De waarheid achter onze voedingslabels

Nee, je bent niet de enige die het verschil tussen ‘vrij van pesticiden’ en ‘organic’ niet kan beschrijven.
Vandaag de dag kan boodschappen doen een hele uitdaging zijn, zelfs voor slimme, gezondheidsbewuste vrouwen. Zeker, als er termen als ‘kooi vrij’ en ‘gras gevoerd’ voorbij komen. Want wat houden deze termen nu precies in?
Om je te helpen omgaan met deze voedingslabels zet ik de meest voorkomende claims op een rijtje en leg ik je uit wat ze nu daadwerkelijk betekenen.

1. Whole grains
Dit label zie je vaak terug op graan gebaseerde producten, zoals brood. Het betekent dat het ingrediënt een hele graankorrel is en dit is een goed iets. Maar…. er zit een addertje onder het gras: Whole grains geeft aan dat er minstens acht gram aan volkoren ingrediënten inzitten, het is dus niet helemaal volkoren. Wil je een gezonde keuze maken kies dan voor 100 % volkoren.

2. Pasture Raised

Gezonde EierenHet label ‘Pasture Raised’ zie je terug op de verpakking van eieren, kip en zelfs rundvlees. In Nederland hebben we scharreleieren, vrije uitloopeieren, rondeeleieren, biologische eieren en sinds kort weide-eieren. ‘Weide-eieren’ zijn het gezondst. ‘Weide-eieren’ zijn eieren van kippen die buiten leven en zelf hun kostje bij elkaar zoeken. Ze eten hun natuurlijke voeding: insecten, jong groen (kip = geen goede combi met een moestuin!), wormen en af en toe een graantje. Deze voeding zorgt voor een optimale vetzuursamenstelling van het ei en het zonlicht voor een flinke dosis vitamine D.

Toch is de term ‘weide-eieren’ nietszeggend. Er bestaat namelijk geen verificatiesysteem voor ‘weide eieren’. Met andere woorden, laat je niet gek maken; alle mooie titels als ‘vrije-uitloopeieren’, ‘weide-eieren’ en ‘graneneieren’ ten spijt, als er geen ‘0’ op het ei staat, is het nog steeds een fout ei.

3. Kooi-vrij
‘Kooi- vrij’ zie je terug op eieren, en ook hier geldt er is geen verificatiesysteem voor dit label. ‘Kooi-vrij’ geeft aan dat de dieren vrij rondlopen, maar omdat dit zo vaag is en er geen manier bestaat om dit bewijzen is ook deze term zinloos. In principe is de enige manier om erachter te komen dat de kip een mooi leven heeft gehad, waarin hij vrij kon rondlopen, door rechtstreeks van een boer te kopen die je vertrouwt of onderzoeken te lezen van een bepaald merk.

4. Fairtrade

fairtrade‘Fairtrade’ verwijst naar “eerlijke handel”. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Dus, als je shopt uit sociale overwegingen, is dit een veilige manier om op te leunen. Producten kunnen 100% fairtrade zijn, maar er bestaan ook producten waarvan 20% van de ingrediënten fairtrade zijn. Het is alleen niet altijd gemakkelijk om te zien welke ingrediënten fairtrade zijn, zodat je het beste kunt kiezen voor producten met maar één ingrediënt zoals koffie.

5. Vers
Bij ‘vers’ denk je aan vers brood dat vers gebakken wordt. Maar ook dit gaat niet altijd op. Met ‘vers’ wordt vaak bedoeld ‘niet bevroren’ of ‘onbewerkt’. ‘Vers geperst’ betekent soms ‘twee weken geleden geperst’ en ‘vers geraapt’ kan al dagen geleden zijn. ‘Vers’ slaat alleen op de manier waarop het product wordt bewaard, en dus niet hoe lang het product al in het schap ligt of hoelang geleden het gemaakt of geproduceerd is. De term ‘vers’ wil ook niet zeggen dat het gezonder is dan andere producten.

6. Suikervrij
Geen suikers wil niet zeggen ‘niet zoet’. Er zitten bijna altijd kunstmatige zoetstoffen in, zoals aspartaam of acesulfaat K, die vaak nog slechter dan de suikers zelf zijn.

voedingswaarde

 7. Geen artificiële kleurstoffen
Lijkt goed te klinken, maar betekent niets meer dan ‘niet synthetisch’.  Bepaalde ‘natuurlijke’ kleurstoffen zijn verre van natuurlijk. Er zijn kleurstoffen die worden gewonnen uit insecten of uit metalen. Waarom? Allereerst zijn ze goedkoper dan kleuren uit fruit en planten. Ten tweede zijn ze meestal feller en blijven langer zitten.

8. Bruine producten
Wie denkt dat bruine producten altijd gezonder zijn dan witte heeft het mis! Bruine suiker is gewoon witte suiker met een bruine kleur en smaakstoffen. Bruin brood is dus ook niet altijd gezonder dan witbrood, behalve wanneer het meergranenbrood is. Laat je dus niet voor de gek houden door ‘bruine’ producten.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s