Rode en Gladde tong

Ongeveer de helft van de mensen met een vitamine B12 tekort verliezen hun papillen op de tong. daarnaast doet hun tong pijn. Wanneer je je papillen verliest, verlies je ook je smaak. Dit heeft tot gevolg dat zelfs je favoriete voeding vies smaakt. Doordat voeding niet smaakt zoals je gewend bent zal je heel wat gewicht verliezen.

Depressief

Een tekort aan B12 heeft een hele grote impact op je gemoedstoestand, het kan zelfs leiden tot angst en depressie. Doctoren weten niet precies waarom het het risico op een depressie verhoogt, maar het schijnt iets te maken te hebben met het feit dat B12 betrokken is bij de synthese van serotonine en dopamine in de hersenen, wat je gemoedstoestand reguleert.

Veranderingen in het gezichtsveld, wazig zien

In het ergste geval, kan een B12 tekort tot een achteruitgang van de oogzenuw leiden, wazig zien, dubbel zich, gevoelig voor licht en verlies van het zicht. Suppleer je B12 dan zal je zien dat je zicht verbetert.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s