Happy Healthy New Year

Aan het einde van het jaar ontkom je er niet aan: terugblikken op het afgelopen jaar. 2013 was voor mij een leerzaam jaar, zo heb ik kennis mogen maken met het lifestyle principe raw food. Het eten van alleen maar rauw plantaardige voeding. Met als resultaat dat ik nu 60% plantaardig en 30% gekookt voedsel eet. Sinds ik afgelopen zomer ben gestopt met het eten van gekookt voedsel ben ik haast nooit meer ziek, slaap ik beter, kan ik mij beter concentreren en heb ik meer energie. Door voeding niet te verhitten blijven allerlei belangrijke enzymen intact. Natuurlijk realiseer ik mij dat we in een drukke en hectische tijd leven. Elke dag moeten we keuzes maken omtrent eten en drinken en we hebben over het algemeen weinig tijd. Het is dan ook erg lastig om continue op te letten met wat je in je mond stopt. Toch zijn er een paar simpele ‘’regels’’ die ik het afgelopen jaar middels mijn blog heb willen overbrengen maar die toch niet voor iedereen even duidelijk zijn, of wellicht ben je ze alweer vergeten 😉

Vandaag blik ik terug op 7 gouden regels. Deze simpele regels kunnen de uiteindelijke oplossing zijn voor het bereiken van gewichtsverlies en een gezonde leefstijl.

1. Drink met mate
keep-calm-and-drink-mate-Alcohol heeft een domino-effect. Wat betekent dat je na een drankje, minder oplettend bent en je eetlust minder in bedwang hebt. Die combinatie – naast de extra calorieën in je cocktail of de wijn zelf – leidt tot het verbruik van honderden overtollige calorieën. En het gebeurt vaker dan je beseft. De meeste mensen onderschatten hoeveel ze drinken totdat je begint met het bijhouden van een eetdagboek. Het goede nieuws is dat wanneer je er wel op gaat letten, de kilo’s eraf vliegen. Probeer dus eens een maand lang alcohol te beperken tot een keer per week met een maximum van twee drankjes. En ervaar hoe drastisch deze resultaten kunnen zijn!


2. Vermijdt het eten van “diet” producten

Ik walg van zogenaamd dieet” voedsel. Ten eerste, bevatten ze veel ongewenste additieven. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige zoetstoffen (suikervervangers) zoals aspartaam, acesulfaam-K & sacharine. Bepaalde additieven zijn gekoppeld aan diverse gezondheidsproblemen, waaronder hoofdpijn, gebrek aan concentratie en slaapproblemen (naast vele andere dingen). En laten we eerlijk zijn, deze zogenaamde dieetproducten zijn gewoon niet vullend. Ik hoor vaak van mensen uit mijn omgeving dat wanneer zij een ‘’dieet’’ product aten, ze na het eten van dit product weer honger hadden en continue aan eten dachten. Wat resulteerde in een drang naar zoetigheid. Gevolg is dat je veel meer calorieën gaat eten dan wanneer je een gezonde, bevredigende maaltijd had voorbereid. Dump die dieetproducten en maak een nieuwe start voor 2015!

3. Pas op met het eten van teveel gezonde voeding
Ik ben in de wolken wanneer ik mijn omgeving hoor zeggen dat ze gek zijn op gezonde gerechten zoals groenten, linzen, avocado en volle granen. Het enige knelpunt is dat ze soms TE veel eten. Ik herinner me een vriendin die enorme sandwiches maakte van havermout, dit is fantastisch! Maar… haar havermout portie was veelste groot gezien het feit dat zij de gehele dag achter haar bureau zat. Havermout is inderdaad een gezonde keuze, maar je kunt het ook overdrijven. Om dit te voorkomen, luister naar je lichaam, en eet zoveel je lichaam nodig heeft.

4. Sla geen maaltijden over

don't skip mealsHet overslaan van maaltijden, dit heeft iedereen weleens geprobeerd. Dit is echter het stomste wat je kunt doen. Langere periodes zonder eten kan twee ongewenste neveneffecten oproepen die alles behalve tot gewichtsverlies leiden. Ten eerste, verbrand je hoogstwaarschijnlijk minder, dit omdat je niet beschikt over de brandstof die je nodig hebt. Ten tweede, verhoog je de kans op overeten ’s nachts. Verschillende studies laten zien dat niet alleen het totaal aantal calorieën dat je op die dag eet belangrijk is, maar ook wanneer je ze eet dat telt. Een goede vuistregel is om grotere maaltijden te nuttigen wanneer je een actieve dag hebt en kleinere maaltijden voor de minder actieve dagen en breng nooit meer dan vier tot vijf uur door zonder te eten.

5. Vermijd calorieën tellen
Nutrition factsAfgezien van het feit dat de inhoud en de timing van de calorieën je verbruikt van cruciaal belang is voor het succes van het gewichtsverlies, kan de praktijk van het tellen van calorieën averechts werken. Studies tonen aan dat calorieën tellen vrouwen gestrester maakt. En niemand wil dat, want in tijden van stress komt er meer cortisol vrij. Dit zorgt o.a. voor een hongergevoel. Als je je focust op het tellen van calorieën is de kans heel groot dat je meer gefocust bent op de hoeveelheid voeding dan op de kwaliteit van je voeding. Voeding wordt zo teruggebracht tot een simpel cijfer dat helemaal niets zegt.

Tot 2000 tellen kan iedereen, dat is niet zo moeilijk. Het is lastiger om erachter te komen welke voeding nu echt goed is voor jouw lichaam en daar zit hem nou juist de uitdaging! Ook de calorie-informatie beschikbaar op verpakte levensmiddelen is niet een perfect systeem. Ik zeg niet dat deze calorie info zinloos is, maar ik denk wel dat er een effectievere en minder omslachtige manieren om gewicht te verliezen is.

6. Eet genoeg gezonde vetten
Stap af van de gedachte dat je van vetrijke voeding dik wordt! Gisteren vertelde iemand me dat ze geen avocado eet, want het is hoog in vet, en vorige week was mijn collega geschokt toen ik haar aanraden olijfolie en azijn te gebruiken in plaats van vetvrije dressing. Het eten van de juiste vetten is een slimme strategie voor gewichtsverlies. Gezonde vetten kunnen een positieve rol spelen bij het onderdrukken van ontstekingen – een bekende oorzaak van voortijdige veroudering en ziekten waaronder obesitas – gezonde vetten zijn ongelooflijk bevredigend. Ze zorgen voor een langer vol gevoel en onderzoek toont aan dat plantaardige vetten zoals olijfolie, avocado en noten je honger remmende hormonen aansporen. Plantaardige vetten geven je stofwisseling een boost en ze kunnen een rijke bron van antioxidanten zijn. Probeer in het nieuwe jaar eens vaker een avocado toe te voegen aan je omelet, kokosolie aan je smoothie, besprenkel je salades met olijfolie en geniet van pure chocolade als een dagelijkse traktatie.


7. Word geen emotionele eter

De gewoonte van het grijpen naar eten als gevolg van verveling, angst, boosheid of zelfs geluk is veruit de grootste boosdoener waar klanten van mij mee worden geconfronteerd wanneer zij proberen om gewicht te verliezen. Veel mensen in mijn omgeving belonen hun kinderen met traktaties na een goed rapport of troosten hun kids met snoep nadat zij zijn gepest op school of bij de tandarts zijn geweest. Ook wanneer wij iets te vieren hebben doen wij dit met voeding. Kortom het is een patroon dat maatschappelijk geaccepteerd is of zelfs aangemoedigd wordt en het is een uitdaging om deze te overwinnen. Maar het is niet onmogelijk. Je kunt je emotionele behoefte ook met andere dingen dan voeding beheersen. En ik garandeer je, dan ga je zeker afvallen!

Happy Healthy New Year

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s