Het Eliminatiediet

Luister naar je lichaam…

“Verlies 10 kilo in 10 dagen!” En “Krijg het lichaam dat je altijd al wilde” zijn een aantal slogans die je veel hoort, maar wat nu wanneer de slogan van een dieet was: “Kom erachter wat jou wakker houdt” of “Verlos jezelf van chronische hoofdpijn.”

Wat veel mensen namelijk niet willen begrijpen is dat het veel interessanter is erachter te komen wat nu gezonde voeding voor jouw lichaam is en hoe je van je kwalen af kunt komen, dan weer in die jeans van 10 jaar geleden te passen.

Het Eliminatiedieet is NIET bestemd om af te vallen. Maar is wel een enorme hype de laatste tijd. Middels dit dieet kom je erachter voor welke voedingsstoffen je gevoelig of zelfs allergisch bent. Klachten kunnen onder andere zijn, ademhalingsmoeilijkheden, problemen met de spijsvertering, huidklachten en klachten met hart- en bloedvaten. Maar ook psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan ADHD en ‘mijn kind loopt te stuiteren na het eten van kleurstoffen’.

Als je erover nadenkt, heb je waarschijnlijk een aantal “kwalen”. Een chronisch verstopte neus, slaapproblemen of hoofdpijn. Met deze problemen ga je naar de huisarts. Huisartsen bestrijden doorgaans enkel en alleen de symptomen en niet de oorzaak van de aandoening.

Veelal ligt de oorzaak namelijk in bepaalde voedingsmiddelen. Door bepaalde voeding uit je dieet te schrappen kun je een einde maken aan heel veel vervelende kwalen.

Het “Eliminatie dieet” was nummer negen op Yahoo’s lijst van meest gezochte diëten van 2014. Beroemdheden, zoals Gwyneth Paltrow, hebben het geprobeerd en veel alternatieve therapeuten raden het aan. Maar.. wat is het nu precies?

Gywneth Paltrow-cookbook

Wat is het Eliminatie dieet en hoe werkt het?

Tijdens het Eliminatiedieet elimineer je één voor één voedingsmiddelen. Het verschilt per persoon hoe snel zij kunnen vaststellen welk voedingsmiddel de klachten veroorzaakt. Het Eliminatiedieet duurt 2 tot 4 weken, maar soms kan het meer tijd in beslag nemen.Wanneer de klachten in deze periode verdwijnen of sterk verminderen, is de kans groot dat (een deel van) de oorzaak van de klachten gezocht moet worden in je voeding.Wanneer je opnieuw voedsel terug in je diet plaats, is het makkelijker om te zeggen dat de melk of tomaten, bijvoorbeeld, de oorzaak zijn van je jeuk of hoofdpijn. Je weet nooit of de aandoening wordt veroorzaakt door een bepaald product, of een combinatie van twee dingen, totdat je ze allemaal uit je lijste hebt geschrapt voor ten minste twee tot drie weken, en dan bring je ze opnieuw terug in je diet.

 
Waarom worden sommige voedingsmiddelen geëlimineerd?

Op een bepaald niveau kan bepaalde voeding het evenwicht in het lichaam verstoren. Veel voedingsmiddelen reopen allergische reacties op, bevatten een teveel aan giftige stiffen, zijn te zuur of moeilijk te verteren. Dit veroorzaakt problemen in het lichaam. Veel van deze problemen beginnen in de darm. Naast het verteren van alles wat we eten en drinken, vervult de darm vele andere essentiële functies die van invloed zijn op je gezondheid. Storingen die in de darmen ontstaan, kunnen uitmonden in stofwisselingsblokkades zoals gebrekkige vertering, ontstekingsprocessen en immunologische ziekten. Een gezonde darmflora is dus heel erg belangrijk.


Welke voedingsmiddelen worden geëlimineerd tijdens het Eliminatiedieet?

Noten- allergieVoor de eerste fase van het Eliminatiedieet raad ik je aan te stoppen met voedingsmiddelen als fruit, zoals sinaasappels en bananen, bepaalde groenten, zoals tomaten, aardappelen, paprika’s en aubergines (nachtschadefamilie), eieren, melk, kaas, tarwe, maïs, rauwe vis, varkensvlees, rundvlees, sojaproducten, pinda, boter, verwerkte olie, alcohol, koffie, geraffineerde suiker, chocolade, ketchup, en nog veel meer.

Na het uitschakelen van deze ”verdachte” voedingsmiddelen introduceer je ze weer om er achter te komen of je er wel of niet tegen kunt.

Als de klachten in deze periode inderdaad zijn verminderd of verdwenen, is het belangrijk de voedingsmiddelen te identificeren die de klachten veroorzaken. Daarom wordt een Eliminatiedieet vrijwel altijd gevolgd door een provocatiedieet. Hier worden stapsgewijs alle potentieel verdachte voedingsmiddelen weer geïntroduceerd, waarbij nauwkeurig in de gaten wordt gehouden hoe het lichaam en/of de psyche op het zojuist geherintroduceerde voedingsmiddel reageert. Een handig hulpmiddel daarbij is het voedingsdagboek.

Wanneer je twijfelt over een bepaalde reactie op een voedingsmiddel, wordt het voedingsmiddel weer bij de verboden voedingsmiddelen ingedeeld en enige tijd later opnieuw geïntroduceerd.

Hieronder de lijst van levensmiddelen die Dr. Junger aan zijn patiënten vraagt te elimineren.

 

 

Een van de weinige diëten die artsen aanbevelen…

Hoe kan dit?

Dr. Junger legt uit dat hij iedere dag patienten ziet met allerlei problemen: vermoeidheid, opgeblazen gevoel, migraine, gebrek aan slaap, eczeem, artritis, auto-immuunziekten, diabetes enzovoorts. Soms neemt hij een röntgenfoto of bloed af. Maar het eerste wat hij eingelijk doet is de mensen op een Eliminatiedieet zetten”, zegt Dr. Junger Bij 60 procent van zijn patienten verbetert de situatie of lost de klacht op.

Een ander succesverhaal is wellness-guru Gwyneth Paltrow, die ook het Eliminatiediet van Dr. Junger volgde en waardoor haar gezond verbeterde. Veel van de recepten in haar boek zijn afgeleid van het Eliminatiedieet.

Omdat een Eliminatiedieet/Provocatieet een langdurig project kan zijn vinden veel mensen het moeilijk vol te houden. Bovendien is het risico op voedingsdeficiënties erg groot. Het is daarom erg belangrijk om niet zelf te gaan experimenteren met een Eliminatiedieet, maar professionele begeleiding te zoeken van een dietiste of alternatief arts. Ben je nieuwsgierig hiernaar stuur dan een mailtje naar clairesdietfiles@gmail.com en wie weet kan ik je persoonlijk begeleiden.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s