Have A Healthy Barbecue!

Everyone loves a good barbecue, maar onderzoek heeft aangetoond dat het grillen van vlees op hoog vuur ertoe kan leiden dat de kankerverwekkende stoffen: heterocyclische amine (HCA) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) vrijkomen.

Onderzoek wees uit dat mensen die gegrild, gebakken of geroosterd vlees – op regelmatige basis consumeren 60% meer kans hebben om alvleesklierkanker te krijgen. Langere kooktijden verhogen ook het risico op maag-, long- en borstkanker.

Don’t worry, dit betekent niet dat je deze zomer de bbq in de garage moet laten staan.

Vandaag geef ik je 8 tips over hoe je veiliger en gezonder kunt barbecuen.

1. Gebruik een marinade

barbecue marinade

Vele kankerverwekkende stoffen kun je elimineren door vlees, gevogelte en vis minstens een halfuur te marineren in (olijf)olie met knoflook en/of sjalotjes, citroensap en/of azijn (het zure milieu helpt de vorming van schadelijke stoffen tegengaan) gemengd met kruiden met een antioxidatief effect (zoals tijm, rozemarijn en kurkuma).

Enkele tips voor je marinade:

  • Bestrijk vlees of vis met de marinade en laat gedurende minstens een half uur afgedekt marineren
  • Marineer de ingrediënten in de koelkast en dus niet op kamertemperatuur
  • Om voedselvergiftiging te vermijden, gooi je marinade die in aanraking geweest is met rauwe vis of rauw vlees best weg. Gebruik ze niet als saus! 

2. Alcohol

Vergeet bij je volgende barbecue, niet het bier of de wijn toe te voegen aan je marinade. We weten dat rode wijn boordevol antioxidanten zit, deze antioxidanten kun je dus gemakkelijk toevoegen aan je marinade.

Het marineren van je vlees in de rode wijn voor plus minus zes uur voordat je het gaat grillen verminderd de hoeveelheid van de kankerverwekkende stoffen met 40%,  dit in tegenstelling tot rundvlees dat niet gemarineerd wordt. Voor bier geldt hetzelfde positieve effect.

 3. Zet het vuur laag

Barbecue

Well done moet niet in je vocabulair voorkomen wanneer je probeert te bezuinigen op kankerverwekkende stoffen. Studies hebben aangetoond dat hogere temperaturen tot een toename van de kankerverwekkende stof HCA leidt. Neem wat extra tijd en probeer je vlees onder 300 ° C te grilen, dat is de temperatuur waarbij HCA’s zich beginnen te vormen.

De enige juiste manier om te weten wanneer je vlees of vis gaar is, is door de kerntemperatuur te meten. In plaats van raden van de gaarheid door de kleur van je vlees steek je een digitale vleesthermometer in het vlees en je weet precies of deze te rauw of te gaar is. Klik hier voor de gaarheid van vlees, vis of gevogelte.

4. Voorgaren in de magnetron

Om de griltijd te beperken kun je ervoor kiezen om vlees voor te garen (in de magnetron) zodat het minder lang op de barbecue hoeft te liggen en er dus minder kans is op de aanmaak van PAK’s. Daarnaast zorgt voorgaren voor het doden van bacteriën.

5. Gegrilde groenten

healthy barbecue

Gegrilde groentens bieden dezelfde hot-off-the-grill smaak, maar geen kankerverwekkende stoffen zoals hun vlezige tegenhangers bevatten. Als je echt naar gegrild vlees hunkert, maak dan kebab. Half vlees, half groenten is gezonder en op deze manier bezuinig je op de HCA’s.

7. Gebruik een elektrische barbecue

Wil je de inname van kankerverwekkende stoffen nog verder beperken kies dan voor een elektrisch model. Door het ontbreken van de rooklucht van de kolen is deze manier van barbecueën beduidend gezonder. Wil je toch een houtskool barbecue? Zorg dan voor goede houtskolen; de zakken met kolen die je overal kunt kopen bevatten vaak veel gruis, ga liever voor houtskool welke in de barbecue restaurants worden gebruikt.

8. Voorkom kruisbesmetting

Eet en kook nooit met hetzelfde gerei en zorg dat u aparte tangen voor het rauwe vlees gebruikt. Zorg dat u rauw vlees en gegrild vlees goed uit elkaar kan houden door het een aparte plek toe te wijzen.

And last but not least…

9. De lijn

Dat sauzen “dikmakers” zijn geldt zeker voor het barbecueën omdat hier vaak veel saus wordt gebruikt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om minder saus te gebruiken maar denk ook eens aan sauzen op yoghurt basis in plaats van op basis van mayonaise.

Claire den Uyl- Barbecue

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s