7 redenen waarom je de hele tijd moe bent

We hebben allemaal de neiging om vermoeidheid te wijten aan een te drukke leefstijl. En een groot deel van de tijd heb je daar ook helemaal gelijk in! Maar toch kan je niet altijd je drukke leven de schuld geven. Met name wanneer je vermoeidheid een lange periode aanhoudt. Is het noodzaak je af te vragen of het niet aan iets anders ligt. Geef jezelf wanneer je je vermoeid voelt ongeveer 2 tot 3 weken de tijd om een aantal veranderingen in leefstijl te maken denk bijvoorbeeld aan meer slaap, kort je sociale agenda in, eet meer gezonde voeding, drink meer water, neem een multivitamine zoals bijvoorbeeld Omnium van Solgar, dit is het meest geavanceerde multivitaminen/mineralenprepaat. Voel je je na deze veranderingen nog steeds vermoeid, raadpleeg dan een arts.

Vandaag geef ik je de 7 meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid.

1. Anemie

Het type vermoeidheid veroorzaakt door bloedarmoede is het gevolg van een gebrek aan rode bloedcellen, die zuurstof van je longen naar je weefsels en cellen brengen. Anemie kan worden veroorzaakt door een ijzer of vitamine deficiëntie, bloedverlies, inwendige bloedingen of een chronische ziekte zoals reumatoïde artritis, kanker of nierfalen. Vrouwen in hun vruchtbare leeftijd zijn vooral gevoelig voor bloedarmoede door ijzertekort als gevolg van bloedverlies tijdens de menstruatie en de behoefte van het lichaam voor extra ijzer tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Een van de belangrijkste symptomen is vermoeidheid. Naast vermoeidheid kun je ook last hebben van extreme zwakte, slapeloosheid, gebrek aan concentratie, snelle hartslag, pijn op de borst en hoofdpijn. Eenvoudige oefening, zoals traplopen of korte afstanden wandelen leidt al tot vermoeidheid.

Hoe kom ik erachter? Via je huisarts kun je je bloed laten controleren op rode bloedcellen. Daarnaast kun je ook je ontlasting op bloedverlies laten controleren.

2. Schildklieraandoening

schildklierWanneer je schildklier hormonen in de war zijn, kun je ook je dagelijkse activiteiten wel vergeten. Je schildklier, is te vinden aan de voorkant van je hals en produceert hormonen die je stofwisseling regelen. Te veel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie), en je stofwisseling versnelt. Te weinig (hypothyreoïdie), en je stofwisseling vertraagt.
Hyperthyreoïdie veroorzaakt spierzwakte en vermoeidheid, die je voor het eerst in je dijen kunt opmerken. Oefeningen zoals fietsen of traplopen worden moeilijker. Andere veelvoorkomende symptomen zijn gewichtsverlies, warm gevoel, verhoogde hartslag, verhoogde dorst en een kortere en minder frequente menstruatie. Hyperthyreoïdie komt vaak voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie 25-50 jaar. Maar het kan ook voorkomen bij oudere vrouwen en mannen. Hypothyreoïdie veroorzaakt vermoeidheid, concentratieproblemen, spierpijn, zelfs bij geringe inspanning. Andere symptomen zijn gewichtstoename als gevolg van het vasthouden van vocht, het gevoel het de hele tijd koud hebben (zelfs wanneer het mooi weer is), hevige menstruatie en constipatie. Hypothyreoïdie komt het meest voor bij vrouwen boven de 50 jaar.

Hoe kom ik erachter? Een schildklier ziekte kan worden opgemerkt middels een bloedtest. Klaag je over vermoeidheid en/of spierzwakte dan raad ik je zeker aan je schildklierwaardes te laten testen bij je huisarts.

3. Diabetes

Nederland telt naar schatting 1 miljoen mensen met diabetes. Op dit moment zijn er bijna 750.000 mensen met diabetes. Verder zijn er ongeveer 250.000 mensen die diabetes hebben, maar dit zelf nog niet weten. Per jaar komen er 71.000 mensen met diabetes bij. Dat zijn bijna 200 mensen per dag en dat aantal stijgt nog steeds. Het is mogelijk de kans op diabetes te verminderen. Suiker, ofwel glucose, is de energiebron voor onze lichaamscellen. Insuline maakt de cellen open zodat glucose naar binnen kan. Bij diabetes kan de glucose niet in de cellen komen omdat het lichaam onvoldoende insuline maakt. Vermoeidheid is een van de eerste waarschuwingssignalen van diabetes.Andere verschijnselen zijn onder meer overmatige dorst, frequent urineren, honger, gewichtsverlies, prikkelbaarheid, candida infectie en wazig zien.

Hoe kom ik erachter? Er zijn twee belangrijketests voordiabetes. Een ‘nuchtere’ bloedglucosebepaling, meetje bloedsuikerspiegelna het vastengedurende 8 uur. Of een glucosetolerantietest (GTT of suikerbelastingstest). Dat is een test waarbij wordt gekeken tot welke hoogte het glucosegehalte in het bloed stijgt na het drinken van een bepaalde hoeveelheid suikerwater. Vervolgens wordt dan elk half uur gekeken tot hoever het glucosegehalte weer is gedaald. Al met al duurt deze test ongeveer drie uur en wordt men gedurende die periode vier tot zes keer geprikt. Omdat deze test niet altijd betrouwbaar is en onaangenaam is voor de patiënt, wordt hij weinig meer toegepast.

4. Depressie

Depressie is een ernstige ziekte die de manier waarop we slapen, eten en voelen over onszelf en anderen beïnvloedt. Zonder behandeling kunnen de symptomen van een depressie wel maanden of zelfs jaren aanhouden. Depressie kan leiden tot verminderde energie, veranderingen in je slaap- en eetpatroon, problemen met je geheugen en je concentratie, gevoelens van hopeloosheid, waardeloosheid en negativiteit.

Hoe kom ik erachter? Er is geen bloedtest die kan uitwijzen dat je aan een depressie lijdt, wel kan je huisarts een depressie identificeren door het stellen van een aantal vragen. Wanneer je vijf of meer van de volgende symptomen langer dan 2 weken ervaart, is het raadzaam om je huisarts te bezoeken: moeheid of verlies van energie; te weinig of te veel slapen; continue verdrietig; angstig; verminderde eetlust en gewichtsverlies; verhoogde eetlust en gewichtstoename; verlies van interesse of plezier in activiteiten waar je vroeger wel van genoot; rusteloosheid of prikkelbaarheid; aanhoudende lichamelijke symptomen die niet reageren op de behandeling, zoals hoofdpijn, chronische pijn, of constipatie en andere spijsverteringsstoornissen; moeite met concentreren, herinneren of het nemen van beslissingen; schuldig voelen, hopeloos of gedachten aan de dood of zelfmoord.

5. Reumatoïde Artritis

reuma

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw lichaam antistoffen maakt tegen uw eigen lichaam, in dit geval tegen het weefsel aan de binnenkant van het gewricht. De antistoffen veroorzaken een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen. Waarom iemand reumatoïde artritis krijgt, is niet bekend. Erfelijkheid speelt nauwelijks een rol. Reumatoïde artritis kan al op jonge leeftijd ontstaan. Deze auto-immuunziekte is niet even gemakkelijk te diagnosticeren, maar er zijn enkele subtiele aanwijzingen. Bijvoorbeeld: ochtendstijfheid, na rust het ergst. Door bewegen worden de gewrichten geleidelijk weer soepel. Last van pijn, stijfheid, zwelling of warme gewrichten in de handen, polsen, enkels of voeten. Bij reuma zijn de verschijnselen meestal symmetrisch: als u het aan uw linker hand heeft, heeft u het ook rechts.

Hoe kom ik erachter? Met reumatische klachten ga je naar je huisarts. Hij stelt een diagnose, laat aanvullend onderzoek doen of verwijst je door naar een specialist. Bloedonderzoek kan de diagnose ondersteunen.

6. Chronische Vermoeidheid

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is de naam voor ernstige vermoeidheidsklachten. Ben je al zes maanden achter elkaar moe, heb je je rust genomen maar helpt dat niet en er is geen andere verklaring aan te wijzen voor je moeheid dan is de kans groot dat je aan CVS lijdt. Mensen die lijden aan CVS voelen zich te moe om hun normale activiteiten uit te voeren en zijn bij weinig inspanning al snel uitgeput. Naast extreme vermoeidheid kun je ook de volgende klachten hebben: hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, zwakte, gevoelige lymfeklieren en concentratieproblemen. CVS blijft raadselachtig, omdat het geen bekende oorzaak heeft. Een combinatie van dingen kan ervoor zorgen dat iemand CVS krijgt: Sommige mensen hebben aanleg om CVS te ontwikkelen. Het lijkt erop dat sommige gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dat CVS ook werkelijk begint. Bijvoorbeeld een moeilijke periode of een ziekte.

Hoe kom ik erachter? Er is niemand die dit voor je kan vaststellen. Je huisarts zal eerst andere aandoeningen met soortgelijke symptomen moeten uitsluiten, voordat je kunt vaststellen dat je aan CVS lijdt. Lijd je aan CVS  en wilt je handvatten dan kun je mij mailen: clairesdietfiles@gmail.com. Onder andere door bepaalde voeding en supplementen kan ik je op weg helpen en wie weet genezen. Het is mij meerdere malen gelukt mensen met CVS weer op hun oude energie niveau te krijgen.

7. Slaapapneu

SlaapapneuSlaapapneu is een relatief onbekende aandoening, waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stopt. Iedereen heeft in zijn slaap wel eens een ademstop, maar dat levert voor de meeste mensen geen problemen op. Bij mensen met slaapapneu komen ademstops soms wel zestig keer per uur voor en ze kunnen tot twee minuten duren. Het lichaam krijgt hierdoor te weinig zuurstof, waarop het reageert met een ‘word wakker’ reflex (arousal). Tijdens een arousal worden slaapapneupatiënten niet echt wakker, dus hebben ze er ’s ochtends geen idee van dat ze slecht geslapen hebben. De symptomen: Slaapapneu wordt vaak gesignaleerd door snurken en wordt meestal gevolgd door vermoeidheid de volgende dag. Omdat slaapapneu kan leiden tot hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en zelfs tot een beroerte, is het belangrijk om dit te testen.

Hoe kom ik erachter? Je huisarts kan je doorverwijzen naar een slaapcentrum, waar een slaaponderzoek wordt uitgevoerd, waarbij tevens de hersenactiviteit wordt vastgelegd om de slaap te bestuderen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s