Gezond eten en toch niet afvallen?

on

Diet help

Niets is zo frusterend dat wanneer je aan het diëten bent, je niet voldoende afvalt. Je doet alles volgens het plan, maar het werkt gewoon niet! Is dit jouw schuld? Doe jij iets verkeerd of heb je misschien het verkeerde dieet uitgekozen? Uiteindelijk ga je denken misschien past dit gewicht gewoon bij mij en moet ik hiermee leren leven. Nou.. het antwoord op al deze vragen is waarschijnlijk NEE! 

Het maakt niet uit welk dieet je volgt of welk trainingsprogramma je beoefent, veel voedingsexperts beweren dat het geheim van het succes van je gewichtsverlies ligt bij het vinden van de juiste energiebalans. Je moet meer calorieën verbranden dan je verbruikt. Toch is het iets ingewikkelder dan het klinkt, want er zijn veel factoren die zowel je energie-input (verbruikte calorieën) als je energie-output (het aantal verbrande calorieën) beïnvloeden.

En een van hen kan weleens de reden zijn dat je niet afvalt. Waarschijnlijk ligt het probleem bij een combinatie van deze factoren. Lees deze factoren eens rustig door en kijk wat jij kan veranderen, zodat ook jij uiteindelijk gewicht verliest.

Hongergevoel

hongergevoel

Honger is de meest voor de hand liggende reden dat we eten. Maar vreemd genoeg is het vaak niet de reden waarom we eten. Als je merkt dat je vaak behoefte hebt aan eten of aan grote maaltijden maak dan eens andere voedingskeuzes. Kies voor voedingsmiddelen die over meer vezels en eiwitten beschikken. Zo raak je langer verzadigd.

Verveling

Verveling en afleiding zijn een van de meest voorkomende redenen dat we gaan eten wanneer we eigenlijk geen honger hebben. Dus… wat is de oplossing? Zoek een andere afleiding (bel een vriend of maak een wandeling) of zorg ervoor dat je geen ”guilty” snacks in huis hebt als je weet dat je je gaat vervelen.

Vetarm

Voedingsmiddelen die rijk aan vet zijn bevatten meer calorieën. Maar vele malen geven deze volvette voedingsmiddelen meer voldoening dan vetarme voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker. Dus wat is nou een betere keuze? Als je in staat bent om kleine hoeveelheden te eten zonder honger te leiden kies dan voor de volvette variant. Maar kom je vaak in de verleiding om veel te eten, kies dan voor low fat.

Maaltijd frequentie

meerdere maaltijden

Door het inlassen van meerdere eetmomenten kun je voorkomen dat je teveel eet tijdens de maaltijd. Eet je gemiddeld 2 tot 3 grote maaltijden gedurende de dag en snack je vaak tussendoor omdat je honger hebt, probeer dan eens 4-5 kleinere en caloriearme maaltijden te consumeren. Eet jij al 4 tot 5 keer per dag, dan kan het zijn dat je teveel eet.

Stress

Velen van ons beheren hun emoties met voedsel. Eten biedt comfort, vaak geeft het ons een gevoel van controle en is het een bron van plezier. Heb jij  het vermoeden dat emotioneel eten invloed uitoefent op jouw dieet, probeer dan eens gezonde alternatieven die stress verminderen, zoals yoga.

Vermoeidheid

Wat doe je wanneer je merkt dat je minder energie hebt in de namiddag? Ik weet niet wat jij doet, maar ik ga naar de keuken. Probeer de volgende keer wanneer je in de late middag naar een snack grijpt,  jezelf eerst af te vragen of je nu echt honger hebt of vermoeid bent. Als je moe bent, doe dan een ​​middag dutje!

Portiegrootte

De juiste portiegrootte speelt een cruciale rol bij het afvallen. Werkt je dieet niet, begin dan eens met het wegen van je voeding op een digitale weegschaal. De kans is groot dat je van veel voedingsmiddelen, zoals granen of brood, teveel eet. We moeten leren wat een gezonde portiegrootte is om misvattingen te boven te komen.

‘Halo health effect’

Halo Health Effect

Veel lijners krijgen te maken met het zogenaamde ‘halo health effect’: mensen zien producten met een gezondheidsclaim (zoals ‘minder vet’) als gezonder en minder calorierijk dan standaard producten. Het gevolg? Een ‘licence to overeat’. Een goed voorbeeld is de avocado, de avocado staat voor vol gezond vet. Maar er zitten te veel calorieën in een avocado, dus moet je ze met mate eten.

 

 

Nu ik je de 8 factoren heb uitgelegd die van invloed kunnen zijn op je calorie-inname, is het tijd om je dagelijkse calorie-output te evalueren. Het totaal aantal calorieën dat je verbrandt per dag is flexibel en relatief gemakkelijk te veranderen.

Te intensieve workouts

Geloof het of niet, maar trainingen die te hard zijn kunnen de reden zijn dat je niet gewicht verliest. Sommige programma’s zoals CrossFit kunnen ernstige schade aan je lichaam veroorzaken. Probeer een goede balans te vinden tussen milde en hoge intensiteit trainingen.

Crossfit- Reebok

Stress

Sommige mensen reageren op stress door te bewegen. Maar anderen begeven zich naar de bank. Geef jezelf, wanneer je door een moeilijke tijd gaat, toestemming om te rusten. Maar blijf niet hangen op die bank en probeer wel eenvoudige workouts te doen met een vriend om zo actief te blijven.

Fysieke factoren

Medische aandoeningen, zoals een schildklier ziekte, kunnen invloed hebben op je dagelijkse calorie-uitgaven. Factoren zoals leeftijd en genetica spelen ook een rol in het aantal calorieën dat je verbrandt. Praat eens met je arts over factoren die je stofwisseling beïnvloeden. Soms zijn er dingen die je kunt doen om je stofwisseling weer een boost te geven!

Spier versus vet

Spieren verbranden meer calorieën dan vet. Om het aantal calorieën dat je gedurende de dag verbrandt te verhogen, hoef je enkel je spiermassa te vergroten. Eet voldoende eiwitten voor de opbouw van sterke spieren. En doe regelmatig krachttraining thuis of in de sportschool, voor een verbluffend resultaat.

Jouw baan

Een zittend beroep zal je dagelijkse energie-output drastisch verminderen. Je bent waarschijnlijk niet in staat om van baan te veranderen om gewicht te verliezen, maar je kunt gemakkelijk eenvoudige wijzigingen aanbrengen in je kantoor om je dagelijkse calorie verbranding te verhogen. Sla bijvoorbeeld de lift over en kies voor de trap. Sommige bedrijven beschikken zelfs over een sportschool zodat werknemers hun dagelijkse niveau van fysieke activiteit kunnen verhogen en ter verbetering van de gezondheid.

Eetbuien

Geloof het of niet, maar een van de meest voorkomende fouten die lijners maken is teveel eten wat niet in lijn staat met je lichamelijke activiteit. Zorg ervoor dat je niet op een lege maag traint, dit voorkomt binge eating na je training.Binge Eating

Love, C

 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. healthcares.be schreef:

  Dit is op http://www.healthcares.be herblogden reageerde:
  Mooie blog … Enkele veel voorkomende richtlijnen die je volgens de reguliere of standaard opvoeding dikwijls verkeerd krijgt ingelepeld. Nieuwe inzichten en verbeterde zelfobservatie is van groot belang om jezelf goed te voelen in je vel. Handhaaf de richtlijnen die voor jou nog het meest moeten toegepast worden … .

  Enjoy your health is also enjoying your weight

 2. healthcares.be schreef:

  Rond een bepaald gewicht blijven surfen om het zo te zeggen en variatie is een normale zaak . De oorzaak van gewichtsverhoging kan simpel door emoties komen waarbij je teveel begint te eten. #emofood De omgevingsfactoren, gelijkgezinde mensen , …

 3. ClairesDietFiles schreef:

  @healthcares.be thanks voor je reply, tevens samenvatting van mijn blog 🙂 Have A Healthy Day!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s