Vitamine D: een wonder vitamine

Het is de wonder vitamine van dit moment, en met wel een hele goede reden: vitamine D lijkt je te beschermen tegen alles, van kanker en depressie tot hart- en vaatziekten.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D voor zowel mannen als vrouwen is 400 IE , maar recent onderzoek suggereert dat deze waardes veel te laag zijn en dat veel Nederlandse volwassenen een vitamine D-tekort hebben.

Vitamin D

Terwijl de Gezondheidsraad 10 microgram vitamine D (400 IE) per dag adviseert voor 50-plussers, luidt het advies in de ­Verenigde Staten 15 micro­gram (600 IE) per dag. Toch raden veel gezondheidsexperts aan deze dosis te verhogen naar 4.000 IE per dag.  Vitamine D is uiterst veilig! Er zijn feitelijk geen negatieve bijwerkingen bekend, van het gebruik van Vitamine D door mensen die hier een ernstig tekort aan hebben. Zelfs in doses, waarvan lijkt dat ze extreem hoog zijn, zoals 4000 tot 8000 IE per dag. Dat is overigens meer dan 10x de huidige ADH. (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

1. Vitamine D zorgt voor minder valpartijen in huis

Eén op de 3 ouderen die thuis wonen zal een keer per jaar vallen. Vitamine D-supplementen lijken dit risico te verminderen. In een kleine studie van thuis wonende ouderen tussen de  65 en 102, kreeg de helft een maandelijkse suppletie van vitamine D gemiddeld tot 3300 IE per dag en de andere helft kreeg een placebo. Na 5 maanden was het vitamine D niveau verhoogd van “onvoldoende” (gedefinieerd als minder dan 20 ng/ ml) naar “optimaal” (gedefinieerd als meer dan 30 ng/ml) bij 29 van de 34 deelnemers. In vergelijking met de mensen die een placebo kregen, had de groep die vitamine D suppletie kreeg ongeveer de helft minder valpartijen in huis. De onderzoekers wijten dit aan de voordelen van vitamine D op de spier prestaties.

2. Vitamine D gaat oogveroudering tegen

Vitamine D vermindert het effect van veroudering op de ogen en verbetert het zicht van ‘oude’ ogen aanzienlijk. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen. Onderzoekers van het University College London hopen dat hun ontdekking betekent dat vitamine D supplementen een simpel en effectief wapen kunnen zijn in de strijd tegen leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals maculadegeneratie bij mensen. Dit stellen zij in het tijdschrift Neurobiology of Aging. Aan de achterkant van de ogen van zoogdieren bevindt zich een laag weefsel dat we retina of netvlies noemen. Cellen in het netvlies detecteren het licht wat in de ogen komt en zenden vervolgens berichten naar de hersenen, waardoor we kunnen zien. Dit kost veel energie, dus het retina heeft een goede bloedtoestroom nodig. Met het ouder worden ontstaan er tijdens dit proces meer afvalstoffen en komen er vaker ontstekingen voor. Hierdoor vermindert het zicht. De Britse onderzoekers kwamen tot de conclusie dat bij oude muizen die gedurende zes weken weken vitamine D kregen het zicht was verbeterd. Het aantal ontstekingen was duidelijk verminderd en de hoeveelheid afvalstoffen was gedeeltelijk verwijderd. Macrofagen, een soort stofzuigers van het immuunsysteem, spelen hier een belangrijke rol in.

3. Voorkomt Spierkrampen

spierkrampen

Vitamine D is essentieel voor goedwerkende spieren. Het maakt de spieren efficiënt en geeft ze een energieboost. Een tekort aan vitamine D kan gepaard gaan met spierzwakte en spierkrampen.

4. Het kan gewichtstoename vertragen

Deficiënties in het lichaam kunnen een reden zijn waarom je niet afvalt ondanks dat je sport en op je voeding let. Recent wetenschappelijk onderzoek (Fred Hutchington Cancer Research Center. Mason C. et al, 2014, gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition) heeft aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen een tekort aan vitamine D en gewichtstoename. En tussen gewichtsafname en vitamine D suppletie.

5. Het kan de fibromyalgie pijn verlichten

Alsof chronische spier- en gewrichtspijn, allesomvattende vermoeidheid, angst en depressie nog niet genoeg is, hebben veel patiënten moeite met het oplossen van deze complexe aandoening. Er wordt steeds meer bewijs gevonden dat zoiets simpels als vitamine D zou kunnen helpen.
Het Engelse Institute of Child Health stuitte in een onderzoek onder ongeveer 7000 volwassenen op een relatie tussen een laag vitamine D gehalte en chronische uitgebreide pijn (chronic wide-spread pain – CWP). Voor mannen was de uitkomst niet significant maar bij vrouwen bleek de pijn aanzienlijk af te nemen. Hoewel het niet alle symptomen verminderd is het in ieder geval iets!

6. Het kan je cholesterol onder controle houden na de menopauze

cholesterol

Mensen die voldoende vitamine D binnen krijgen hebben een lager risico op hart-en vaatziekten, maar post menopauzale vrouwen krijgen een extra voordeel wanneer ze vitamine D slikken namelijk; een gezonder cholesterol. In een studie uit 2014 vonden de onderzoekers dat na 2 jaar van het nemen van 1000 milligram calcium en 400 IE vitamine D per dag, het cholesterol niveau 4,5 mg / dL daalde (LDL/ “slechte” cholesterol) in vergelijking met vrouwen die een placebo kregen. De vrouwen die over een hoog vitamine D gehalte in het bloed beschikten profiteerden ook nog eens van hogere niveaus van HDL ook wel het “goede” cholesterol genoemd.

7. Het kan het risico op vleesbomen te verminderen

Vleesbomen zijn goedaardige tumoren die groeien in de baarmoeder. Omdat ze zo groot als een grapefruit (!) kunnen worden, kunnen ze voor sommige vrouwen enorm pijnlijk zijn, terwijl andere vrouwen met kleinere vleesbomen deze niet eens merken. Het is vrij onduidelijk waardoor een vleesboom ontstaat. Wel is ontdekt dat ze met name groeien bij een hoge oestrogeenspiegel in het bloed. Maar uit een studie uit 2013 bleek dat vitamine D ook een rol zou kunnen spelen. Van 35 tot 49 jarigen vrouwen, die voldoende vitamine D hadden, had ongeveer 32% minder kans op vleesbomen dan diegenen die over onvoldoende vitamine D beschikten. 

Kortom tijdig inspelen op een mogelijk vitamine D-tekort in de voeding door het gebruik van een vitamine D supplement, kan de natuurlijke weerstand bevorderen en beschermt je tegen alles, van kanker en depressie tot hart- en vaatziekten.

Ben je op zoek naar een goed opneembaar vitamine D preparaat kijk dan eens op http://www.clairessupplements.com

Love, C

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s