HELP!! Ik heb een koortslip!

Er is niets vervelender dan het krijgen van een koortslip. Vandaag ga ik je de oorzaken vertellen en belangrijker hoe voorkom je nu een koortslip?

Cold-Sores-Remedy

Iedereen die de pijn en schaamte van een koortslip heeft gevoeld weet hoe groot deze ellende is en kent de symptomen maar al te goed: dat tintelende, jeukende en warme gevoel aan de rand van je lip. Een koortslip kan ook gepaard gaan met symptomen van algehele malaise, moeheid, prikkelbaarheid en koorts. De meest bekende is het herpes simplex virus die gewoon blijft terugkomen. Herpes is chronisch doordat het ongeneesbaar is en alleen onderdrukt kan worden met medicijnen en je immuunsysteem. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Via knuffelen en kussen verspreidt het virus zich, of door gebruik van bestek, kopjes of lippenbalsem van iemand die besmet is.

”Als je eenmaal besmet bent met dit virus raak je het je hele leven niet meer kwijt “.

De eerste koortslip die je ervaart is waarschijnlijk de ergste. Daarna, sluimert het virus voor altijd in je systeem, ondergedoken in de zenuw bij de achterkant van de kaak, klaar om geactiveerd te worden. Het goede nieuws is dat de meeste mensen in de loop der jaren een lichte immuniteit ontwikkelen, waardoor uitbraken minder worden.

Er is niets vervelender dan het krijgen van een koortslip. Vandaag ga ik je de oorzaken vertellen en belangrijker hoe voorkom je nu een koortslip?

Iedereen die de pijn en schaamte van een koortslip heeft gevoeld weet hoe groot deze ellende is en kent de symptomen maar al te goed: dat tintelende, jeukende en warme gevoel aan de rand van je lip. Een koortslip kan ook gepaard gaan met symptomen van algehele malaise, moeheid, prikkelbaarheid en koorts. De meest bekende is het Herpes Simplex Virus die gewoon blijft terugkomen. Herpes is chronisch doordat het ongeneesbaar is en alleen onderdrukt kan worden met medicijnen en je immuunsysteem. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Via knuffelen en kussen verspreidt het virus zich, of door gebruik van bestek, kopjes of lippenbalsem van iemand die besmet is.

De eerste koortslip die je ervaart is waarschijnlijk de ergste. Daarna, sluimert het virus voor altijd in je systeem, ondergedoken in de zenuw bij de achterkant van de kaak, klaar om geactiveerd te worden. Het goede nieuws is dat de meeste mensen in de loop der jaren een lichte immuniteit ontwikkelen, waardoor uitbraken minder worden.
De grootste trigger is vaak stress. Wanneer je last hebt van stress, daalt je weerstand tegen ziekten en kan het slapende herpes virus ontwaken. Ook overmatig zonlicht verhoogt de kans op een uitbraak. En voor de vrouwen onder ons; je menstruatie kan ook de reden zijn voor een herpes uitbraak.  Door de menstruale bloeding komt er extra vocht (in de vorm van bloed) in en rond je vagina, hierdoor krijgt het virus weer een extra kans om de kop op te steken.

Zovirax

Een koortslip duurt normaal 10 tot 14 dagen. Afgezien van het nemen van het voorschrijven van geneesmiddelen zoals acyclovir (Zovirax), geef ik je hier een aantal stappen die je kunt ondernemen om het ongemak van een koortslip te minimaliseren of de duur van een aanval te verkorten

1. Pak een ijsblokje

Het direct aanbrengen van ijs op het blaasje kan de zwelling verminderen en voor een tijdelijke verlichting zorgen.

2. Bescherm je lippen

Wanner je in het verleden een koortslip hebt gehad, kan ik je aanraden een lippenbalsem met een SPF van 30 te dragen, vooral wanneer je in de zon zit. Is je koortslip al open breng de balsem dan niet rechtstreeks op je lippen aan, zo voorkom je dat het virus zich verspreidt. Gebruik in plaats daarvan een wattenstaafje om de balsem op je lippen, maar ook om het gebied eromheen aan te brengen.

3. Afblijven

Mensen realiseren zich niet hoe besmettelijk koortsblaasjes zijn. Raak je koortslip dan ook niet aan!

l-lysine

4. Slik Lysine

Mensen zweren bij de preventieve en genezende eigenschappen van lysine, een natuurlijk essentieel aminozuur wat je alleen binnen kunt krijgen via je voeding. Arginine is een semi essentieel aminozuur, wanneer je voedingspatroon uit te veel arginine bestaat, dan kan dat de oorzaak zijn van een eventuele koortslip. Een antiherpes-dieet dient dus enerzijds voedingsmiddelen te bevatten die relatief rijker zijn aan lysine dan aan arginine, en anderzijds dienen voedingsmiddelen die relatief meer arginine bevatten dan lysine te worden vermeden. Door voldoende lysine in je systeem te hebben, rem je een herpes uitbraak.  Voeding met een hoog lysine gehalte is: fruit, groente, eieren, vis, kip, rundvlees en zuivelproducten. Voeding rijk aan arginine: chocolade. noten, peulvruchten, bruin brood. Havermout, pinda’s en soja

 

 5. Vitamine E en C

Vitamines zijn goed voor ons, en ook voor onze koortsblaasjes. Vitamine C heeft invloed op verschillende onderdelen van het immuunsysteem. Bijvoorbeeld op de werking van witte bloedcellen (lymfocyten, fagocyten en natural killer cellen) en witte bloedcellen zijn nodig om het lichaam te verdedigen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën… in dit geval herpes. Vitamine E wordt ook vaak genomen door degenen die herpers hebben. Van Vitamine E is bekend dat het de irriterende en pijnlijke ongemakken van een koortslip kan verlichten, Vitamine E kan middels suppletie, Solgar heeft bijvoorbeeld een hele goede variant, maar de beste manier is nog altijd middels je dieet 🙂

vitamin-e-

Vitamine C rijke voedingsmiddelen zijn onder andere: blauwe bessen, kiwi, broccoli, tomaat, rode en groene paprika, spinazie. Vitamine E rijke voedingsmiddelen zijn: noten, groene bladgroenten, volkoren en avocados.

6. Zoethout

Onderzoek heeft aangetoond dat zoethout een anti virale werking heeft en vrij effectief werkt tegen een koortslip. Drink dus eens wat vaker zoethout thee. Heb je last van een hoge bloeddruk dan raad ik je aan geen zoethout thee te drinken. Zoethout is namelijk bloeddruk verhogend.

7. Vervang je tandenborstel

Het is erg belangrijk om je tandenborstel te vervangen nadat je een koortslip hebt gehad. Aan de tandenborstel kunnen sporen achterblijven van het herpes virus waardoor een terugkerende uitbraak geprikkeld kan worden.

Wanneer naar de huisarts?

Heb je last van frequente, ernstige koortsblaasjes, dan is het zinvol om even langs je huisarts te gaan. Wanneer je medicatie zoals Acyclovir slikt zal je koortslip minder pijnlijk zijn en de duur korter.

Love, C

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s