Just Ask!

Vandaag probeer ik antwoord te geven op een van de grootste gezondheidsvragen. Haal er je voordeel uit! 

“Hoe kan een vrouw van middelbare leeftijd meer energie krijgen?”

menopause

Veel vrouwen beginnen zich vermoeid te voelen wanneer ze de leeftijd 40 bereiken. Ze verliezen testosteron, het hormoon dat als antidepressivum kan fungeren, en ervaren een toename in oestrogeen en progesteron niveaus, die ook weer van invloed kunnen zijn op je energie en humeur. Hoe kun je dit alles voorkomen, het antwoord is heel simpel namelijk door het plannen van je maaltijden. Veel van mijn klanten denken dat wanneer zij een extreem gezonde maaltijd consumeren – laten we zeggen, een groene smoothie als ontbijt of een salade bij de lunch – ze hun plicht gedaan hebben voor die dag. Maar hier red je het niet mee. Je lichaam heeft verschillende energie “pitstops” nodig, zodat je kunt bijtanken. Mijn advies is dan ook nuttig om de drie uur een gezonde maaltijd. Zoals bijvoorbeeld hieronder:

Ontbijt: Havermout met hennepzaden

11 uur snack: groene appel

Lunch: salade met kip, tomaat en avocado

Late middag snack: cottage cheese met tomaat

Diner: Wilde zalm met gegrilde groenten

“Hoe kom ik van mijn chronische knie pijn af?”

Twee doeltreffende oplossingen: dieet en lichaamsbeweging. Het verliezen van zelfs een paar pond kan een enorme opluchting zijn. Een studie wees uit dat voor elke pond die je afvalt, 4 pond druk op je knieën verminderd. Low-impact oefeningen zoals wandelen, zwemmen, fietsen helpen een gezond gewicht te behouden en spiermassa op te bouwen. evenals endorfines die vrijkomen, dit alles leidt tot een afname van de pijn. 

“Word ik ziek wanneer ik mijn hond kus?”

Zolang je geen open wonden hebt kun je gerust met je hond knuffelen. Een gezond immuunsysteem is sterk genoeg om te vechten tegen de meeste bacteriën in het speeksel van je huisdier.

“Is suiker echt het nieuwe vergif?”

sugar poison

Sorry, maar ja die cupcake kun je toch beter laten staan. Te veel zoete dingen kunnen grote schade aanrichten op je hele lichaam. Toegevoegde suikers zijn geassocieerd met ontstekingen, type 2 diabetes en hartziekte. Uit een studie in 2014 studie bleek dat mensen waarvan de dagelijkse calorieën 17 tot 21 procent uit toegevoegde suikers bestaan, een 38 procent hoger risico op overlijden aan hart- en vaatziekten hadden dan mensen die slechts 8 procent toegevoegde suikers binnen kregen. Mijn advies is dan ook consumeer niet meer dan 100 calorieën aan toegevoegde suikers per dag.

“Hoeveel glazen water moet ik nu echt drinken op een dag?”

De oude acht glazen per dag regel kun je gerust negeren: Volgens de European Journal of Clinical Nutrition hydrateer je je lichaam voldoende wanneer je zes glazen water drinkt.

 “Waar komt dat opgezette gevoel vandaan?”

Constant een opgeblazen gevoel? Dan is de kans groot dat je een darmafwijking hebt genaamd SIBO. SIBO is een darmafwijking waarbij bacteriële overgroei in de dunne darm kan leiden tot klachten als misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, constipatie, gewichtsverlies en malabsorptie ofwel een slechte opname van voedingsstoffen in de darmen. Deze darmaandoening gaat ook vaak gepaard met depressie en angsten. Probeer eens over te schakelen naar een dieet met weinig gefermenteerde voedingsmiddelen, zuivel, tarwe en fruit met een hoog fructose gehalte. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat de meerderheid van de patiënten met een prikkelbare darm syndroom een aanzienlijk minder opgeblazen gevoel hebben wanneer ze een dieet met weinig vriendelijke darmbacteriën volgen.

“Is het noodzakelijk supplementen te slikken?”

Dit is afhankelijk van wat je eet. Eet je dagelijks levensmiddelen die van nature rijk zijn aan vitaminen en mineralen, dan is een multivitamine waarschijnlijk overbodig. Een multivitamine met foliumzuur is altijd een goed idee voor vrouwen tijdens hun vruchtbare jaren.

vitamin-supplements

Daarnaast raad ik iedereen aan magnesium te slikken. Magnesium is werkelijk essentieel voor ons lichaam. Magnesium wordt het ‘wondermineraal’ of ‘de vonk van het leven’ genoemd. Magnesium staat in de top drie van de meest essentiële levensbehoeftes van een mens. Nummer een en twee zijn zuurstof en water. Het is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Het wordt daarom ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd.

Doordat magnesium aan de basis staat van honderden biochemische processen in het lichaam, kan een tekort aan het mineraal ook leiden tot veel uiteenlopende klachten. De meest voorkomende zijn: spierkrampen (meestal in kuiten of nek) of gespannen spieren, maar ook spierzwakte, lusteloosheid, menstruatiepijn, PMS geprikkeldheid, een laag libido, migraine, koude handen en voeten en zenuwachtigheid.

Naast magnesium raad ik iedereen aan om dagelijks visolie en vitamine D3 te slikken. Visolie omdat het regelmatig eten van vette vis wel degelijk zorgt voor een redelijke inname van omega-3 vetzuren. Maar gepaard gaat met de inname van zware metalen (als kwik) en PCB’s. Veel vette vissoorten bevatten te hoge concentraties van deze schadelijke stoffen. Daarnaast is gebleken dat het gebruik van extra visolie naast het eten van veel vis een duidelijke meerwaarde heeft voor de gezondheid. Vitamine D3 vanwege haar belangrijke functies namelijk; calciumstofwisseling, je immuunsysteem, hart en bloedvaten, het voorkomen van bepaalde vormen van kanker en het verminderen van stemmingen en depressies. Een groot aantal mensen (en vooral kinderen) heeft een laag tot een tekort aan D3. Dit ondanks dat er aan margarine D3 word toegevoedg. Dit ontstaat, vooral de laatste 10 jaar, door de angst voor huidkanker.

Love, C

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s