You better watch out: de 12 grootste misverstanden tijdens de decembermaand!

Elf maanden van het jaar, eet je gezond, beweeg je regelmatig en houd je de balans tussen je werk en prive leven. Maar dan komt de december maand eraan en vallen zelfs de meest fitte mensen door de mand. Deze week ontrafel ik de meest voorkomende fouten die men maakt tijdens hun vakantieperiode. Vervolgens ga ik je helpen deze fouten om te zetten in slimmere keuzes.

1. Je poetst je tanden na een glas wijn

rode wijn- gezondheidPoets niet je tanden binnen het uur na de consumptie van wijn of andere zure dranken en voedingsmiddelen. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kan je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Je kunt het beste je mond spoelen met een glas water. Daarnaast is het verstandig om in plaats van grote slokken te nemen de rode wijn te nippen en onmiddellijk door te slikken.

2. Je wast kant- en klare sla zakjes
Je hebt het al zo druk tijdens de kerstdagen dus je kiest voor kant- en klare sla zakjes van de supermarkt. Op de verpakking staat dat ze twee keer gewassen zijn, maar het kan geen kwaad om ze nog een keer wassen, toch? Nou… dat kan het dus wel… Door het aanraken van de sla met je handen en het in een vergiet gooien, verhoog je het risico op ziekteverwekkende bacteriën. Met name wanneer je ervoor nog rauw vlees hebt bereidt. Het beste wat je kunt doen is de zak openen en de sla regelrecht in de slabak gooien.

3. Je hoeft niet te eten voor een feest

detox Wanneer je van te voren weet dat er veel gedronken en gegeten gaat worden op een feestje, denk je misschien dat het verstandig is om ervoor zo min mogelijk te eten. Alweer een slecht idee!! Het beste is om voordat je weggaat nog een gezonde snack te nemen. Uitgehongerd richting een feestje gaan resulteert in een calorieën nachtmerrie. Een late middag snack voorkomt een snack aanval!!

4. Het plannen van je detox
Advertenties staan er weer vol mee! Het volgen van een sapkuur om alle kerstkilos kwijt te raken!
Het probleem is dat je door ernstige caloriebeperkingen en het drinken van alleen sap je lichaam onthoudt van alle essentiële vitaminen en voedingsstoffen. Juist deze essentiële voedingsstoffen zorgen ervoor dat je lichaam grote hoeveelheden vet kan verbranden. Wil je graag in het nieuwe jaar een frisse en schone start maken, overweeg dan een dieet vol met fruit, groenten en volkoren granen.

5. Je houdt je continue aan je reguliere training
Dit lijkt misschien een geweldige manier om overtollige vakantie kilo’s kwijt te raken, maar het kan averechts werken wanneer je alles gedaan probeert te krijgen in deze drukke december maand en je dan ook nog eens uit de naad werkt in de sportschool. Wanneer je al een overvolle to do list hebt, moet je daar geen stress meer aan toevoegen. Vermijdt dan ook lange cardio sessie in de sportschool. Belangrijker is het verkrijgen van voldoende slaap.

Een High Intensity Interval Training van ongeveer 15 minuten verhoogd je metabolisme, stimuleert de groeihormoon productie en het vergroot de explosieve kracht. Daarnaast zul je minder gestrest worden en verbrand je evenveel (zo niet meer) calorieën dan met je gebruikelijke routine.

6. Je eet teveel “light” producten
Snackliefhebbers die tijdens het afvallen naar de light variant grijpen van hun favoriete snack, moeten voorzichtig zijn. Volgens wetenschappers leiden light chips vaak tot een gewichtstoename, omdat ze een hongergevoel opwekken.

7. Je kiest voor een “natuurlijke” ham of kalkoen
100% natuurlijk, staat niet gelijk als “biologisch’’ of “antibiotica-vrij”. Natuurlijk betekent dat je kalkoen, bijvoorbeeld, geen kunstmatige ingrediënten of kleurstoffen bevat. Je kalkoen kan dus altijd nog geïnjecteerd zijn met natrium en over hormonen en antibiotica beschikken.

8. Je bent geobsedeerd door de weegschaal

weegschaal-afvallen Overeten tijdens de feestdagen kan ertoe leiden dat je meerdere malen per dag op de weegschaal gaat staan, of ben jij eerder het type vrouw die de weegschaal onder het bed schuift en deze pas in het nieuwe jaar weer tevoorschijn haalt?
Beide varianten kunnen schadelijk zijn voor je gewicht en je emotionele welzijn. Studies tonen aan dat wanneer mensen zich dagelijks wegen dit een bepaalde angst oproept hierdoor kunnen mensen weer meer gaan eten wat resulteert in gewichtstoename.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je lichaamsgewicht in de ochtend soms wel meerdere kilo’s kan schelen vergeleken met de avond! Kies daarom vaste momenten in de week om je te wegen, bijvoorbeeld woensdag- en zondagochtend, vóór het ontbijt. Zo houd je een realistisch, betrouwbaar overzicht over je voortgang!

9. Een overvolle agenda en tot laat opblijven
De december maand staat veelal in het teken van feestjes, shoppen, koken, reizen. Dit drukke schema heeft invloed op ons slaappatroon. We blijven langer op en worden vroeger wakker. Onvoldoende slaap kan je weerstand verlagen en invloed hebben op je stemming en energie niveau. Daarnaast verhoogt blootstelling aan fel licht ’s nachts het risico op depressies.
Kortom, probeer erop te letten dat je voldoende slaapt, ook al is de verleiding groot om toe te happen en alle feestjes af te lopen!

10. Het overslaan van je ontbijt of lunch
Het overslaan van maaltijden, zodat je tijdens het diner meer kunt eten zal je taille geen goed doen; in feite, is het een geweldige manier om te gaan overeten. Mijn advies: focus op het eten van vezelrijke voeding op regelmatige tijden!

11. Teveel slaap
Vele van ons vinden het heerlijk om in hun vakantie eens goed bij te slapen. Zeker wanneer je een paar dagen voor de feestdagen vrij bent is de verleiding groot om overdag even op bed te gaan liggen. Geef je hier echter niet aan over.
Het verstoren van je normale slaappatroon kan chronische slaapproblemen veroorzaken. Daarnaast kan, meerdere dagen in bed blijven liggen, met name tijdens de winter maanden, een voorteken zijn van depressie.

12. Je verzamelt restjes, maar controleert niet de temperatuur van je ijskast
Je kent vast de regel: Laat kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, maar weet je ook wat de temperatuur in je ijskast moet zijn? Je melk kan koud proeven, maar toch merk ik vaak op dat de ijskast van mensen niet koud genoeg is om bacteriën weg te houden. Bewaar bederfelijk eten in de koelkast, bij 4 °C.  Zo verklein je de kans dat je ziek wordt.

Happy Healthy Holidays!

Love, C

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s