Eten voor het slapen gaan? Feit of Fabel?

“Naar bed gaan met een volle maag vertraagt je metabolisme. In plaats van dat je lichaam het voedsel verbrandt, slaat het dit op in vet.” Het is een veel gehoord standpunt. Dat standpunt is echter maar gedeeltelijk waar. De timing van de voedselinname speelt totaal geen rol! Wat echter wel bepalend is in het al dan niet opslaan van vet is je eetpatroon en beweging van die dag. Ben je een actief persoon dan kan je zelfs anderhalf tot twee uur voordat je gaat slapen best nog een volledige maaltijd eten, zonder dat dit negatieve gevolgen voor je gezondheid of vetverbranding zal hebben. Ben je minder actief? Dan zou ik eerder richting de drie uur gaan voordat je gaat slapen. Heb je trek, net voordat je gaat slapen? Zorg er dan voor dat je iets kleins eet.

Er zijn een paar voedingsmiddelen die je nooit moet eten voordat je gaat slapen namelijk;

Alcohol
Het ontspant de kleppen die je maag en slokdarm sluiten. Wanneer dit gebeurt, is je lichaam niet in staat om voedsel te houden waar het hoort.

Chocolade-soortenChocolade
Lichte of donkere chocolade het maakt niet uit. Chocolade kun je het beste mijden voor het slapengaan. Lichte chocolade bevat veel suiker wat een korte termijn-stimulant is. Donkere chocolade bevat weer redelijk veel cafeïne. Daarnaast vinden we er ook de stof theobromine in terug, wat op mensen een stimulerend en opwekkend effect heeft. Niet verstandig als je rustig wilt gaan slapen.

Noten
Veel mensen krijgen tijdens het eten van noten last van reflux, de maaginhoud komt naar boven en het weefsel in de keel en de slokdarm wordt beschadigd. Vet kan dan ook het beste vermeden worden. Zowel verzadigd als onverzadigd. De ergste noten zijn cashewnoten, walnoten, macadamia’s en pinda’s. Daarentegen zijn pistachenoten en amandelen helemaal niet zo slecht.

Citrus
Hetzelfde geldt voor citrusvruchten.Deze zijn zeer zuur en roepen dan ook ernstige reflux symptomen op!

koffieKoffie
Is niet alleen zuur, maar de cafeïne die het bevat veroorzaakt ook extra maagzuur. Heb je na je maaltijd toch zin in koffie, kies dan voor cafeïnevrije koffie. Decaf heeft over het algemeen een lagere zuurgraad dan de reguliere koffie.

Nu vraag je je natuurlijk af wat mag ik nu wel eten voor het slapen gaan?

Je kunt het beste kiezen voor producten die weinig zuur bevatten en veel tryptofaan. Denk bijvoorbeeld aan:

Banaan
Banaan bevat tryptofaan, een stof die in ons lichaam wordt omgezet in het slaap bevorderende melatonine.

Rauwe amandelen
Ondanks dat noten het bovengenoemde reflux effect oproepen, hebben amandelen een licht spierontspannend effect.

Pompoen- of zonnebloempitten
Bevat tryptofaan wat weer wordt omgezet in het slaap bevorderende melatonine.

Magere yoghurt met verse bessen of warme melk
Yoghurt bevat calcium, calcium bevordert een rustige slaap.

Kersen
Bevat melatonine.

Kamillethee
Werkt slaapverwekkend.

Love, C

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s