In Gesprek Met Joyce Bakker

Joyce Bakker- modelHet 18-jarige model vertelt over haar fitnessregime, pure producten en Skinny Bananenpannenkoekjes!

Zeg je ‘model’ en je denkt aan een dieet. Rauwe wortels, sla, geen olie, geen vetten en dan heb ik het nog niet eens over suikers. Kortom, eindeloos veel leed.

Modellen staan er om bekend niet alleen bloed mooi, maar ook heel slank te zijn. Toch moeten ook modellen genoeg eten. Wat eten zij zoal en hoe houden zij hun lichaam in vorm?

Vandaag nemen we een kijkje in het leven van Joyce Bakker. Joyce Bakker is achttienjaar, afkomstig uit Friesland en sinds anderhalf jaar bezig met modellenwerk.

Hoe bevalt het werken als model?

Zoals je hierboven al aangeeft blijft het trainen en de voeding altijd een lastig aspect, maar het modellenwerk zelf bevalt me heel goed en het geeft mij zo’n voldoening dat al dat harde werk het zeker waard is.

Je volgt een opleiding Interieur Design en bent model. Twee dingen die ontzettend veel inzet kosten op veel vlakken. Wat is je grootste motivatie om dingen te bereiken in die twee bezigheden?

Ik haal mijn motivatie uit het feit dat je de kans krijgt om veel van de wereld te zien en met hele bijzondere en leuke mensen samen iets gaafs te creëren. Daarnaast valt modellenwerk heel goed te combineren met mijn Interieur Design opleiding, want als ik in het buitenland ben grijp ik die kans om veel musea, interieurwinkels en exposities te bezoeken waar ik anders nooit naartoe zou gaan.

Ik zie het dan ook niet meer als een belemmering, maar meer als een voordeel. Het kost inderdaad wel veel tijd, inzet en energie, maar ik vind dit zo mooi om te doen dat ik het er graag voor over heb.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Als ik in het buitenland zit voor modellenwerk bestaat mijn werkdag voornamelijk uit: van locatie naar locatie racen, castings, fittings, shoots, etc. Maar voornamelijk VEEL wachten.

De dagen verschillen heel erg, maar meestal begint hij rond een uur of 7 met een ontbijtje(soms ook niet). Na het ontbijt begin ik aan de lijst met castings waar ik die dag naartoe moet of ik ga naar mijn bureau om polaroids te maken of om te overleggen wat ik die dag moet gaan doen. Tenzij ik geboekt ben voor een shoot of show waar ik eerder een casting voor gedaan hebt. Lunch (een salade of sushi met koffie) haal ik vaak in de stad alleen staat het niet echt op de planning, omdat ik nooit weet wanneer je tijd hebt. Daarom koop ik vaak ’s ochtends bij de supermarkt bijvoorbeeld een Granny Smith appel zodat ik altijd wat bij me heb voor het geval dat er geen tijd voor is. Bij shoots en shows wordt vaak lunch geregeld, maar dan moet je geluk hebben dat ze niet met junkfood aan komen zetten. Als ik geen late jobs heb ga ik vaak met andere modellen in de stad uiteten en daarna weer redelijk vroeg naar bed, want dagen zoals dit slopen je en elke vorm van energie is welkom. Banana-Pancakes

Hoe speelt “dun moeten zijn” een rol in de modellenwereld?

Dun zijn is in de modellenwereld een voorwaarde en belangrijk, omdat je gewoon in de samples van ontwerpers/merken moet passen. Samples zijn de kledingstukken die je op de catwalk ziet en ze zijn allemaal in dezelfde maat gemaakt. Als je te ‘dik’ bent en uit je jurkje scheurt sta jij maar ook de ontwerper voor schut en dat wil niemand. Daarnaast zijn veel mensen van mening dat kleding op een dunner model mooier staat. Echter zie je nu een grote verandering in de modellenwereld, want ‘plussize’ modellen zie je steeds meer en ze worden nu ook meer geboekt.

Soms kan je je nauwelijks voorstellen dat modellen alles eten. Hoe is de relatie tussen de fashion wereld en voeding? Zwaar, makkelijk?

Ten eerste wil ik daar even wat over zeggen, want veel modellen zijn van ‘nature’ al heel slank en kunnen eten wat ze willen zonder dat ze daar van aankomen. Je denkt dan misschien gelijk dat het bofkonten zijn, maar sommige modellen doen echt moeite om aan te komen.

Het is heel kwetsend om onder een foto te zien staan ‘eet eens een hamburger’ o.i.d. want je weet niet de achtergrond of het verhaal van die persoon.

Maar volgens mij is verhouding tussen de fashion wereld en voeding relatief makkelijk, omdat het allemaal goed op elkaar afgestemd is. Echter verschilt dat ook weer van persoon tot persoon.

Zou je ons kunnen vertellen wat je zoal eet op een dag?

’s Ochtends ontbijt ik met een halve grapefruit en soms een gekookt eitje. ’s Middags en ’s avonds eet ik een maaltijdsalade van een normaal formaat of twee soorten groentes met max. 100 gram vis(bijv.: zalm of gamba’s), kip of mager rundvlees (bijv. Biefstuk).

Als ik tussendoor heel erg trek krijg in een snack eet ik een Granny Smith appel of drink ik een helder coup a soup soepje (de rundvlees of de kip)

Hoe veranderen die richtlijnen voor jou als er een fotoshoot aan komt?

De richtlijnen veranderen niet echt, maar als ik helemaal in top-top-top shape moet zijn voor een shoot dan eet ik de dag ervoor max 3 of 4 Granny Smith appels. Persoonlijk vind ik dat niet erg, want ik vind Granny Smith appels echt heerlijk!

Joyce Bakker- Vogue Japan

Wat is je favoriete cheat maaltijd en heeft het een plaats in je voorbereiding voor een shoot?

Skinny Bananenpannenkoekjes! Die bestaat uit 2 eieren en 1 banaan. Als ik in de voorbereiding zit voor een shoot heb ik geen cheat meals, maar na een shoot is een cheat maaltijd soms zo fijn want dan is het een beloning voor je harde werk. 

Als model, heb je veel sociale verplichtingen. Een modefeestje hier en een lancering daar! Hoe ga je om met sociaal eten, ‘cravings’ (semi-oncontroleerbare trek in een specifiek iets) of andere, typische obstakels waar mensen mee te maken krijgen tijdens dieetperiodes? Wat is het lastigste voor jou en heb je trucs om er mee om te gaan?

Het is inderdaad wel eens lastig om je op feestjes je in te houden terwijl je iedereen om je heen ziet genieten van allerlei heerlijk eten en vooral lekkere drankjes.

Het draait puur om discipline, je doelen voor ogen houden en beseffen dat dat ene gebakje echt niet gelukkiger gaat maken (nou jaaa, voor heel even dan).

Mijn tips voor zulke feestjes zijn: Ga nooit met honger naar een feestje (eet van te voren even wat gezonds zoals een salade), ga opzoek naar alternatieven en kijk naar de dingen die je WEL mag eten (lang leven de schaaltjes met komkommer en paprika!) en als het een feestje van vrienden is kan je ze van te voren vragen of ze rekening met je kunnen houden, want ik neem aan dat ze een vegetariër ook geen vlees gaan geven. Ten slotte moet je niet bang zijn om nee te zeggen tegen mensen die je eten aanbieden, want jij bepaald toch altijd nog zelf wat je wel en niet in je lichaam wilt hebben. En geloof me.. dat ze je daarna raar aankijken en zeggen ‘maar jij hoeft toch helemaal niet te diëten?!’ is standaard, het is en blijft jouw keuze.

Vandaag de dag zien we veel verschillen in soorten training. Powerlifting, losse gewichten en zelfs wat vechtsport-trainingen, en weer anderen gebruiken vooral apparaten of combineren zo veel mogelijk verschillende dingen. Wat voor methode van training houd jij je aan?

Mijn methode is dat ik doe waar ik op dat moment zin in heb! Persoonlijk vind ik het heel leuk om van alles te combineren en zo blijf het ook leuk, want als ik elke dag hetzelfde zou moeten doen dan kom ik in een sleur terecht. Ik ga bijvoorbeeld als het mooi weer is lekker buiten hardlopen en oefeningen doen en als ik zie dat er ’s avonds een leuke kickboksen les in de sportschool is doe ik dat. Echter werk ik als ik een typische training in de gym heb inderdaad veel met losse gewichten en begin ik vaak met 40 min cardio op het crossfit apparaat. Ook vind ik het fijn om met de yoga bal aan de slag te gaan en steeds weer nieuwe oefeningen te verzinnen.

Heb je een voorbeeld van je trainingslog als je die bijhoudt? Of een voorbeeld van hoe een trainingsdag er voor jou uit ziet wat betreft oefeningen en volume?

Joyce Bakker
Daar werk ik eigenlijk niet mee en omdat ik elke dag zulke verschillende oefeningen doe is het redelijk lastig om een voorbeeld te geven, maar ik kan wel vertellen over de volumes.

Bijna elke dag sta ik minimaal 2 uur in de sportschool en als ik tijd heb wel twee keer op een dag. Een sessie in de gym begin ik altijd met 40 minuten cardio op de loopband of het crossfit apparaat om mijn hartslag omhoog te brengen en mijn spieren op te warmen voor de reeks oefeningen die ik daarna ga doen. Alle oefeningen doe ik twintig keer en dat dan weer keer 3 met daartussen korte pauzes om te rekken en te strekken. Als ik mijn armen train met losse gewichten gebruik ik vaak gewichten van 6/8kg en op apparaten verschilt dat tussen de 20 en 25 kg. Als ik mijn benen train doe ik dat meestal doormiddel van squats met kettlebells van 12 of 16 kg. Op de apparaten zet ik hem vaak voor mijn benen op 25kg, maar behalve op de leggpress want dan press ik ongeveer 45kg.

Als laatste, heb je andere tips voor ons?

De beste tip die ik kan geven aan mensen die in shape willen komen is Personal training! Door de persoonlijke aandacht en uitleg, levert de training veel meer op. Daarnaast wordt je motivatie en de discipline steeds groter en er wordt door de persoonlijke begeleiding goed rekening gehouden met individuele behoeften en mogelijkheden. Zelf heb ik dit gedaan met top begeleiders Gerard Meijer van ‘Fit for life’ en Sonja Meijer van ‘Stoer en slank’. Alles wat ik weet over voeding en sporten heb ik eigenlijk van hen geleerd.

Nieuwsgierig naar Joyce? Ze is te volgen op Facebook en Instagram

Clairesdietfiles.com wenst Joyce veel succes en plezier in de toekomst!

Love, C

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Em schreef:

  Knap dat ze het volhoudt op 4 apples op een dag maar dat is niet de manier om af te vallen, het is maar 500 kcal dat wel maar bestaande uit 70 gram suiker… Je kan beter veel groente met eiwit zoals kip eten… Dan wordt je lichaam op die dagen een vetverbrandingsmachine. Voor iemand die zo weinig eet en ook nog personal training heeft kan ik me voorstellen dat ze zich af vraagt waarom ze er nog niet als een victorias secret model er uit ziet… Ze eet de verkeerde dingen. Check clean an lean van James Duigan. Dan krijg je wat meer verstand over eten in plaats van gewoon weinig eten.

  1. ClairesDietFiles schreef:

   Beste Em,
   Hartelijk dank voor je nuttige feedback.
   Je hebt helemaal gelijk, het is idd verstandig om eiwitten zoals kip te eten wanneer je veel sport. Joyce vertelt dan ook dat zij zowel ’s middags als ’s avonds een salade eet i van een a twee soorten groentes met max. 100 gram vis(bijv.: zalm of gamba’s), kip of mager rundvlees (bijv. Biefstuk). Haar appel dag komt hooguit 1 dag in de week voor. Ik zal Joyce attenderen op James Duigan! Thanks voor de tip! Groetjes, Claire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s