Exotische Superfoods

Voor sommige exotische superfoods geldt dat ze lastiger te vinden zijn, maar wanneer je ze eenmaal gevonden hebt is het de inspanning meer dan waard. De volgende exotische superfoods worden in andere delen van de wereld ingezet vanwege hun krachtige en helende werking, leer deze ” ongewone ” superfoods eens beter kennen om erachter te komen hoe ook jij ze kunt implementeren in je algemene superfood regime.

Acai bessen

acai-bes

De acai bes was vrijwel onbekend buiten het gebied van de Amazone. Maar inmiddels heeft het wonderbesje een wereldwijde reputatie als superfood op zijn naam staan. Volgens de Brazilianen is het een van de grootste bronnen van antioxidanten, met vele gunstige voordelen zoals afvallen, versterking van het immuunsysteem, cholesterolverlaging, verlichting van gewrichtspijn, verbeterde spijsvertering en zelfs kankerbestrijding. De pulp van de acai bes kan kankercellen, met name die in verband met leukemie staan, vernietigen. Uit een studie, uitgevoerd door de Universiteit van Florida, bleek dat het extract van de pulp van acai bessen de groei van kankercellen tot wel 86 procent kon remmen. Hoewel het nog om voorlopige bevindingen gaat, zijn deze wel veelbelovend. Uit onderzoek blijkt dat acai bessen veel anthocyanen bevatten. Anthocyanen zijn een vorm van plantaardige antioxidanten.  Anthocyanen kunnen mogelijk het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Rode wijn bevat ook veel anthocyanen, daarom kan een glas rode wijn ook best gezond zijn.

Goji bessen

Goji bessen (spreek go-gee), worden al duizenden jaren gebruikt in de Chinese geneeskunde. De goji bes heeft dankzij haar krachtige antioxidanten en voedingsstoffen de status bereikt van een super vrucht! Zo zou de vrucht kunnen helpen bij het voorkomen van kanker en andere ziekten, waaronder hartkwalen. Wanneer je gewicht wilt verliezen is de goji bes ook ideaal. Goji bessen bevatten natuurlijke verbindingen: lipotrope. Lipotrope zijn substanties die een abnormale cumulatie van vet in de lever kunnen voorkomen, het vetmetabolisme kan verbeteren en de lever kan ondersteunen bij andere metabolische functies.

Heb je last van verminderd zicht? Goji bessen zitten vol met antioxidanten, zoals bètacaroteen en zeaxanthine. Zeaxanthine beschermt je ogen, in het bijzonder het netvlies, en kan het het risico op maculadegeneratie, ook wel ‘slijtage’ van het netvlies genoemd, verminderen.

Laag libido? Boost je libido met de goji bes! Goji bessen verhogen je testosteronspiegel en dus ook je libido!

Dulse

smoked-dulse

Dulse is een rood zeewier met veel vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en andere natuurlijke voedsel chemicaliën met antioxiderende eigenschappen. Dulse vlokken geven een geweldige smaak aan salades.

Hijiki

Hijiki (spreek uit: hie-djie-kie) wordt in Japan ook wel de schoonheidsgroente genoemd. Hijiki is een Japans zeewier dat eruitziet als zwarte, gewelde theeblaadjes. Het wordt als bijgerechtje bij rijst of andere Japanse hapjes gegeten en is rijk aan ijzer, calcium en magnesium. Wil je glanzend haar en een stralende huid kies dan eens wat vaker voor deze zeegroente.

Kelp

kelp

Je kunt vrijwel elke voedingsstof in kelp vinden. Kelp is een grote bron van jodium, dat is een essentiële voedingsstof waar velen een tekort aan hebben. Kelp is supergezond en belangrijk voor je schildklier! Kelp noodles zijn heerlijk en de ideale manier om zeegroente toe te voegen aan je dieet.

Kombu

Kombu valt ook in de categorie zeegroenten. Kombu biedt mineralen die bijzonder belangrijk in je dieet zijn. Kombu is een soort bruin alg die een mooie donkere paarse tint heeft. Je kunt kombu vers, bevroren of gedroogd kopen. Het heeft een hartige smaak en kan worden gebruikt als voedingsmiddel smaakstof, topping of als zoute toevoeging aan soepen.

Nori

nori

Nori is de meest populaire zeegroente, omdat het wordt gebruikt om sushi te maken. Nori heb je in de kleuren van donker paars tot mariene groen. Je kunt het toevoegen aan soepen, salades en ovenschotels of in reepjes snijden.

Wakame

Een andere overheerlijke zeegroente is wakame. Zelf ben ik een groot liefhebber van deze zeegroente. Wakame (uitgesproken wah-ka-mei) heeft een olijfgroene tot bruine kleur. Eet het rauw als snack, voeg het toe aan soep of roerbakgerechten, braadt het en strooi het over salades en stoofschotels. Wakame is een geweldige manier om mineralen aan je maaltijd toe te voegen!

Enjoy this exotic weekend!

Love, C

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s